De Fabel van de illegaal 35, juli/augustus 1999

Auteur: Eric Krebbers


Nieuw-rechts anti-oorlogscomité verleidt linkse intellectuelen

"De Europeanen willen vrede", kopt de petitie van het Franse anti-oorlogscomité "Non a la guerre". Hoewel afkomstig uit nieuw-rechtse hoek, wist het comité ook veel handtekeningen binnen te halen van linkse kopstukken. De initiatiefnemers hopen aan geloofwaardigheid te winnen wanneer ze in één adem genoemd worden met linkse intellectuelen. Dat leek Voorpost-chef Marcel Rüter kennelijk ook wel wat.

Op 20 april stuurde Rüter daarom ongevraagd 2 stukken over de petitie tegen de Kosovo-oorlog naar de e-mail abonnees van het linkse discussieblad Konfrontatie. Door een technisch foutje van de redactie had het nieuw-rechtse kopstuk de hand weten te leggen op het e-mail adressenbestand het digitale blad.

Nieuwe ecologie

Het eerste stuk betrof een persbericht van het Franse comité, waarin beweerd wordt dat al ruim 400 vooraanstaanden en 40.000 anderen de petitie ondertekend hebben. Ook zouden er al 50 lokale comité's zijn opgericht en worden de eerste openbare manifestaties aangekondigd. Volgens het persbericht zouden de Amerikanen de oorlog opstoken tot grote woede van de vredelievende Europeanen. Het comité meent de enig overgebleven kracht tegen de oorlog te zijn, nu vrijwel alle gevestigde rechtse en linkse partijen ervoor zijn.

De petitie en het persbericht van het comité zijn geschreven door Laurent Ozon. Ozon is directeur van Nouvelle Écologie, de milieutak van de Franse nieuw-rechtse think tank GRECE die zeer nauwe banden onderhoudt met het Front National. GRECE probeert onder meer via de milieubeweging ouderwetse Blut-und-Boden ideeën opnieuw ingang te doen vinden. Ozon werkt daarbij overigens nauw samen met de engelse miljonair Goldsmith, die met zijn ultra-conservatieve ecologische ideeën een enorme invloed heeft in nieuw-rechtse kringen. In sommige gevallen treedt Ozon op als woordvoerder van Goldsmith.

Hoofdvijand Amerika

Met Ozons persbericht stuurde Rüter ook een artikel van Luc Pauwels mee. Pauwels is mede-oprichter van het Vlaams Blok en tegenwoordig chef van de Delta Stichting, de Belgische dochter van GRECE. Net als zijn Franse collega's ziet hij het "Amerikaans militair kolonialisme, dat hand in hand gaat met hun cultureel en economisch imperialisme" als de grootste vijand. De NAVO zou slechts "een Amerikaans instrument" zijn om "Europa onder voogdij te houden". Maar Pauwels is tegen de Franse petitie omdat hij NAVO-ingrijpen tegen de "communist Milosovic" toch wel toejuicht.

De petitie rept met geen woord over de Europese imperialistische belangen achter de oorlog. Nationalisme wordt niet als probleem aangewezen en er wordt overduidelijk geredeneerd vanuit "volkeren" en andere nieuw rechtse-concepten. Linkse thema's rond anti-racisme, vrouwenstrijd of uitbuiting worden gemeden, zoals bij nieuw-rechts gebruikelijk. Heel Europees nieuw-rechts ondertekende de petitie, maar ook veel bekende linkse intellectuelen, waaronder de Britse toneelschrijver Harold Pinter en de filmmaker Ken Loach ("Land and Freedom"). De lijst omvat verder ook communisten, anarchisten en groenen. Sommigen bleken niet op de hoogte van de herkomst van de petitie en streepten zwaar geschrokken hun handtekening door. Anderen hadden er echter geen moeite mee en herkenden zich helaas in de extreem-rechtse ideologie.

Samenwerking weigeren

Al in 1993 waarschuwde een groep van 40 beroemde Europese intellectuelen, zoals Umberto Eco, tegen het meewerken aan nieuw-rechtse projecten. "Al enige tijd proberen de ideologen van extreem-rechts ons te laten geloven dat ze veranderd zijn. Daarom zijn ze een grote verleidingscampagne begonnen richting democratische persoonlijkheden en intellectuelen, waaronder ook linkse. Slecht geïnformeerd of volledig onbewust van deze activiteiten hebben linksen artikelen ondertekend in nieuw-rechtse bladen. Met hun namen wil nieuw-rechts ons overtuigen dat ze werkelijk veranderd zijn." De groep kondigde aan om voortaan elke samenwerking met nieuw-rechts "te weigeren in bladen, boeken, radio en tv, of in bijeenkomsten die georganiseerd worden door personen die banden hebben met extreem-rechts".

Het anti-oorlogscomité heeft inmiddels de eerste manifestatie achter de rug en heeft ook een landelijke krant uitgebracht met 80.000 exemplaren. Behalve van Ozon en zijn kameraden staan er ook artikelen in van linksen. De bekendste is de Amerikaanse anarchist Noam Chomsky. Volgens de redactie heeft hij zelf toestemming voor publicatie gegeven. Gelukkig is er sinds kort ook een duidelijk linkse petitie in omloop, opgesteld door intellectuelen die de ruk naar rechts een halt willen toeroepen.

Terug