De Peueraar 35/36, juli/augustus 1993

Auteur: Gea


(Reactie)

Kwaliteitsstudenten

Hieronder plaatsen we een reactie van Gea op de persverklaring van actievoerende Leidse studenten, die we in de vorige Peueraar plaatsten.

Op het moment dat ik hoorde dat Leidse studenten een bezetting hadden georganiseerd in het LAK-gebouw, was ik prettig verbaasd. Ik ben er aan gewend dat Leiden en vooral Leidse studenten achteraan lopen als het gaat om akties. Maar op 6 mei jongstleden was het dus toch zover. De actieschuwheid was overwonnen, het was gelukt om een groep studenten te mobiliseren om mee te doen, persverklaringen waren opgesteld, kortom, alles was tot in de puntjes voorbereid. En toch hoop ik achteraf dat men iets over het hoofd heeft gezien; dat de persverklaring per ongeluk aan een laatste controle is ontsnapt; dat men in alle drukte van de voorbereiding een steek heeft laten vallen. Of het zo gegaan is of dat er helemaal geen vergissing in het spel is, weet ik niet en misschien kom ik daar ook helemaal niet achter. Maar iets anders zou ik wel graag willen weten. Waarom, studenten, schrijven jullie dat "maatregelen als toelatingsexamens, betere studiebegeleiding, verzwaring van de eisen voor het VWO-diploma of domweg betere studievoorlichting door efficiëntieverhoging zowel bezuinigingen als kwaliteitsverbetering met zich mee zouden brengen"?

Wat is jullie opzet met dit voorstel? Wat beogen jullie hiermee? Mag je pas aan een opleiding beginnen al je een bepaald gemiddelde op een (o zo verwerpelijke) IQ-test scoort, of moet je al de helft van de aan te bieden kennis en vaardigheden op zak hebben (toelatingsexamens)? Hebben jullie allemaal het idee dat het op de onderwijsinstellingen te druk is of willen jullie alleen minstens zo "intelligente" medestudenten tegenkomen (verzwaring van de eisen voor het VWO-diploma). En wat bedoelen jullie met betere voorlichting door efficientieverhoging? Is dat ook zo'n eng mechanisme dat als trechter moet gaan fungeren? Alle voorstellen van jullie kant leiden maar tot één ding: een nog strengere selectie vóórdat je de heilige grond van één van Neerlands opleidingen mag betreden.

Jullie stellen geen onderscheid te willen accepteren voor studenten. Gelijkheid en toegankelijkheid van onderwijs moet er wezen nietwaar? Maar sommige studenten zijn blijkbaar meer gelijk dan andere studenten..., want jullie stellen onmiddellijk met het verwerpen van het ene criterium (geld) een ander criterium voor (intelligentie). Feit blijft dat jullie niet achter het principe van de algemene toegankelijkheid van het onderwijs staan, maar wel doen alsof. Daarin hadden jullie trouwens vele illustere voorgangersters. Een paar jaar geleden had Maarten van Poelgeest (ex-voorzitter van de landelijke studentenbond) dezelfde argumentatie met slechts één verschil: de inhoud van het nieuwe, in te voeren criterium. Volgens hem mochten alleen die personen die ook buiten de studie om actief waren, de onderwijsinstellingen nog binnengaan. (Hij gaf nog net geen lijst van goedgekeurde nevenactiviteiten, maar ik ben er zeker van dat hij die wel had.)

Maar het kan nog erger: jullie staan niet alleen in jullie streven om extra maatregelen in te voeren om zo de selectie van studenten aan te scherpen. Ook de Leidse universiteit streeft naar een kwaliteitsuniversiteit (lees: elite-universiteit) met een mogelijk in te voeren selectie aan de poort, waarbij naast vakkennis ook persoonlijkheidskenmerken een rol moeten gaan spelen. Blijkbaar onderschrijft ook de Leidse universiteit het principe van de algemene toegankelijkheid niet meer, net zo min als jullie dat doen. Ongetwijfeld is deze enorme kronkel in jullie persverklaring geen vergissing, maar misschien hebben jullie niet eens in de gaten dat jullie weer een perfecte hedendaagse illustratie vormen van Orwell's satire "Animal Farm".

Terug