De Peueraar 5, januari 1991

Auteur:


Geen anti-racistische kunst

Het BOA mag voor haar jaarlijkse expositie "Kunst tegen racisme" van de gemeente opnieuw geen gebruik maken van de Waag. Sinds het artikeltje in Nieuwsbrief 4 is er veel gebeurd.

Het BOA schreef opnieuw een verzoek. Ook 3 kunstenaars, de studenten Ecclesia, en een kunsthistorica vroegen schriftelijk om terug draaiing van de beslissing. De gemeente antwoordde negatief: "Wij achten het van groot belang dat naast het bestaande, meer traditionele cultuuraanbod, hedendaagse kunst en cultuur onderdeel van het gemeentelijk cultuurbeleid uitmaken." Anti-racistische kunst is volgens de gemeente dus niet modern.

Op 12 december op de bijeenkomst "PvdA en kunst" pleitte Bart Werk ook voor herroeping van het besluit. hij verdacht de kunstcommissie, die het besluit genomen heeft, "van een elitaire opvatting over hedendaagse kunst en cultuur". Want, zo zei hij, "is kunst en cultuur op eens geen kunst en cultuur meer, wanneer de hedendaagse kunstenaar werk concipieert, geïnspireerd door toevallige gebeurtenissen in de jaren 40-50 dan wel de ras- en klassentegenstellingen in Zuid-Afrika?"

Op 15 december schreef de Leidse Courant over de BOA onder andere: "Zij heeft de hulp ingeroepen van Leidse kunstenaars, vrienden en bekenden. En allemaal sturen ze braaf de door BOA gedicteerde tekst naar de gemeente". Ondanks deze beledigingen aan het adres van het BOA en de kunstenaars (die overigens eerder in De Waag exposeerden) zet de BOA de strijd gelukkig voort: ze gaat een administratief-rechterlijk beroep tegen de beslissing aanspannen.

Terug