De Fabel van de illegaal 64, mei/juni 2004

Auteur: Gerrit de Wit


Nazi's slaan elkaar verrot

Op 13 maart 2004 organiseerde de nazistische Nederlandse Volks Unie (NVU) een concert waarbij de Sloveense band Skullkrusher en de Nederlandse band Westland Rebels optraden. De avond liep uit op een gigantische knokpartij.

Skullkrusher maakt onderdeel uit van Blood & Honour Slovenië. Blood & Honour (1) is een internationaal nazi-netwerk, dat via publicaties, muziek en optredens jongeren tot het nationaal-socialisme wil bekeren. In het netwerk gaan ettelijke honderdduizenden euro's om. De afgelopen jaren is er veel ruzie tussen en binnen de diverse Blood & Honour-afdelingen. Die ruzies gaan veelal over drugsgebruik, geld en ideologische verschillen, en hebben tot gevolg gehad dat er momenteel twee min of meer aparte Blood & Honour-netwerken zijn. Het ene staat bekend als Blood & Honour Midgard en het andere komt uit de hoek van de Engelse gewelddadige terreurgroep Combat 18 (C18). De nazi's maken elkaar onderling om de haverklap uit voor rotte vis en gaan dan met elkaar op de vuist. C18-aanhangers ageren onder meer tegen leden van Blood & Honour Slovenië omdat die vanwege hun "Slavische" afkomst niet zouden passen tussen de westerse "arische" groepen.

"Incompetente hooligans"

Skullkrusher-leden beweerden onlangs in een magazine van Blood & Honour Engeland lid te zijn van "de echte Blood & Honour-beweging" in Slovenië. Ze stelden dat er in Slovenië geen andere nationaal-socialistische organisatie actief zou zijn, maar dat er wel "een groepje stomme pubers is dat zichzelf C18 noemt". Dat zijn volgens hen "incompetente hooligans zonder hersens die door Blood & Honour uit de organisatie zijn gegooid". Dat viel verkeerd bij Blood & Honour Vlaanderen, Blood & Honour Nederland (2) en bij de Combat 18-afdeling Duitsland. Leden daarvan togen daarop naar het NVU-concert om af te rekenen met Skullkrusher.

Toen Skullkrusher eenmaal op het podium stond, begonnen diverse nazi's "Terrormachine C18" te brullen. Ze bestormden het podium en er ontstond een massaal gevecht waarbij tafels en stoelen door de lucht vlogen. De bandleden en aanhang van Skullkrusher hadden het zwaar te verduren. Onder de aanwezigen was ook Suzie King. Die loopt al jaren mee in het nazistische wereldje. Ook zij werd flink toegetakeld en vernielde daarop meerdere ruiten van de zaal en ook auto's die buiten geparkeerd stonden. Ook de apparatuur van Westland Rebels werd door de nazi's vernield. Na afloop brachten de aanvallers een verklaring uit. Daarin schreven ze dat "de Slovenen vanavond geleerd hebben dat ze beter hun grote bek tegenover de militanten van de beweging moeten houden, wanneer men zonder verwondingen door het leven wil".

"Diep gezonken"

Kort daarop uitte NVU-kaderlid Michiel Bos zijn frustratie op het nazistische internetforum Stormfront Nederland en Vlaanderen: "Een grandioos succes voor de antifa die nu werkelijk niets meer zelf hoeven te doen. Ongelofelijk, wat is de beweging diep gezonken, een paar Sloveense studenten die mishandeld worden, de zaal vernield, spullen van een Nederlandse band gesloopt. Over 20 jaar zeggen we vermoedelijk, klote dat we de strijd om het blanke ras verloren hebben, maar een lol dat we hebben gehad." Ook NVU-leider Contant Kusters, die overigens in nazistische kringen wel eens gekscherend "Groot Germaans Leider" wordt genoemd, was teleurgesteld: "Het verstoren van dit concert was een pure aanval op de NVU en haar structuur. Niet de antifa of de AIVD, maar uit de beweging zelf komt het grootste gevaar. Dit heeft niets meer met wat voor vorm van politiek dan ook te maken."

Geslaagd

De band Westland Rebels speelde tijdens het concert ook songs van de populaire Duitse naziband Landser. Leden van Landser werden in december 2003 veroordeeld wegens opruiing en het verspreiden van nazi-propaganda. In de songteksten roept Landser onder andere op tot haat en geweld tegen migranten en joden. De zanger kreeg 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Zijn twee kompanen kregen voorwaardelijke celstraffen. Westland Rebels is een afsplitsing van Brigade M (3) en heeft onder andere Robert Koetsier uit Heerhugowaard in de gelederen. Die was ooit lid van de verboden fascistische partij CP'86. De pas opgerichte band gooide na de slachtpartij de handdoek direct weer in de ring: "Na het stoppen van Brigade M hoopten we op een doorstart met de Westland Rebels. Gisteren is ons duidelijk geworden dat nationalistisch Nederland is verworden tot een "kidsclub" waarin niet meer de strijd voor ons vaderland voorop staat, maar het bestrijden van elkaar. Onze instrumenten zijn vernield, we zijn uitgescholden en onze gasten zijn in elkaar geslagen. Na dit trieste dieptepunt hebben we besloten niet meer voor deze beweging te willen spelen." Op de NVU-website werden de knokpartij en de onderlinge haat en nijd binnen nazistisch Nederland compleet verzwegen. Men sprak slechts over "een geslaagd concert". Geslagen werd er inderdaad.

Noten

Terug