De Peueraar 45, mei 1994

Auteur: Loeder


(ingezonden)

Loeder timmert aan de weg

Onderstaand artikel ontvingen wij van vrouwengroep Loeder.

In november van vorig jaar kondigde Vrouwengroep Loeder in De Peueraar aan zich voor langere tijd te gaan verdiepen in het vrouwbeeld van extreem-rechtse partijen. Inmiddels hebben jullie in het februarinummer van De Peueraar het eerste resultaat van ons onderzoek, in de vorm van een artikel, kunnen aantreffen.

Sindsdien hebben wij hebben veel positieve reacties ontvangen op onze activiteiten. Door middel van dit ingezonden stuk willen we jullie op de hoogte stellen van wat wij allemaal tot nu toe bereikt hebben. Hopelijk is het succes van deze groep een inspiratiebron voor andere politiek actieve mensen!

Achtergrond

Sinds het najaar hebben wij veel tijd gestoken in het zoeken haar informatie over het vrouwbeeld van extreem-rechtse partijen, met name van de CD en CP'86. We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat er verschillende verkiezingen voor de deur stonden: de gemeenteraadsverkiezingen, de landelijke verkiezingen en de verkiezingen voor het Europarlement. Veel maatschappelijke en politieke groepen zijn aan de slag gegaan om het racistische karakter van de CD en CP'86 aan de kaak te stellen. Een van die groepen is Anti-Fascistische Actie (AFA). Deze landelijke organisatie, met verschillende lokale afdelingen, heeft in diverse steden vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen een krant uitgebracht die huis-aan-huis verspreid is, onder andere in Leiden. Het doel van de krant was om mensen op de hoogte te brengen van het feit dat een stem op een racistische en extreem-rechtse partij geen oplossing biedt voor de problemen die ervaren worden.

Maar wij vonden dat niet voldoende. Behalve het racistische karakter van deze partijen, wat door de media aan de kaak gesteld wordt, vonden wij dat er meer redenen zijn om extreem-rechts geen stem te geven! Een van die redenen is dat ze hele enge ideeën hebben over hoe vrouwen hun leven in zouden moeten richten (uiteraard heeft dat ook zo z'n consequenties voor mannen). Wij hebben dan ook aan de landelijke AFA-krant een bijdrage geleverd in de vorm van een artikel over het vrouwbeeld van extreem-rechtse partijen.

Het leek ons van belang om zoveel mogelijk argumenten tegen extreem-rechtse partijen in stelling te brengen. We zien ons onderzoek dan ook als een noodzakelijke aanvulling op de informatievoorziening over extreem-rechts. Daarnaast is het ons uitgangspunt om als vrouwengroep politieke zaken vanuit een feministische oogpunt te bekijken.

Het onderzoek

Om ons beeld van het vrouwonvriendelijke karakter van de CD en CP'86 goed te kunnen onderbouwen hebben we heel wat werk moeten verzetten. Omdat het ons in eerste instantie niet lukte om aan recente partijprogramma's te komen, moesten we vele, vooral omslachtige, wegen bewandelen voor informatie. Zo hebben een aantal van ons de deur van de Anne Frank stichting in Amsterdam platgelopen en de bibliothecaris bestookt met vragen. Ook de mensen van het Anti-Racisme Informatie Centrum (ARIC) in Rotterdam hebben we regelmatig aan hun jasje getrokken voor informatie. Ook diverse Anti-Discriminatie Bureau's in het land hebben we benaderd. Vele instellingen waren heel bereidwillig om ons te helpen. Ze vonden het een heel belangrijk onderwerp en deden suggesties aan de hand. Daarnaast zijn we naar steden gegaan waar de CD of CP'86 al de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad zaten. We hebben daar de gemeenteraadsnotulen onderzocht op uitspraken die betrekking hebben op het vrouwbeeld. Ook de uitspraken van Janmaat in de Tweede Kamer zijn allemaal onder de loep genomen.

Het kostte ons veel moeite om goede informatie te krijgen. Slechts mondjesmaat vonden we ideeën en uitspraken van CD en CP'86 op papier aan. Dit kwam niet omdat mensen ons niet wilden helpen maar omdat de CD en CP'86 niet zo met hun vrouwbeeld naar buiten komen. De weinige informatie die we vonden was in ieder geval wel veelzeggend. CD en CP'86 hebben zeer zeker een uitgesproken mening over vrouwen.

We moesten dus nog veel dieper gaan spitten. We hebben toen vrouwelijke raadsleden en wethouders van andere steden benaderd met de vraag of zij meer konden vertellen over hun eigen ervaringen met de CD- en CP'86-raadsleden in hun gemeente. Dat leverde soms heel bruikbare informatie op. En we gaan hier nog mee door.

Na veel volharding en sprokkelwerk hebben we voldoende informatie verkregen om een artikel te schrijven dat onder andere, zoals eerder genoemd, in de landelijke AFA-krant is verschenen. Er is een uitgebreidere versie van dit artikel verschenen in het februari-nummer van De Peueraar.

Hoe ging het verder...

Toen we onze resultaten eenmaal op een rijtje hadden besloten we in Leiden een informatie-avond hierover te houden. In buurthuis De Pancrat hield eerst Els Schalker, verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog, een indrukwekkende inleiding over vrouwen die tegen het fascisme en het antisemitisme hebben gestreden. Tevens beschreef zij de toenmalige economische en politieke omstandigheden waarin het fascisme kon gedijen. Daarna werden onze resultaten gepresenteerd en is er door het publiek gediscussieerd.

We hebben ons artikel naar diverse landelijke en plaatselijke tijdschriften gestuurd. Ook hebben we heel veel vrouwengroepen en politieke organisaties aangeschreven en op de hoogte gebracht van onze activiteiten.

Inmiddels waren we zo enthousiast over onze bevindingen dat we besloten door te gaan. We zijn nu bezig om te onderzoeken of het vrouwbeeld ook een rol speelt voor vrouwen en mannen om op deze partijen te stemmen. Ook willen we het vrouwbeeld in een meer historisch perspectief zetten. Een van de vragen daarbij is wat de rol van vrouwen bij het fascisme in de Tweede Wereldoorlog is geweest.

Op dit moment zijn er al 5 uitnodigingen van buiten Leiden gekomen om een lezing te komen houden over het vrouwbeeld van extreem-rechts. Daarnaast hebben we meegewerkt aan het emancipatieprogramma van radio Freewave in Leiden. Ook worden onze gegevens gebruikt voor artikelen en columns in diverse bladen, zoals bijvoorbeeld in Opzij. Sommige bladen hebben ons hele artikel overgenomen. Voor het ledenblad van het COC hebben we ons artikel enigszins aangepast met gegevens over de visie op homoseksualiteit van extreem-rechtse partijen. Veel instellingen hebben ons benaderd met het verzoek onze literatuur te mogen kopiëren voor hun eigen archief. En nog steeds komen er wekelijks verzoeken bij ons binnen.

Kortom, ons onderzoek slaat erg aan! Het lijkt erop dat er veel behoefte is aan informatie over dit onderwerp. We denken dat veel mensen zich zorgen maken over de populariteit van extreem-rechtse partijen. De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat de eenzijdige belichting van het racistische karakter van deze partijen voorbij gaat aan het zeer vrouwonvriendelijke karakter van de CD en CP'86. En blijkbaar hebben mensen wel behoefte aan bredere informatie over de CD en CP'86.

We hopen dat ons onderzoek nog veel meer interessante informatie oplevert en uiteindelijk in het schrijven van een brochure zal uitmonden. Een van de vragen die daarbij aan de orde zal komen is of het vrouwbeeld van extreem-rechts een reden voor mensen is om op die partijen te stemmen.

Tot slot

Wij zijn uiteraard heel blij met alle positieve reacties. Wij gaan enthousiast verder. Zoals uit dit stuk blijkt is het mogelijk om met een kleine groep mensen veel werk te verzetten en anderen geïnteresseerd te krijgen voor je activiteiten. Gezien het feit dat er in Nederland maar liefst 88 gemeenteraadszetels naar extreem-rechts zijn gegaan (waarvan 78 naar CD, 9 naar CP'86 en 1 naar het Nederlands Blok) is dit ook geen overbodige luxe.

Onderzoek doen is natuurlijk maar 1 vorm van verzet. Er zijn talloze andere vormen te bedenken. Hopelijk putten jullie inspiratie uit ons succes! We zullen jullie zeker op de hoogte houden van onze bevindingen.

Terug