Michiel Smit (rechtsonder) met White Power-vlag

Acties tegen Nieuw Rechts

5 november 2006. Michiel Smit doet weer eens een poging om te spreken bij de Spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark. En wederom lukt hem dit niet. Tientallen buurtbewoners, antifascisten en een drumband maken de racist het spreken met succes onmogelijk.

Weer niet gelukt...

9 oktober 2006. Michiel Smit is uitgenodigd om op de Universiteit van Amsterdam in discussie te gaan met een vertegenwoordiger van de zogenaamde pedopartij PNVD. Na klachten van de Internationale Socialisten wordt de discussie gecancelled.

1 oktober 2006. Michiel Smit wil een speech geven bij de Spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark. Tientallen betogers van AFA Amsterdam maken daarbij zo'n bak herrie dat de toespraak van Smit onverstaanbaar wordt, zoals te zien op deze foto's en dit filmpje. Smit druipt daarop ziedend af.

De Nieuw Rechts-leider bij de Spreeksteen.
Een actievoerder laat zien waar Smit echt voor staat

3 september 2006. Een verkiezingsbijeenkomst van Nieuw Rechts in Rotterdam wordt verstoord door een aantal linkse clowns. Die wandelen de partytent binnen, strooien confetti, verlekkeren zich aan de aanwezige koekjes en delen folders uit waarin de partij te kakken wordt gezet.

26 februari 2006. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verspreidt AFA in de gemeenten waar Nieuw Rechts meedoet 80 duizend kranten met onthullende verhalen over de partij.

14 februari 2006. De Fabel van de illegaal brengt een onthullende Gebladerte-brochure uit over Nieuw Rechts en verspreidt die in de plaatsen waar de partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bestellen? Klik hier.

16 agustus 2005. Sympathisanten en leden van De Fabel van de illegaal voeren actie tegen de Nieuw Rechts kraam op de EL CID-informatiemarkt van de Leidse universitaire kenningsmakingsweek. De actievoerders protesteren met actieborden als “Pas op! Informatiekraam van rechts-extremisten”, verwijderen de extreem-rechtse propaganda en delen honderden folders uit. Voor meer info zie persbericht en artikel over de actie.

28 mei 2005. Nieuw rechts organiseert een manifestatie tegen de Europese grondwet op het Plein in Den Haag. Er komen slechts 25 tot 30 mensen. Op het nabijgelegen Buitenhof delen AFA-activisten folders uit tegen Nieuw Rechts.

5 mei 2005. In het kader van bevrijdingsdag is Michiel Smit uitgenodigd om deel te nemen aan debatten in Assen en Groningen. Na protesten van anti-fascisten laten de organisatoren Smit weten dat hij niet meer welkom is. Toch komt hij opdagen. In Assen taait hij onder druk van activisten snel weer af. In Groningen wordt hij door activisten besmeurd en kiest hij het hazenpad.

6 maart 2005. Een grote verkiezingsbijeenkomst van Nieuw Rechts in Rotterdam wordt door de zaaleigenaar afgelast nadat AFA een protestbrief stuurt. Ook de beheerder van een nieuw gevonden zaal gaat door de knieën na zo'n brief. Nieuw Rechts is hierdoor gedwongen om met slechts 60 aanhangers een korte "touristische wandeling" in het centrum van Rotterdam te houden. Vlaams Belang-leider Filip Dewinter die op de bijeenkomst zou spreken ziet door de verwikkelingen af van zijn komst.

14 december 2004. Een bijeenkomst van de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Groningen, waarop Smit zou spreken, wordt afgelast nadat de organisatie signalen krijgt dat er protesten op til zijn.

10 december 2004. Een kleine bijeenkomst in een zaal in Zwolle van het comité "Nee tegen Turkije" (NTT), waaraan Nieuw Rechts deelneemt, wordt door de eigenaar voortijdig beëindigd nadat Zwolse anti-fascisten zich er tegenaan begonnen te bemoeien.

27 november 2004. NTT organiseert een bijeenkomst in het Haagse café-restaurant Mook. AFA stuurt de zaalverhuurder enkele dagen tevoren een brief waarin men wijst op de extreem-rechtse achtergronden van het comité. Daarop annuleert de verhuurder de bijeenkomst. Die vindt helaas alsnog plaats in een andere zaal.

3 november 2004. Een kleine rechtse manifestatie in Amsterdam naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh wordt mede georganiseerd door Nieuw Rechts. Smit is een van de sprekers. AFA-Amsterdam deelt ter plekke folders uit waarin gewezen wordt op het extreem-rechtse karakter van zijn partij.

30 oktober 2004. Smit bezoekt samen met onder andere kaderlid Ruud Bruyns de Amsterdamse Diamantbuurt om er de onrust uit te buiten. Na enkele seconden worden ze door een groep van 50 activisten van de Internationale Socialisten, AFA-Amsterdam en buurtbewoners de wijk en de stad uitgejaagd.

Smit ziet in zijn ooghoeken actievoerders
komen aanstormen (Diamantbuurt)

13 oktober 2004. Een folderactie van Nieuw Rechts in Zwolle wordt stopgezet omdat activisten van AFA-Zwolle ter plekke tegenfolders uitdelen.

2 juni 2004. Smit zou deelnemen aan een Amsterdams debat over de Europese eenwording. Ook vertegenwoordigers van andere partijen zouden meedoen. Na protest tegen de aanwezigheid van Smit wordt de bijeenkomst geannuleerd.

21 mei 2004. Zo'n 70 mensen van AFA-Amsterdam en de Internationale Socialisten voorkomen door middel van een blokkade dat Smit komt spreken op een bijeenkomst in een Amsterdams jongerencentrum.

12 mei 2004. Zo'n 25 activisten van AFA-Amsterdam en de Haarlemse Jongeren tegen Racisme blokkeren de deur van een Haarlemse kroeg waar Nieuw Rechts een kleine bijeenkomst wil beleggen. Het handjevol Nieuw Rechtsers, waaronder Smit zelf, druipt daarop af.

1 mei 2004. In zaal Lombard in Rotterdam belegt Nieuw Rechts een bijeenkomst. Die wordt verstoord door 75 AFA-activisten. Met spandoeken, borden en informatiefolders blokkeren ze de ingang van de zaal, waardoor de extreem-rechtsen niet naar binnen kunnen. Na enige tijd maakt de politie een einde aan de blokkade en gaat de bijeenkomst helaas alsnog door.

10 april 2004. Nieuw Rechts wil gaan folderen in Nijmegen, maar de folders worden afgepakt door een groep activisten van AFA-Nijmegen. Einde oefening.

28 december 2003. Nieuw Rechts komt in Groningen bij elkaar voor een kleine informele bijeenkomst. Een groep actievoerders dringt de zaal binnen en gooit de inhoud van een pot pastasaus over Smit heen. Verder worden er leuzen tegen de rechts-extremisten geroepen.

25 oktober 2003. Nieuw Rechts wil samen met de fascistische (NNP) demonstreren in Amsterdam. Zo'n 100 activisten van Anti-Fascistische Actie (AFA) Amsterdam bezetten echter de voorverzamelplek, en jagen enkele loslopende rechts-extremistische sympathisanten de stad uit. De politie houdt hierop de actiebussen van de fascisten tegen en stuurt ze Amsterdam uit.


Nieuw Rechts
De schokkende feiten over een extreem-rechtse partij


In december 2007 werd bekend dat de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts van Michiel Smit opgeheven is. Het besluit volgde nadat Nieuw Rechts bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2007 geen enkele zetel behaalde. Ook de hoogoplopende ruzies in de partij zorgden ervoor dat veel actieve leden de partij de rug toekeerden. Verder werd Nieuw Rechts geplaagd door financiële problemen. De partij maakte een puinhoop van de boekhouding, betaalde rekeningen niet en werd achtervolgd door schuldeisers. Nieuw Rechts probeerde zich voor te doen als een nette rechtse partij. In werkelijkheid ging het echter om een ronduit asociale en racistische partij. Op deze webpagina vindt u verschillende links naar schokkende artikelen over Nieuw Rechts. Ook zijn alle acties tegen de partij op een rijtje gezet en is er een bondige tekst opgenomen die het ware karakter van de partij toont.


Informatieve links

Nieuw Rechts moddert voort
(Fabel Archief)

Nieuw Rechts nieuwsflash
(Fabel Archief)

Verkiezingsfeest Nieuw Rechts valt in het water
(Fabel Archief)

Extreem-rechts en de verkiezingen
(Fabel Archief)

De kandidaten van Nieuw Rechts 2006
(Fabel Archief)

Stop Nieuw Rechts-krant (in PDF)
(Stop Nieuw Rechts)

Nieuw Rechts-bestuurslid bedreigt dichteres
(Fabel Archief)

De kandidaten van Nieuw Rechts 2004
(Kafka)

Nieuw Rechts graaft eigen graf
(Fabel Archief)

De avonturen van Michiel Smit (foto-reportage)
(Geen Stijl)

Valse start verkiezingscampagne Nieuw Rechts
(Fabel Archief)

Michiel Smit
(Alert!)

Humoristisch Michiel Smit nieuws
(MichielSmit.com)

De losse flodders van een Nieuw Rechtse denktank
(Fabel Archief)

Anti-fascisten verstoren bijeenkomst van Nieuw Rechts
(Fabel Archief)

Rechtse coalitievorming?
(Kafka)

Nieuw Rechts wil sociale zekerheid afbreken
(Fabel Archief)

De visie van Michiel Smit
(Alert!)

Waarom NieuwRechts niets te zoeken had bij debatten op 5 mei
(WVV)

Nieuw Rechts: wat willen zij nou eigenlijk?
(Alert!)

Joke Kaviaar bedreigd met de dood wegens verbranden vlag
(Politiek-digitaal)

Video: Eigen ganzen eerst
(RTL Editie.nl)
Feiten over Nieuw Rechts
(de tekst in Word)


Nieuw Rechts: een rechts-extremistische partij

Begin 2003 werd toenmalig Leefbaar Rotterdam-raadslid Michiel Smit uit de fractie gegooid wegens zijn racistische uitlatingen en voortdurende contacten met extreem-rechtse partijen. Direct richtte Smit Nieuw Rechts op en begon hij nauw samen te werken met het wegens racisme veroordeelde Vlaams Blok en de Nieuwe Nationale Partij (NNP), de opvolger van de verboden fascistische partij CP'86. Smit vond het geen enkel probleem om daarbij samen op te trekken met NNP-secretaris Paul Peters. Die verwierf 'faam' toen hij in april 2001 de joodse begraafplaats bij Oosterhout vernielde en bekladde met leuzen als "Juden raus" en "Wir sind zurück".

Nieuw Rechts werkt in het comité Nee Tegen Turkije samen met de white power-fascisten van de Nationale Beweging. Voorman van de Nationale Beweging is Tim Mudde, die voorheen bestuurslid was van de CP'86. Met zijn band Brigade M maakt hij nummers met titels als "50.000 helden", een loflied voor de Waffen-SS. In de denktank van Nieuw Rechts zit Vlaams Belang-parlementslid Rob Verreycken. Die stond als advocaat een organisatie bij die de holocaust ontkent en gebruikt regelmatig geweld tegen politieke tegenstanders. Hij verdient zijn bijnaam "Rob Klop" dan ook met verve. Bij Nieuw Rechts zijn ook verschillende mensen actief die voorheen betrokken waren bij de racistische Centrum Democraten van wijlen Hans Janmaat.

Dat Smit geen problemen heeft om samen te werken met dergelijke lieden wekt geen verbazing. Zelf postte hij regelmatig berichten op het nazistische internet-forum Stormfront waar de hakenkruizen, Hitler-portretten en antisemitische opmerkingen je om de oren vliegen. Hij beperkt zich niet alleen tot verbaal geweld, getuige zijn strafblad en zijn veroordeling voor vernielingen aan een Rotterdamse kerk. Ook bezocht Smit in oktober 2005 een congres van het Front National van Jean-Marie Le Pen. Die noemde de holocaust ooit "een detail in de geschiedenis".

Nieuw Rechts staat garant voor een dosis plat racisme. Men bombardeert migranten tot zondebok voor zowat elk probleem en wil zelfs dat vluchtelingen een elektronische enkelband krijgen, zodat ze gemakkelijker opgespoord en gedeporteerd kunnen worden. De partij zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op en zaait haat.

Nieuw Rechts is ronduit een a-sociale partij te noemen. Men wil namelijk sociale voorzieningen zoals de WAO en de bijstand afbreken. Die zouden volgens Nieuw Rechts slechts "parasitair gedrag" aanmoedigen. In plaats daarvan moeten de minder bedeelden maar steun zoeken bij familie of kinderen. Tegelijkertijd wil Nieuw Rechts de belastingen verlagen, met name voor bedrijven, zodat de rijken nog rijker worden.

Nieuw Rechts is ook nog eens een reactionaire partij. Men vindt namelijk dat de samenleving wordt bedreigd door een "te ver doorgeschoten emancipatie". Kortom, de partij lijkt vrouwen weer het liefst aan het aanrecht te zien. Homoseksualiteit wordt door de partij niet geheel afgewezen, aangezien Smit zelf homo is. Maar Nieuw Rechts vindt dat we niet teveel moeten "experimenteren met onze samenleving" en keert het liefst terug naar de benepen jaren 50 van de vorige eeuw. Over oubollig gesproken, Nieuw Rechts wil zelfs dat iedere ochtend op school de Nederlandse vlag gehesen en het volkslied gezongen wordt.