De Fabel van de illegaal 52/53, zomer 2002

Auteur: Gerrit de Wit


Demonstratie voor vrijlating Spaanse anti-fascist

Op 16 januari 2002 werd de Spaanse anti-fascist Juanra in Amsterdam gearresteerd door een speciale politie-eenheid. Hij zou volgens de Spaanse politie banden hebben met de Baskische nationalistische afscheidingsbeweging ETA. Hij zou het adres van een Spaanse fascist hebben doorgegeven aan iemand die verdacht wordt van betrokkenheid bij de ETA. Juanra's arrestatie maakt deel uit van een Spaans criminaliseringsoffensief tegen de buitenparlementaire linkse en anarchistische oppositie.1 Hij zit nog steeds in de Nederlandse gevangenis. Op 11 juni zal een Nederlandse rechter zich buigen over een Spaans uitleveringsverzoek. Op 8 juni, om 14:00 uur, organiseert de Steungroep Free Juanra vanaf de Dam in Amsterdam een demonstratie tegen de uitlevering en tegen criminalisering van activisten in Europa.

Vanuit de gevangenis in Vught schreef Juanra in een pamflet over zijn arrestatie. "Ik ben een politiek activist die actief is in een breed spectrum van sociale bewegingen in Barcelona. En als zodanig zal ik ook berecht worden. Ik ben een dissident van het eenheidsworst-denken en van de nieuwe maatschappelijke orde. Ik heb me schaamteloos gedragen en het zware delict gepleegd om tijdens universitaire conferenties, persconferenties en concerten voor duizenden toeschouwers te zeggen wat ik denk. Ik heb de gevestigde macht publiekelijk getart en dat heeft een prijs. Het ergste van dit alles is dat mijn uitlevering, in het kader van het nieuwe akkoord genaamd Eurojust, niet alleen een precedent zal scheppen, maar ook school zal maken, de weg zal banen voor een nieuw wereldwijd model om de kritische stemmen het zwijgen op te leggen." Hij besluit zijn pamflet strijdbaar. "En nu zijn wij aan zet, zowel individueel als gezamenlijk, om te besluiten of we gaan accepteren dat onze levens beheerst zullen worden door het model van een politiestaat die een ieder foltert en belastert die hen in de weg loopt, of dat we niet bereid zijn om mee te werken aan deze schande."

Marteling

Tegen de arrestatie en mogelijke uitlevering van Juanra is veel protest gerezen. Diverse individuen en organisaties hebben de minister van Justitie gevraagd om Juanra niet aan Spanje uit te leveren. De bezwaarmakers wijzen erop dat marteling van politieke activisten in Spanje aan de orde van de dag is. Ook Amnesty International bekritiseert de Spaanse mensenrechtenschendingen. De bezwaarmakers voeren voorts aan dat Juanra niet schuldig is aan het hem ten laste gelegde, en dat hem in Spanje een oneerlijk proces zal wachten. Verder stelt men dat "de huidige anti-terreurwetgeving in Europa er niet toe mag leiden dat burger- en mensenrechten worden geschonden. Juanra lijkt het slachtoffer te worden van deze wetgeving, die niet bedoeld mag zijn voor de vervolging van politieke activisten."

In Nederland is al een aantal keer geprotesteerd tegen de arrestatie en mogelijke uitwijzing van Juanra. Op 27 februari hielden zo'n 70 activisten een lawaaiprotest bij de gevangenis in Vught. Op 3 maart trad Juanra's band Kop daar op voor zo'n 150 mensen. Met het optreden wilden ze Juanra een hart onder de riem steken. Een dag later protesteerde een kleinere groep nog bij het Spaanse consulaat in Amsterdam. De demonstranten maken zich niet alleen zorgen over Juanra's lot, maar spreken zich ook uit tegen de verscherpte Europese terreurwetgeving waarmee veel actievoerders te maken zullen krijgen. Ook in andere landen is er protest. Op 26 januari protesteerden sympathisanten voor het Nederlandse consulaat in Barcelona. Op 19 april gebeurde dat nog eens. In Berlijn kreeg het Nederlandse consulaat op 30 januari ook een bezoekje van demonstranten.

Noot

Terug