De Peueraar 47/48, juli/augustus 1994

Auteur: Eric Krebbers


Het groene hart slaat terug

De oorlog om het milieu

Met vernieuwd elan zijn overheid en bedrijfsleven overal ter wereld bezig de laatste restjes natuur te verpulveren. Van democratie of wezenlijke inspraak voor belanghebbenden is al lang geen sprake meer. Meedogenloos gaat alles plat. Het aantal sabotage-acties door radicale milieuactivisten neemt ook gestaag toe. Ergens moet iemand een streep trekken en de vernieting een halt toeroepen voor het te laat is. Ook in de Leidse regio zien we deze trend. Onlangs werd er weer een rijksweg gesaboteerd.

In het kader van de landelijke milieucampagne "Voor een ander vervoersbeleid" heeft de actiegroep "Het Groene Hart Slaat Terug" in de nacht van 4 op 5 juni sabotage-acties uitgevoerd bij de aanleg van Rijksweg 11. Ter hoogte van Zoeterwoude-Rijndijk en Hazerswoude-Rijndijk heeft de actiegroep meetapparatuur, (graaf-)machines en een bouwkeet onder handen genomen. De landelijke campagne voor een ander vervoerbeleid wordt onder andere georganiseerd door Milieudefensie en A-SEED.

"Het Groene Hart Slaat Terug" treedt daarmee in de voetsporen van de actiegroep "Kink in de kabel". Die richtten in maart dit jaar voor 25.000 gulden schade aan bij dezelfde weg. De schade van de actie van 4 juni bedroeg 5.000 gulden volgens het Leidschendamse loonbedrijf Oostvliet BV. Een woordvoerster van Oostvliet merkte op dat twee weken voor de actie ook al banden van tractors vernield waren door een actiegroep (Leidsch Dagblad, 9 juni). Daarbij zou uit verschillende wagens bovendien gereedschap zijn gestolen. Van deze actie is bij de redactie sociale ecologie geen verklaring binnengekomen. De woordvoerster van Oostvliet zei verder: "Ik vraag me af of die actievoerders wel realiseren wat ze doen. Wij zijn maar een onderaannemertje en worden de dupe van die acties. Door die vernielingen konden tien personeelsleden een dag lang niet werken." Het lijkt erop dat de actiegroepen juist heel precies weten wat ze doen. "Kink in de kabel" kreeg nog een complimentje van de wegenbouwers vanwege haar professionele sabotage-actie.

Calculerende burgers

De overheid pleit voor een zorgzame samenleving. De actiegroepen lijken te bestaan uit burgers die zelf zorg willen dragen voor een beter milieu. De Peueraar zou zich kunnen voorstellen dat veel meer zorgzame burgers in het geweer komen, juist omdat deze acties zo effectief zijn. Een calculerende burger grijpt bij het lezen van de woorden van de woordvoerster van Oostvliet natuurlijk direct naar zijn of haar zakjapannertje. Tien mensen een dag niet werken. Hoeveel mensen werken er aan die weg? Even wat toetsjes indrukken en je hebt het aantal acties berekend dat noodzakelijk is om het werk volledig stil te leggen en het Groene Hart te redden. Stimuleer de oprichting van andere groepen. Deel het aantal benodigde acties door het aantal actieve groepen en hopsakee: het rekenmachientje geeft aan hoeveel keer de burger 's nachts zijn of haar bed uit moet voor een beter milieu. Door stijgende verzekeringspremies zal het onderaannemertje spoedig in de problemen komen. Na het faillissement van een onderaannemertje begint het spel bij de vervangers opnieuw. Totdat de weg te duur wordt. Weer eens wat anders dan de trieste gang langs de inspraakloketten, en zeker motiverender...

De persverklaring

De actiegroep wil volgens haar persverklaring "met deze actie aangeven dat het de verkeerde kant op gaat met het milieu: de bossen sterven af door de verzuring, het gat in de ozonlaag wordt steeds groter en mensen krijgen steeds meer te kampen met gezondheidsproblemen. Een groot deel van de oorzaken daarvan ligt in de ongekende omvang van het verkeer.

Met het voornemen van de overheid om van Nederland hét distributieland van Europa te maken wordt de schaarse ruimte die we in Nederland nog hebben opgeofferd aan asfalt, havens, overslagplaatsen en distributiecentra. De economische groei die de overheid en het bedrijfsleven voor ogen staat gaat rigoreus ten koste van het milieu op de hele aarde.

Jarenlang was het Groene Hart onaantastbaar, maar de honger naar winst krijgt voorrang. Nu krijgen de gemeenten in en rond het Groene Hart tegelijkertijd de twee grootste projecten van Nederland als distributieland over zich heen. De aanleg van de Hogesnelheidslijn en de uitbreiding van Schiphol gaan allebei ten koste van het Groene Hart.

Door deze sabotage-actie te richten tegen een nieuwe rijksweg die weer kilometers asfalt, enorme herrie en stank in de groene polders brengt, uiten wij onze woede en hebben wij bijgedragen aan de landelijke milieucampagne. Stop de asfaltering van Nederland! Handen af van het Groene Hart!" Tot zover de verklaring van "Het Groene Hart Slaat Terug."

Verder ecotage-nieuws

In Peueraar 44 kon je de verklaring van "Kink in de kabel" lezen. In nummer 45 gaven we een overzicht van de milieu-sabotage-acties (ecotage) overal in het land. Er is inmiddels al weer veel gebeurd. De landelijke commerciële media verzwijgen dat er nogal wat gaande is op het gebied van de ecotage. Ook al is het niet direct Leids nieuws, toch vinden we het belangrijk hieraan wat aandacht te besteden. Het maakt duidelijk dat de Leidse acties niet op zich staan. Er lijkt zich een nieuwe actiecultuur te ontwikkelen die zich enigzins laat vergelijken met het Shell-slangensnijden uit de jaren tachtig. De beweging lijkt te zijn gestimuleerd door het Earth Liberation Front (ELF) uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daarover kan je meer lezen in Peueraar 38.

Twee voorbeelden van recente acties. Begin mei saboteerde het Milieu Bevrijdingsteam op het tracé van de aan te leggen snelweg tussen Akkrum en Heerenveen een aantal wegenbouwmachines. Het team heeft daarbij naar eigen zeggen "wat banden platgezet, hydroliese buizen ingesmeerd met verf, ramen dichtgeverfd, sloten dichtgelijmd en sommige benzinetanks gevuld met verf (...) Verder hebben we allerlei soorten slangen en buizen geprobeerd kapot te snijden, maar dat wilde niet lukken. Wat zijn die dingen toch pokkesterk!", aldus de actiegroep in haar verklaring. Ook hebben ze leuzen geschilderd als "Ga toch fietsen" en "Hé vieze auwto, de aarde sterft!"

Politieke gevangene

Half mei saboteerde het Earth Liberation Front Nederland (ELF-NL) de graafmachines die de natuur in het Jammerdal bij Venlo vernietigen. Er wordt door die machines klei afgegraven en een snelweg door het gebied aangelegd. ELF-NL verklaarde zich met deze actie tevens solidair met Paul S. Paul werd veroordeeld wegens het veelvuldig saboteren van graafmachines in het Jammerdal. Hij is opgegroeid in het natuurgebied en kon het niet verkroppen dat het naar de klote werd geholpen door industriële afgravingen. Hij heeft vergeefs getracht op democratische wijze de afgravingen te voorkomen. Uit woede heeft hij daarna vele sabotage-acties gepleegd, waarbij hij diverse methodes hanteerde. Na een actie in april 1993 is hij gepakt. Zijn maatschappelijke en politieke protest werd bijna volledig ontkend en genegeerd. Na een psychiatrisch onderzoek werd hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar en negen maanden gevangenisstraf, waarvan elf maanden voorwaardelijk. Na deze straf volgt drie jaar TBS met dwangverpleging. De radicale milieu-beweging in Nederland heeft (voorzover bij ons bekend) nu dus haar eerste politieke gevangene. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waar het radicale protest al veel grotere vormen heeft aangenomen zitten enige tientallen milieu-activisten en dierenbevrijders gevangen, sommigen voor vele jaren. Het is oorlog.

Bronnen:

Terug