De Peueraar 35/36, juli/augustus 1993

Auteur: Eric Krebbers


Verloop van de Invalshoek-campagne

De alternatieve Stadskrant die politiek informatiecentrum De Invalshoek in mei uitbracht heeft nogal wat losgemaakt. In het vorige nummer van De Peueraar hebben we daarover uitgebreid bericht. Hier een vervolg daarop.

De krant was een poging van het infocentrum om mensen duidelijk te maken wat een echte "Stad van vluchtelingen" zou doen in deze tijden van vreemdelingenhaat en razzia's. Hij was te zien als reactie op de Leidse gemeentecampagne "Leiden stad van vluchtelingen". In die campagne presenteerde de gemeente zich als vluchtelingenvriendelijke stad. De Invalshoek vindt dat onterecht.

De gemeente reageerde negatief op de Stadskrant. Niet op de inhoud ervan, daar werd gemakshalve over gezwegen, maar op de vorm. De krant leek namelijk als twee druppels water op de 'echte' die de gemeente zelf regelmatig uitbrengt. Met name het VVD-raadslid Kradolfer was erg verbolgen. In een radio-discussie met een medewerker van het infocentrum op radio Freewave op 1 juni dreigde hij met stopzetting van de gemeentesubsidie aan De Invalshoek. Hij vond dat De Invalshoek eerst excuses moest maken voor het gebruik van de term "razzia's" en het veranderen van het logo van de gemeentecampagne. De Invalshoek weigerde pertinent afstand te nemen van de term razzia's en sprak over politieke chantage en censuur. Kradolfer zei daarop dat zijn fractie zeker tegen zou stemmen wanneer de subsidie aan De Invalshoek in de raad ter sprake zou komen. Het gaat om 2.000 gulden. Na afloop van deze discussie, in de wandelgangen zeg maar, zei de VVD-er nog paternalistisch: "Ach, praten jullie er nog even intern over, en zeg toch even dat je er afstand van neemt. Wat maakt het uit?"

Dit is een tweede poging De Invalshoek de mond te snoeren. Al eerder deed gemeente ambtenaar Carel van Ingen op eigen houtje een poging daartoe. Hij gebruikte toen het politie-optreden bij een lawaaiprotest als rechtvaardiging. De Invalshoek organiseerde dat protest vorig jaar juni naar aanleiding van de komst van Kosto naar Leiden. De politie nam toen de gelegenheid te baat de demonstranten een lesje te leren en sloeg er flink op los. Van Ingen werd toen teruggefloten en De Invalshoek kreeg gewoon haar subsidie voor het organiseren van thema-avonden.

Ook VVD-er Kradolfer moest dit keer bakzeil halen. Hij was te laat. De subsidie aan De Invalshoek was al door de raad. Het infocentrum ontving op 10 juni een brief dat de subsidie voor het jaar 1993 van 2.000 gulden opnieuw was toegekend.

VAS-actie

Ofschoon wethouder Walenkamp per brief had duidelijk gemaakt dat De Invalshoek van hem moest stoppen met het verspreiden van de krant gingen de acties natuurlijk gewoon door. Hij werd regelmatig op de markt uitgedeeld en ook bij de actie tegen de invoering van het Vreemdelingen Administratie Systeem in Leiden. Deze actie vond plaats op 3 juni in en om het Stadhuis. Zo'n 30 mensen deelden daar naast pamfletten tegen het VAS ook de beruchte Stadskrant uit. De tekst van het pamflet heeft in zijn geheel in de vorige Peueraar gestaan. Er werd een 30 vierkante meter groot spandoek opgehangen aan het balkon van het Stadhuis met daarop de eisen. Er waren ook zogenaamde sandwichmensen die leuzen voerden als "Sta niet toe dat er mensen uit ons midden verdwijnen", "Het VAS vormt de basis voor deportaties" en "Mensenrechten ook voor vluchtelingen". Bij het uitgedeelde pamflet zat een formulier waarmee je je SoFi-nummer kon inleveren. De tekst daarvan luidde: "Hierbij lever ik mijn SoFi-nummer in omdat ik niet langer onderdeel wil uitmaken van een administratiesysteem dat er op gericht is illegaal-verklaarden het leven onmogelijk te maken. Een systeem dat er tevens op gericht is de controle van de staat over de samenleving nog te vergroten." Zeker 40 mensen hebben dit formulier ook daadwerkelijk ingeleverd.

Een klein aantal mensen heeft ook geprobeerd het Stadhuis in te gaan om pamfletten uit te delen aan de ambtenaren die niet naar buiten kwamen voor de lunchpauze. Het zijn immers de ambtenaren die met het systeem moeten gaan werken. Het is bekend dat een groot aantal van hen geen zin heeft om opsporingsactiviteiten te gaan ondernemen. Op het moment van invoering wordt iedere ambtenaar verplicht een 'illegaal' die zich bij zijn of haar dienst meldt bij de politie aan te geven. Vanuit deze hoek is in het verleden dan ook met succes tegen de invoering van zo'n systeem geprotesteerd. De actievoerdersters die naar binnen gingen kwamen niet veel verder dan de eerste 8 of 10 kamers met ambtenaren. De baliemedewerkster zei dat het niet toegestaan was ambtenaren te storen bij hun werk en dat de kamers geen publiek terrein zijn. Veel van de ambtenaren reageerden echter positief op de actie.

Twee dagen later was De Invalshoek met hetzelfde gigantische spandoek nadrukkelijk aanwezig op de eindmanifestatie van de gemeentecampagne "Leiden Stad van vluchtelingen." Daar werden door het comité De Fabel van de illegaal aan wethouder Hans de la Mar handtekeningen overhandigd tegen het oppakken van 'illegalen' in Leiden. Ook zij tekenden protest aan tegen de invoering van het VAS. De wethouder zei daarop dat het volgens de vreemdelingenpolitie van Leiden best meevalt met het oppakken van 'illegalen' in Leiden.

Terug