De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003

Auteur: Eric Krebbers


(Boekrecensie)

Vijf jaar moslimfundamentalist

Niet armoede, maar het verlangen om goed te leven is vaak de drijfveer om fundamentalist te worden. Dat blijkt uit het verhaal van Khaled Al-Berry, een student die van 1986 tot 1991 zeer actief lid was van de Al-Jama'a al-Islamiyya, een grote en machtige moslimfundamentalistische organisatie in Egypte. Wat hem vooral aantrok was de zuiverheid en de zekerheid die het leven als fundamentalist leek te bieden. Een hoger zedelijk bestaan en verzet tegen "de conservatieve, burgerlijke orde". Emotioneel afgesloten van alle "ongelovigen" die niet meededen aan het fundamentalisme, liet hij zijn baard staan en ging een djellaba dragen. Eten met een lepel was ongelovig en daarom at hij uitsluitend nog met zijn handen. Om zijn medeleerlingen en leraren ermee om de oren te kunnen slaan leerde hij de koran en andere religieuze teksten uit zijn hoofd. Beïnvloed door de onvoorstelbaar patriarchale en antisemitische Sajjid Qutb schreef hij een referaat over Marx, Durkheim en Freud, getiteld "Drie joden", om zo "het Israëlische complot aan te klagen dat tot doel had iedere menselijke gedachte welke die naam waardig was te vernietigen".

Jama'a-knokploegen voerden een waar schrikbewind onder leerlingen en leraren op de universiteit. "Ik hoefde maar een jongen met een meisje te zien praten en ik kwam al tussenbeide om hen te bevelen zich nooit meer tot een dergelijke intimiteit te laten gaan", schrijft Al-Berry. Seks was uit den boze. Toch spraken de leden vaak stiekem en met rode oortjes over vrouwen en seks. Religieuze boeken over verboden seksuele praktijken werden onderling in het geheim doorgegeven. Nadat een Jama'a-lid wegens vermeende homoseksualiteit midden in de moskee tot bloedens toe afgeranseld werd, knapte er iets in Al-Berry.

Kort daarop begon de Jama'a in Egypte een terroristische burgeroorlog. Al-Berry belandde in de gevangenis. Eenmaal vrij maakte hij zich los van de beweging. Hij werd journalist en leerde via moderne literatuur en films weer van het leven te genieten. Daarna beschreef hij zijn moslimfundamentalistische carrière in het indringende boek "De aarde is mooier dan het paradijs". Ook vanwege het zeer uitgebreide en leerzame notenapparaat een aanrader voor wie meer wil weten over wat moslimfundamentalisten bezielt.

"De aarde is mooier dan het paradijs", Khaled Al-Berry. Uitgeverij: De Arbeiderspers, 15,95 euro. ISBN: 9029504315.

Terug