De Fabel van de illegaal 35, juli/augustus 1999

Auteur: Petra Schultz


Geen uitzetpapieren voor Iraanse vluchtelingen

De missie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) naar Iran om reisdocumenten voor afgewezen Iraanse vluchtelingen te verkrijgen is mislukt. Dat is goed nieuws voor de Iraniërs. De Nederlandse staat kan hen hierdoor nog steeds niet uitzetten.

Veel afgewezen Iraniërs wonen al jarenlang in Nederland. Ze weten niet wat er nu verder met hen zal gebeuren. Zullen ze het asielzoekerscentrum uitgezet worden? Zal de Iraanse overheid de reisdocumenten later wel afgeven? Sinds november 1997 worden afgewezen Iraanse vluchtelingen niet meer daadwerkelijk uitgezet, maar toch krijgen ze allemaal te horen dat ze Nederland moeten verlaten. Sommigen wordt de onzekerheid teveel. Begin juni pleegde opnieuw een Iraniër zelfmoord.

Het Steunpunt Kerkasiel Iraanse Asielzoekers (SKIA), waaraan ook De Fabel van de illegaal deelneemt, pleit ervoor om de afgewezen Iraniërs een verblijfsvergunning te geven. SKIA gaat een petitie opstellen en organisaties vragen om die te ondertekenen.

Meer dan 50 democratische Iraanse organisaties uit 10 landen organiseren samen met advocaten op 10 september in Den Haag de eerste voorbereidingsbijeenkomst voor een tribunaal over de misdaden van het Iraanse regime. Centraal daarbij staan de onderdrukking van vrouwen, de massa-executies van politieke gevangenen, volkerenmoord, de schendingen van de rechten van kinderen, en de onderdrukking van de sociale vrijheden.

Terug