De Peueraar 35/36, juli/augustus 1993

Auteur: Karin


Reactie op open brief van Cor Smit

Vorige maand publiceerde De Peueraar een kritiek van Cor Smit op de campagne "Leiden, stad van racisme en razzia's" van De Invalshoek. Karin van De Fabel van de illegaal reageert op Cor.

Als ik de open brief van Cor Smit in De Peueraar lees vallen mij de goede bedoelingen van Cor en de zijnen op, natuurlijk zitten er veel goede kanten aan het beleid wat in Leiden gevoerd wordt inzake vluchtelingen, die recht hebben op een verblijfsvergunning. Maar hoe zit het met de vluchtelingen zonder status en papieren?

Natuurlijk heeft een manifestatie zoals Leiden, Stad van Vluchtelingen positieve kanten, al vraag ik me af of de doorsnee Leidenaar zich door deze werkwijze werkelijk aangesproken voelt en of vluchtelingen zich hierbij betrokken voelen. Andere gerichte acties verminderen daadwerkelijk discriminatie. Een vreemdeling die op het politiebureau zijn of haar toch al discriminerende stempeltje moet halen voelt deze discriminatie dubbel vanwege het criminele imago wat een politiebureau uitstraalt. Het plaatsen van de Vreemdelingendienst naar bijvoorbeeld het gemeentehuis voorkomt een dergelijke criminalisering. Er zijn plaatsen in Nederland waar Leiden wat dit betreft een voorbeeld aan kan nemen.

Cor geeft aan in zijn open brief dat de Vreemdelingendienst helemaal niet op jacht wil gaan op illegalen. Door mijn activiteiten in het comité De Leidse Fabel van de Illegaal ben ik er inmiddels van overtuigd geraakt dat dat wel zo is. In het interview in De Peueraar van vorige maand worden een paar voorbeelden van illegalen najagen aangehaald (in nr. 33 staat een interview met het comité, redactie). Triest vind ik het dan ook dat hij liever een woordvoerder van de Vreemdelingendienst citeert, dan mensen die aan de andere kant staan (de machtelozen, die onder dit vreemdelingenbeleid lijden). Niet alleen Cor reageert zo, maar ook wethouder Hans de la Mar gaf een dergelijke reactie tijdens de slotmanifestatie, toen ik hem namens het comité de 450 handtekeningen aanbood teneinde van Leiden echt een "Stad voor Vluchtelingen" te maken. Juist de door hun geciteerde woordvoerder staat bij vreemdelingen bekend als een zeer onprettig functionerende persoon: hij voert niet alleen zijn functie uit als zodanig, nee hij probeert er nog een schepje bovenop te doen, door mensen in een wankele/afhankelijke positie nog eens extra onaangenaam tegemoet te treden. Machtsmisbruik noemt men dat, jammer genoeg is hij niet de enige binnen de Leidse Vreemdelingendienst die zich zo opstelt.

De verantwoordelijkheid van de Vreemdelingendienst ligt bij het ministerie van justitie, dat is waar. Dit betekent niet dat een gemeentebestuur geen invloed kan uitoefenen op het landelijk beleid. Zij kan dit doen door voortdurend haar standpunten over het vreemdelingenbeleid duidelijk te maken. Nu roept Leiden een stad voor vluchtelingen te zijn en verschuilt zich vervolgens achter de grenzen die het landelijk beleid stelt. Struisvogelpolitiek.

Terug