De Peueraar 5, januari 1991

Auteur: Petra


(reactie)

Hulpverlening

In Nieuwsbrief 4 staat: "Hulpverleners blijken namelijk achter hun quasi-wetenschappelijke en humanitaire masker misschien wel de meest efficiënte dienaren van diegenen die de macht hebben." Hier ben ik het helemaal niet mee eens.

Zelf doe ik hbo-jongerenwerk en eigenlijk heb ik wel het gevoel met iets goeds bezig te zijn. Dit jaar loop ik stage in een Marokkaans gezin waar de zoon van 4 de boel behoorlijk terroriseert. Hij slaat zijn moeder met wat in de buurt is (zij hem ook, vader is zelden thuis), hij krijst als hij zijn zin niet krijgt, tot zijn moeder bezwijkt en hij zijn zin weer eens krijgt. Dit betekent om zes uur gewekt worden door een kind dat wil eten, en tot 12 uur 's nachts harde muziek die hij uitkiest, tv en cola, koekjes zonder limiet, hoofdpijn van het gegil en constant hem aan dacht moeten geven, terwijl er nog twee kinderen zijn (en dan jezelf nog).

In dit gezin probeer ik moeder te helpen door uit te leggen hoe belangrijk het is consequent te zijn en haar hierin te steunen. Na 5 maanden gaat het inderdaad beter, de jongen krijst minder en de, moeder ziet er vrolijker uit.

En dan lees ik dus over humanitaire maskers, en dan denk ik: wat nou masker, ik (en mijn klasgenoten) bedoelen het werkelijk wel goed. En ik voel me geen dienaar van diegenen die de macht hebben als ik een gezin help waar de boel voor hen niet meer dragelijk is, en ze blij zijn met wat steun. Hoe kun je trouwens wat doen aan maatschappijverandering als je al je energie in de puinhoop thuis moet steken en nog niets opschiet?


Een reactie op dit stuk door Eric Krebbers

Terug