De Peueraar 41, januari 1994

Auteur: Harry Westerink


Actie tegen ABN/Amro

Een klein berichtje in het Leidsch Dagblad van maandag 20 december: "Bewoners van het Vijf Meiplein schrokken in de nacht van zaterdag op zondag (dus van 18 op 19 december, redactie Peueraar) wakker door een harde knal. Die werd veroorzaakt door een bij het kantoor van de ABN/Amro neergegooide molotov-cocktail. Door de bom ontstond een brandje."

Hm, even denken. ABN/Amro? In dezelfde editie van de krant wordt op de voorpagina verslag gedaan van de grootste Nederlandse krakersdemonstratie van de laatste tijd. Die demonstratie op zaterdag 18 december was gericht tegen de dreigende ontruiming van een groot aantal gekraakte panden rond de Nieuwezijds Kolk in de Amsterdamse binnenstad. Die panden zijn in eigendom van de ABN/Amro. Deze bank, bekend om zijn uitzuigerspraktijken in binnen- en buitenland (zie ook de recensie van "De Schuldenboemerang" in dit nummer), heeft een plannetje: men wil op de plaats van de panden een parkeergarage voor 400 auto's, een vier-sterren hotel met 230 kamers, 2300 mē kantoren, 6300 mē winkels en 29 luxe appartementen neerplanten. Een project voor de rijken, dus. Of de krakers (met woonruimte voor velen, met café, concertzaal, bakfietsenverhuur en voedselcoöperatie) maar effe wilden oprotten. Want het grote geld gaat voor.

Het Leidsch Dagblad legt geen verband tussen Amsterdam en Leiden. De Peueraar wel. Wij hebben een donkerbruin vermoeden dat de Leidse actie deel uitmaakt van het krakersverzet tegen de bank. In hetzelfde weekend van 18 en 19 december hebben overal in Nederland "hit and run"-acties plaatsgevonden tegen de ABN/Amro (ingegooide ruiten, dichtgekitte sloten, onklaar gemaakte geldautomaten). Ook in Leiden dus, nemen we aan.

Terug