De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003

Auteur: Gerrit de Wit


(Boekrecensie)

Frankrijk in de ban van Le Pen

Op 21 april 2002 stemden zo'n 6 miljoen Fransen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op de extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen van het Front National. Die kwam daarmee voor het eerst in de tweede ronde. Hij mocht het opnemen tegen Jacques Chirac. Frankrijk was in rep in roer. Een fascist aan de macht? Dat kon niet. Tienduizenden mensen gingen de straat op en demonstreerden tegen Le Pen. Bij de tweede ronde stemden veel linksen met pijn in het hart voor de van corruptie verdachte Chirac. "Liever een leugenaar als president dan een fascist", was een veel gehoorde slogan. Chirac won en werd president.

In "De Franse uitzondering" schetst Parool-journalist René ter Steege een beeld van het Front National en de strijd ertegen. Als Le Pen het voor het zeggen zou krijgen, zouden migranten geen recht meer hebben op kinderbijslag, woningen of banen. Illegalen en werkloze migranten zouden zonder pardon het land uitgezet worden. Gezinshereniging zou afgeschaft worden. Ter Steege beschrijft verder hoe in de jaren 90 een aantal Franse steden in handen viel van het Front. Daar werden toen uit openbare bibliotheken boeken weggehaald die volgens de fascisten zaken verdedigden als homoseksualiteit, multiculturalisme en muzieksoorten als rap en raï.

Ter Steege schreef een informatief boek, maar het is voor de lezer wel even doorbijten bij de passages waarin hij blijk geeft van zijn eigen rechtse voorkeuren. Volgens hem wist Le Pen bij de presidentsverkiezingen zoveel stemmen te trekken omdat de traditionele rechtse en linkse partijen het nooit aangedurfd hadden om hard op te treden tegen de migranten. Die zouden volgens Ter Steege immers verantwoordelijk zijn voor een fors deel van de misdaad. In zijn analyse gaat hij volledig voorbij aan racisme en aan de sociaal-economische omstandigheden waarin migranten gedwongen zijn te leven. Ter Steege haalt ook voortdurend uit naar "de radikalinski's" die de migranten "doodgeknuffeld" zouden hebben. Volgens hem wordt Le Pen teveel gedemoniseerd, net als destijds Pim Fortuyn.

"De Franse uitzondering", René ter Steege. Uitgeverij: Van Gennep, 16,- euro. ISBN: 9055153478.

Terug