De Fabel van de illegaal 35, juli/augustus 1999

Auteur: Gerrit de Wit


Daklozenkrant bepleit jacht op illegalen

Volgens de redactie van de Haagse daklozenkrant "wordt ons land momenteel overspoeld met vervalste daklozenkranten afkomstig van een criminele organisatie uit België, die door vaak agressieve en opdringerige verkopers aan de man worden gebracht". De ook in Leiden actieve verkopers van de officiële daklozenkrant zouden grote hinder ondervinden van dit "uiterst dubieuze fenomeen". Mede op verzoek van de politie Haaglanden riep de redactie van "Haags Straatnieuws" op om "lieden met een fout ogende krant" meteen aan te geven.

In het maartnummer kon de redactie van de krant zich op de borst kloppen. Door haar inzet waren illegale daklozenkrantverkopers opgepakt. "Eén Haagse Straatnieuwsverkoper wist zelfs de politie te alarmeren waardoor 4 illegaal in Nederland verblijvende Roemenen konden worden gearresteerd", juichten de hoofdredacteuren Flemminks en Rueb. Onder de 4 aangehouden Roemenen bevonden zich 2 kinderen van 10 en 14 jaar. Verder werden ook een Roemeense vrouw en haar 3 kinderen gearresteerd. Ze werden overgedragen aan de Vreemdelingendienst en moesten het land verlaten.

Hetze

Achter de "illegale daklozenkrant" zou een "Roemeense bende" schuilgaan. De Roemenen hadden in België al eerder een daklozenkrant uitgebracht. Een Brusselse rechter had hen in december 1998 al verboden om een krant te maken die lijkt op de officiële Brusselse daklozenkrant. Volgens de redactie van Haags Straatnieuws veranderde "de bende vervalsers" daarop alleen de naam van hun krant in "Thuislozen". Flemminks noemt de Belgische daklozenkrant "pure nepperij. De verkopers zien er waarschijnlijk geen cent van terug. Bovendien zit er een bende criminelen achter deze verlakkerij".

Waarom verklaart de redactie zich juist niet solidair met de blijkbaar belazerde verkopers? Redacteur Rueb: "We konden hen niet vinden en hen dus niet aanbieden om onze krant te gaan verkopen. Het ging ons niet om de illegalen, maar om de illegale kranten." Het vormt voor Haags Straatnieuws geen probleem als hun krant verkocht wordt door illegalen. "Wij vragen niet naar hun verblijfspapieren", zegt Rueb. Sinds de hetze heeft Rueb weinig last meer gehad van de andere krant. "Blijkbaar heeft het oppakken van mensen zijn afschrikkende werking gehad".

Terug