De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003

Auteur: Harry Westerink


De Raëliaanse nachtmerrie van de perfecte mens

Onbeperkte seks met onsterfelijke vrouwen. Een extreem hiërarchische samenleving onder leiding van zelfbenoemde genieën. Totale controle over de menselijke voortplanting. De sekte van goeroe Raël wordt aangestuurd door levensgevaarlijke patriarchale beheersingsfantasieën. Onlangs beweerde de Raëliaanse Beweging voor het eerst een mens te hebben gekloond.

Het ontstaansverhaal van de Raëliaanse Beweging heeft veel weg van het script van de zoveelste film over buitenaardse wezens. Op 13 december 1973 zou de Fransman Claude Vorilhon tijdens een bergwandeling zijn verrast door een fel licht. In een krater van een vulkaan zou een vliegende schotel zijn geland. Een alien, ongeveer 1.30 meter groot met lange zwarte haren, een olijfkleurige huid en amandelvormige ogen, zou naar buiten zijn gestapt. "Wij zijn het die het leven op aarde schiepen", zou hij hebben gezegd. Samen zouden ze vervolgens 6 dagen door het heelal hebben gevlogen. De alien zou hebben uitgelegd dat zowel de darwinistische theorie als de scheppingstheorieën van de wereldreligies onzin zijn. Het zouden namelijk "de Elohim" zijn, "zij die uit de hemel kwamen", die de mens met behulp van gekloond dna zouden hebben geschapen.

De alien zou Vorilhon de nieuwe naam Raël hebben gegeven en hem hebben gevraagd om de boodschap van de Elohim te verspreiden op aarde. Bovendien zou Vorilhon de opdracht hebben gekregen om een ambassade op te richten, het liefst zo dicht mogelijk bij Jeruzalem. Dat zou de Elohim de kans geven om christenen, joden en moslims te verenigen. Na zijn ruimtereis schreef Vorilhon "Het boek dat de waarheid zegt" en richtte hij de Raëliaanse Beweging op.

Kosmonauten

In 1975 zouden de Elohim opnieuw contact met Raël hebben gezocht. Op een buitenaardse hotelkamer zou hij "fantastische seks" hebben gehad met 6 "vrouwelijke robots". Ook ontmoette hij Mohammed, Mozes, Boeddha en Jezus, de nakomeling van Maria en een alien. Deze profeten zouden boodschappers van de Elohim zijn. Raël beschouwt zichzelf als een halfbroer van Jezus, en hij zou de laatste profeet van de mensheid zijn. In 1978 voorspelde Raël een allesverwoestende atoomoorlog. De mensheid zou bijna helemaal uitsterven. En de Elohim zouden daarbij maar een beperkt aantal mensen willen redden. Begin jaren 90 probeerde Raël bij de Israëlische staat een stuk land los te peuteren als landingsplek voor de ruimteschepen van de Elohim. Het symbool van de Raëliaanse Beweging, een hakenkruis in een davidsster, werkte niet bepaald bevorderlijk bij de onderhandelingen. Ook na verandering van dat symbool weigerde Israël mee te werken.

In 1997 kondigde Raël aan mensen te gaan klonen. Hij richtte het bedrijf Clonaid op, dat wordt geleid door de biologe Brigitte Boisselier en dat op het belastingparadijs Bahama's zit. Clonaid adverteert met slogans als "Stel je de vreugde voor van een weduwe die een baby mag grootbrengen die sprekend lijkt op haar geliefde overleden echtgenoot". Voor 200.000 dollar kunnen belangstellenden intekenen voor een gekloonde baby. Zo'n 2.000 mensen schijnen dat inmiddels ook te hebben gedaan. Ongeveer 50 Raëlianen zouden zich ter beschikking hebben gesteld als draagmoeder. Op 26 december 2002 zou de eerste gekloonde baby zijn geboren. Begin januari 2003 zou een Nederlands lesbisch paar ook een kloonkind hebben gekregen. Critici echter menen dat het puur om een publiciteitsstunt gaat. Er is geen enkel bewijs dat de kinderen bestaan en dat ze werkelijk zijn gekloond. Raël zegt het klonen afgekeken te hebben van de Elohim. Die zouden nog steeds mensen klonen, maar dan alleen degenen die op aarde "goed en waardig" hebben geleefd. Volgens Raël zijn dat er niet veel. Merkwaardig genoeg echter kondigde de sekte eerder aan ook Adolf Hitler te willen klonen.

Raëls verhalen doen sterk denken aan de boeken van een andere fantast, Erich von Däniken. Die probeerde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw aan te tonen dat de goden in feite kosmonauten waren geweest, die lang geleden met hun ruimteschepen de aarde zouden hebben bezocht. Maar de jongensboekachtige science-fiction van Von Däniken is wel een stuk onschuldiger dan de eugenetische waanzin van Raël, die zich opstelt als God aan het begin van de schepping en een perfect soort mensen lijkt te willen kweken. Het heeft er veel van weg dat hij een oude patriarchale mannendroom wil laten uitkomen: algehele beheersing van de menselijke voortplanting.

Geniocratie

"Wij zijn een nieuwe atheïstische religie op wetenschappelijke grondslag. Wij geloven dat de wetenschap alles kan oplossen", aldus Bart Overvliet, voorzitter van de enkele tientallen leden tellende Nederlandse afdeling van de Beweging. Wereldwijd zou de sekte zo'n 55.000 aanhangers in 84 landen hebben. Raël laat de Raëliaanse jaartelling beginnen op 6 augustus 1945, de dag dat de VS een atoombom op Hirosjima gooiden en volgens Raël het begin van het tijdperk van de wetenschap. Deze zesde augustus is een van de 4 feestdagen, waarop alle sekteleden overal ter wereld tegelijk moeten mediteren.

Volgens Raël zal de aarde in de toekomst bevolkt zijn door zo'n 90.000 onsterfelijke klonen. Die zouden dan wel gesteriliseerd worden, omdat ze zich in verband met "overbevolking" niet meer mogen voortplanten. Dan zou ook "de geniocratie" in werking zijn getreden: een politiek systeem gebaseerd op genialiteit, dat ook bij de Elohim zou voorkomen. Daarbij hebben mensen alleen kiesrecht als ze 10 procent intelligenter zijn dan gemiddeld. En alleen wie 50 procent slimmer is dan gemiddeld mag zich verkiesbaar stellen.

De geniocratie maakt volgens Raël een einde aan "de wilde democratie", die extreem-rechtsen als Jean-Marie Le Pen de kans geeft om aan de macht te komen en die bovendien anti-sektewetten aanneemt die de Raëlianen het leven zuur maken. Om de komst van de geniocratie te versnellen raadde Raël de Franse kiezers bij de presidentsverkiezingen aan om op Le Pen te stemmen. Een fascist aan de macht zou bewijzen hoe slecht democratie werkt. De kiezer zou dan beseffen dat het veel beter is om geregeerd te worden door genieën, zoals Raël zelf.

Samenzweringskolder

Zoals zoveel ufo-freaks en ook politieke activisten die in samenzweringen geloven, grijpt Raël de oorlog in het Midden-Oosten aan om de joden overal ter wereld de schuld te geven van "terrorisme en extremisme". Hoewel hij tegen geweld zegt te zijn, kan hij wel begrip opbrengen voor de Palestijnse zelfmoordacties tegen willekeurige Israëliërs. "Als iemand zich opblaast met een bom, doet hij dat omdat hij niets anders heeft. En we noemen deze daden terrorisme, maar het echte terrorisme is wat deze mensen ertoe bracht dit te doen. We kwamen tussenbeide in Servië, maar niet in Palestina. Waarom? Omdat de VS worden gegijzeld door joodse Amerikanen die het nog steeds niet snappen, in tegenstelling tot de Israëlische soldaten die in de gevangenis zitten, omdat ze niet willen doden. Een handjevol van de miljoenen Amerikaanse joden gijzelen de rest van de 250 miljoen Amerikanen door middel van de machtige greep die hun lobby op de verkiezingen heeft en op deze manier dus ook op de onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël." Antisemitische samenzweringskolder.

Raël stelt in Israël levende nabestaanden van shoah-slachtoffers gelijk aan nazi's. Die joden zouden namelijk "de Laatste Oplossing in gang zetten: alle Arabieren terugdringen. En omdat ze dit doen, verraden ze hun voorouders, omdat ze Arabieren willen opsluiten in concentratiekampen. Dit is trouwens al aan het gebeuren." Met "de Laatste Oplossing" doelt Raël overduidelijk op de "Endlösung" van nazi-Duitsland.

Terug