De Peueraar 46, juni 1994

Auteur: Eric Krebbers en Ellen de Waard


Van de redactie Sociale Ecologie van maandblad De Peueraar aan alle milieu-activisten* in de Leidse regio

Het gaat slecht met ons milieu. De meesten van ons weten er alles van. Er bestaat in Nederland een enorme milieubeweging. Miljoenen mensen maken zich zorgen en proberen op eigen wijze iets te doen. Velen consumeren bewust. Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie en honderden andere organisaties organiseren acties, geven voorlichting, lobbyen en oefenen druk uit. Vele tientallen milieu-organisaties hebben bijvoorbeeld de handen ineen geslagen tegen Nederland, distributieland, met haar uitbreiding van Schiphol, Rijnmond en de wegen. De milieubeweging kent haar successen, dat zeker, maar over hele linie bezien is er weinig reden tot optimisme.

Wij worden in ons voortbestaan bedreigd door onder andere het broeikas-effect, het verdwijnen van de ozonlaag, de vervuiling van ons grondwater en het opraken van grondstoffen en energie. Er sterven per uur meer diersoorten uit dan ooit tevoren, steeds meer bossen worden gekapt en grote delen van de aarde verworden tot woestijnen. Als het slecht weer is hebben we te maken met de zure regen, bij mooi weer met smogalarm. Jaarlijks komen er alleen in Nederland al 200.000 auto's bij!

Bij de afgelopen verkiezingen was het milieu als thema al weer uit. Overheden halen hun eigen milieu-doelstellingen niet. Doelstellingen die sowieso al niet ver genoeg gaan om de steeds toenemende vervuiling een halt toe te roepen. Integendeel, de overheid maakt zich zorgen als de economie niet voldoende groeit. De productie moet stijgen. Zo werkt ons economisch systeem. Overheid en bedrijfsleven maken zich sterk voor de uitbreiding van Schiphol, de aanleg van de TGV, de Betuwelijn en nieuwe wegen. Er wordt weer gedacht aan nieuwe kerncentrales.

Het is dringen aan de inspraakloketten, maar men laat ons slechts de keuze tussen verschillende locaties voor deze mega-projecten. En de technische oplossingen voor de milieuproblemen die ons voorgehouden worden, blijken keer op keer lapmiddelen.

Wij maken ons zorgen. Wij voelen ons ook verantwoordelijk voor de volgende generaties. Om hen nog de kans op een menswaardig bestaan te bieden zullen we als milieu-beweging harder ons best moeten doen. Op zich doet iedereen zijn en haar best. Maar uit de steeds snellere teloorgang van het milieu blijkt dat dat gewoon niet genoeg is. Er moeten radicale veranderingen doorgevoerd worden, zoveel is duidelijk. Maar welke? En hoe bereiken we dat veel mensen mee doen?

Wij zien dat het anders moet, maar weten ook niet precies hoe. Daarover willen we met zoveel mogelijk Leidse milieu-activisten in discussie. We vragen daarom veel mensen om reacties, om samen te denken over hoe het verder moet. Schrijf ons hoe jij (of jouw organisatie) denkt dat het komt dat ons milieu nog steeds verslechtert? Wat moet er gebeuren? Hoe wil je daarmee beginnen of doorgaan? Wie kunnen er samen aan de slag en hoe? Wat kunnen we op regionaal niveau doen? Enzovoorts. We verwachten vanzelfsprekend niet dat iedereen nu 'de oplossing' heeft, maar we vinden het wel belangrijk dat hier over gepraat wordt.

Wij zullen de reacties bundelen en bekijken op overeenkomsten en tegenstellingen. Iedereen die meedoet krijgt het resultaat opgestuurd. Wellicht barst er daarna een discussie los en komen we hier in de regio tot een meer sprankelende milieubeweging. Niets minder dan het voortbestaan van de aarde staat uiteindelijk op het spel. Dat klinkt best zwaar, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer. Klim in de pen en doe mee!

We willen zo ongeveer 15 juni met de bundeling beginnen. Haal je dat niet? We zien sowieso graag bijdragen aan de milieudiscussie op onze deurmat vallen, dus ook verlate inzendingen zijn welkom. Vergeet niet je eigen adres op je bijdrage te vermelden.

Noot

* Of iedereen die zich zorgen maakt om het milieu. Deze oproep is half mei verstuurd naar zo'n dertig milieu-activisten in de Leidse regio.

Reactie van Frans en Maarten

Terug