De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003

Auteur: Gerrit de Wit


Oefensessie Brigade M gedwarsboomd

De fascistische band Brigade M 1 maakt al geruime tijd gebruik van oefenruimten in het Muziekhuis aan de Middelstegracht in Leiden. Het Muziekhuis krijgt subsidie van de gemeente. Dankzij de oefensessies kan Brigade M optredens regelen en cd's uitbrengen waarmee de band haar extreem-rechtse boodschap verspreidt. In oktober 2002 vroegen diverse raadsfracties aan wethouder Pechtold om de band te weren uit het Muziekhuis. Pechtold beloofde er werk van te maken. Eind december oefende Brigade M echter nog steeds in het Muziekhuis. Daarop namen 30 activisten van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) het heft in eigen handen en dwarsboomden ze op 22 december een oefensessie van de band.

Toen de bandleden het Muziekhuis wilden betreden holden de anti-fascisten naar de toegangsdeur van het Muziekhuis en vormden een blokkade. De demonstranten droegen borden bij zich met leuzen als "Geen oefenruimte voor fascisten" en "Oefensessie Brigade M afgelast". Het geheel werd opgeluisterd met fluitjes en toeters. De bandleden schrokken zich een hoedje en dropen af. Een paar buren moedigden de demonstranten aan. "We wisten helemaal niet dat dit soort lui naast ons oefenen", vertelde een buurvrouw. "Wat een schande zeg, en de wethouder doet niets? Goed dat jullie dit in de gaten houden. Zet 'm op." 2 In een verklaring 3 betreurde AFA het dat Brigade M door de gemeente nog steeds geen strobreed in de weg wordt gelegd. "Zolang de wethouder en het Muziekhuis geen daadkracht tonen, zullen wij blijven protesteren. De vrijheid van meningsuiting mag niet misbruikt worden voor de verspreiding van racistische en haatzaaiende teksten." Tegen het Leidsch Dagblad beweerde Pechtold dat hij er wel hard aan werkt. Om de band uit te kunnen sluiten gaat men nieuwe huisregels opstellen voor het Muziekhuis. "In het nieuwe jaar worden ze van kracht. We moeten dus nog even geduld hebben", zei Pechtold.

Brigade M treedt veelvuldig op, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Zo trad de band op 13 april 2002 op tijdens een Vlaams "Blood and Honour"-festival. Ondanks waarschuwingen van het Vlaams centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding trad de politie niet op. Op 31 augustus trad Brigade M op tijdens een festival van de Duitse nazi-partij NPD in Ramstein. Zanger Tim Mudde hield daar ook een toespraak. Op 30 november trad de band op in Gdansk in Polen. De aanwezige neo-nazi's brachten massaal de Hitler-groet. Tijdens dat concert trad ook de Poolse band Honor op. Bandleden daarvan zijn betrokken bij de oprichting van de Poolse actiegroep Arisch Overlevingsfront. Brigade M heeft ook vaker opgetreden met de Engelse band The Legion of St. George. De naam van de band verwijst naar de Engelse vrijwillige militaire eenheid die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de kant van de nazi's. De band zegt dat zij anno 2002 tot taak heeft om Engeland te zuiveren van "vreemde invloeden". Men wil "de blanke manier van leven" verdedigen. De band spreekt zich daarom ook uit tegen "race-mixing" en tegen "zwarte muziek zoals rap". Door de veelvuldige optredens in andere landen draagt Brigade M bij aan de versterking van structuren van neo-nazi's in Europa. Bovendien gebruikt de band de opbrengsten van de concerten en de verkoop van hun cd's voor politieke acties en voor onderzoek naar "de vijanden van het volk". Daartoe behoren volgens de band anti-racisten en linkse politici.

Noten

Terug