De Fabel van de illegaal 69, maart/april 2005

Auteur: Gerrit de Wit


Actievoeren tegen Nieuw Rechts

Het extreem-rechtse Nieuw Rechts van Rotterdammer Michiel Smit behaalde bij de Europese verkiezingen in juni 2004 geen zetel, maar wel bijna 16.000 stemmen. Nieuw Rechts wil bij de Tweede Kamer-verkiezingen in 2007 weer proberen om een zetel te bemachtigen. Ondanks de hevige concurrentie van Geert Wilders, is het niet uitgesloten dat de partij daarin slaagt. Het is daarom belangrijk dat anti-fascisten protesten organiseren. Voor wie daarbij een pamflet of persbericht wil maken, heeft De Fabel speciaal een bondige informatieve tekst op de website gezet. Die tekst zal regelmatig bijgewerkt worden. Tot nu toe zit het wel snor met de druk op Nieuw Rechts. In de media wordt de partij steevast terecht afgeschilderd als extreem-rechts, en activisten dwarsbomen zoveel mogelijk partij-activiteiten. Een overzicht.

25 oktober 2003. Nieuw Rechts wil samen met de fascistische Nieuwe Nationale Partij (NNP) demonstreren in Amsterdam. Zo’n 100 activisten van Anti-Fascistische Actie (AFA) Amsterdam bezetten echter de voorverzamelplek, en jagen enkele loslopende rechts-extremistische sympathisanten de stad uit. De politie houdt hierop de actiebussen van de fascisten tegen en stuurt ze Amsterdam uit.

28 december 2003. Nieuw Rechts komt in Groningen bij elkaar voor een kleine informele bijeenkomst. Een groep actievoerders dringt de zaal binnen en gooit de inhoud van een pot pastasaus over Smit heen. Verder worden er leuzen tegen de rechts-extremisten geroepen.

10 april 2004. Nieuw Rechts wil gaan folderen in Nijmegen, maar de folders worden afgepakt door een groep activisten van AFA-Nijmegen. Einde oefening.

1 mei 2004. In zaal Lombard in Rotterdam belegt Nieuw Rechts een bijeenkomst. Die wordt verstoord door 75 AFA-activisten. Met spandoeken, borden en informatiefolders blokkeren ze de ingang van de zaal, waardoor de extreem-rechtsen niet naar binnen kunnen. Na enige tijd maakt de politie een einde aan de blokkade en gaat de bijeenkomst helaas alsnog door.

12 mei 2004. Zo’n 25 activisten van AFA-Amsterdam en de Haarlemse Jongeren tegen Racisme blokkeren de deur van een Haarlemse kroeg waar Nieuw Rechts een kleine bijeenkomst wil beleggen. Het handjevol Nieuw Rechtsers, waaronder Smit zelf, druipt daarop af.

21 mei 2004. Zo’n 70 mensen van AFA-Amsterdam en de Internationale Socialisten voorkomen door middel van een blokkade dat Smit komt spreken op een bijeenkomst in een Amsterdams jongerencentrum.

2 juni 2004. Smit zou deelnemen aan een Amsterdams debat over de Europese eenwording. Ook vertegenwoordigers van andere partijen zouden meedoen. Na protest tegen de aanwezigheid van Smit wordt de bijeenkomst geannuleerd.

13 oktober 2004. Een folderactie van Nieuw Rechts in Zwolle wordt stopgezet omdat activisten van AFA-Zwolle ter plekke tegenfolders uitdelen.

30 oktober 2004. Smit bezoekt samen met onder andere kaderlid Ruud Bruyns de Amsterdamse Diamantbuurt om er de onrust uit te buiten. Na enkele seconden worden ze door een groep van 50 activisten van de Internationale Socialisten, AFA-Amsterdam en buurtbewoners de wijk en de stad uitgejaagd.

3 november 2004. Een kleine rechtse manifestatie in Amsterdam naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh wordt mede georganiseerd door Nieuw Rechts. Smit is een van de sprekers. AFA-Amsterdam deelt ter plekke folders uit waarin gewezen wordt op het extreem-rechtse karakter van zijn partij.

27 november 2004. Het comité “Nee tegen Turkije” (NTT), waaraan Nieuw Rechts deelneemt, organiseert een bijeenkomst in het Haagse café-restaurant Mook. AFA stuurt de zaalverhuurder enkele dagen tevoren een brief waarin men wijst op de extreem-rechtse achtergronden van het comité. Daarop annuleert de verhuurder de bijeenkomst. Die vindt helaas alsnog plaats in een andere zaal.

10 december 2004. Een kleine bijeenkomst van NTT in een zaal in Zwolle wordt door de eigenaar voortijdig beëindigd nadat Zwolse anti-fascisten zich er tegenaan begonnen te bemoeien.

14 december 2004. Een bijeenkomst van de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Groningen, waarop Smit zou spreken, wordt afgelast nadat de organisatie signalen krijgt dat er protesten op til zijn.

Terug