5 september, Rotterdam: gesprek en film over “Geographies of Freedom – Countering the persistent myth of the Netherlands as the epitome of freedom”

Filmposter door Miguel Peres dos Santos.

“Cultuurcriticus Egbert Alejandro Martina, multimediakunstenaar Miguel Peres dos Santos en hoofd Research van Het Nieuwe Instituut Maria Otero Verzier gaan met elkaar in gesprek over de ontstaansmythe van de ‘Nederlandse vrijheid’. De met name achttiende-eeuwse geschiedenis achter dit verhaal waar Nederland zich graag op laat voorstaan, is helaas nog lang niet bij iedereen bekend, maar beïnvloedt tot op de dag van vandaag hoe wetgeving en ruimtelijke ordening worden ingericht. Bezoekers worden van harte uitgenodigd mee te denken en een bijdrage te leveren aan het gesprek, zodat we gezamenlijk tot een kritisch inzicht kunnen komen in de rol die geografie en architectuur spelen in het vormgeven van de samenleving. Wat zouden we moeten doen om ‘ruimtes van vrijheid’ te kunnen creëren en onderhouden?”, aldus de uitnodiging.

Er gaat ook een video-essay in première. “In het kader van het onderzoeksproject Geographies of Freedom gaat op de avond van dit publieke gesprek ook het gelijknamige video-essay van Peres dos Santos in première. De film begeleidt kijkers door het koloniale narratief van het imperialisme van de Nederlandse aardolie-industrie. Peres dos Santos’ essay biedt een beschouwing van culturele, sociaal-economische en politieke repressie door te navigeren tussen archiefbeeld en actuele opnamen die hij recent maakte op Curaçao en in Nederland.”

Donderdag 5 september
Van 20:00 tot 22:00 uur
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, Rotterdam
Gratis toegangskaarten hier verkrijgbaar
Voertaal is Engels

De oproep gaat verder: “De ruimtelijke setting waarbinnen het evenement plaatsvindt, wordt gevormd door een installatie van kunstenaar Abu Jarnell. Het Nieuwe Instituut heeft hem uitgenodigd om het onderzoek van Martina en Peres dos Santos van zijn artistieke interpretatie te voorzien en een ruimte voor ontmoeting en reflectie te creëren. De installatie is tot en met 10 november 2019 gratis te bezoeken op het Dek van Het Nieuwe Instituut.

Het Nieuwe Instituut is zich ervan bewust dat de inhoud van de gesprekken en beelden door de aanwezigen als emotioneel belastend kan worden ervaren en zet zich ervoor in om organisatoren, sprekers en bezoekers een welkome, veilige omgeving te bieden. Er zullen vertrouwde vrienden en samenwerkingspartners van het instituut aanwezig zijn om de uitwisseling en reflectie informeel voort te zetten met wie daar behoefte aan heeft.

We verwijzen daarnaast graag naar de gedragscode waarin Het Nieuwe Instituut bijhoudt welk gedrag het wel en niet toestaat, zowel online als offline. Het is een document in ontwikkeling en we staan dan ook open voor feedback en suggesties waarmee we de afspraken verder kunnen aanscherpen.”

Eric Krebbers