De Fabel van de illegaal 74, januari/februari 2006

Auteur: Gerrit de Wit


Nieuw Rechts-bestuurslid bedreigt dichteres

De verbranding van een Nederlandse vlag door de protestdichteres Joke Kaviaar levert haar veel ellende op. Sinds Renť van Gool, secretaris van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts, aangifte deed van vlagschennis en een hetze tegen haar startte, wordt Kaviaar voortdurend bedreigd. Ze ontvangt veel haatmail, en op extreem-rechtse webfora wordt ze dood gewenst. Kaviaar geniet vooral bekendheid vanwege haar gedichten en acties tegen het vluchtelingenbeleid.
Joke Kaviaar in actie (Foto: Pauline Krebbers)


De vlagverbranding vindt plaats op 25 september 2005 in het dorpje Ruigoord, een kunstenaarskolonie. Regelmatig worden daar in een gekraakte kerk muziekavonden, tentoonstellingen en poŽziefestivals georganiseerd. Tijdens het festival "De omwenteling" presenteert Kaviaar (1) haar nieuwe dichtbundel "Een lintje voor de democratie". Na een voordracht verbrandt ze buiten bij een kampvuur demonstratief een Nederlandse vlag. Foto's daarvan verschijnen op de website indymedia.nl.

Kaviaars actie stuit Van Gool (2) tegen de borst. Hij gaat naar het politiebureau in zijn woonplaats Kaatsheuvel en doet aangifte. De politie weet echter niet goed raad met de zaak. Het verbranden van een vlag is immers niet strafbaar. Daarop viert Van Gool zijn frustraties bot op de website van Nieuw Rechts.(3) Hij schrijft op 30 september dat dit "niet door de beugel kan". Acties als het verbranden van de Nederlandse vlag moeten volgens hem "zwaar bestraft worden". En bij recidive zou dat zelfs gecombineerd moeten worden met het ontnemen van iemands kiesrecht. Al na 15 minuten verschijnt zijn bericht ook op het extreem-rechtse webforum Holland Hardcore. Het wordt daar onder de naam "Holland89" geplaatst door Robin Konst uit Andijk. Die is ook actief op het Nieuw Rechts-forum. Dezelfde dag wordt Van Gools bericht eveneens gepubliceerd op het nazistische webforum Stormfront Nederland en Vlaanderen. Daarna regent het bedreigingen aan Kaviaars adres.

Tegen de wand

Op Holland Hardcore roept moderator Stefan op om "die linkse hoer" Kaviaar "helemaal plat te branden en af te maken". Hij maakt een petitie waarin hij haar "een aanhanger van het links fascisme" noemt die "gestopt" moet worden. Hij zegt ook haar "binnenkort te deporteren" en sluit de petitie af met: "Dat je spoedig mag rotten in de hel!" Na zijn oproep om de petitie naar Kaviaar te mailen, ontvangt de dichteres er in totaal een kleine 100. Op Holland Hardcore wordt voorts geÔnformeerd naar de data van haar optredens. De suggestie wordt gewekt om die te verstoren. Op Stormfront roept iemand op om Kaviaar "tegen de muur te zetten en een vuurpeloton in te huren". En op het forum van de nazistische Nationale Alliantie schrijft voorzitter Jan Teijn dat "voor het adres van Joke Kaviaar momenteel 150 euro wordt geboden".

Renť van Gool, met megafoon, op een Nieuw Rechts-demonstratie tegen terrorisme
Ook op het Nieuw Rechts-forum gaan alle remmen los. Van Gool noemt Kaviaar "een extreem-links kutwijf". Partij-activist Andrť Companje uit Soesterberg plaatst een gedicht waarin Kaviaar "een vieze pot" en "een linkse terrorist" wordt genoemd. Ook wenst Companje haar "de tering en tyfus" toe. "Vertrouw op de rechtsen en niet op de linksen. Dan zetten we samen Joke tegen de wand", schrijft hij ook. Van Gool is lyrisch over het gedicht, spreekt van "wereldklasse" en vraagt of hij er "een mailbombardement mee mag organiseren". En dat gebeurt dan ook. Forumgebruiker "NRlid" spreekt over "het wurgen" van Kaviaar en Nieuw Rechts-lid Patricia Croine uit Hilversum vindt het jammer dat de dichteres "niet voorover is gekukeld in het vuur". "Dietse Strijder" wil Kaviaar "op de brandstapel" en "Nieuw Nationalistisch Leger" (NNL) maakt het nog bonter met de oproep: "Opknopen dat mensch". John Middelman van de Haagse afdeling van Nieuw Rechts steekt nog mild af bij zijn collega's. Hij pleit slechts voor "een minimale gevangenisstraf met heropvoedingskamp van 15 jaar".

Grootspraak

Om erachter te komen of "NNL" Kaviaar echt wat aan wil doen, zoekt internetjournalist Steven de Jong op 2 oktober via een chatprogramma contact met hem. "NNL" stelt zich daar voor als de 22-jarige Don Mooren uit Den Haag. Volgens hem moeten "we" Kaviaar "opknopen" en "doodmaken". Hij zegt daar zelf "niet voor terug te deinzen". Over de rechts-extremisten die moskeeŽn in de fik zetten, meldt Mooren dat ze het hadden moeten doen "op het moment dat het gebed net begonnen was en de hele moskee affikt". Alle moslims moeten volgens de jongeman "geliquideerd" worden. Dat zou allemaal geen bluf zijn, beweert hij. "Omtrent dit soort zaken maak ik geen geintjes." Over Nieuw Rechts-voorzitter Michiel Smit meldt Mooren dat het "een goeie man met goeie ideeŽn" is. Hij zegt zich daarom ook aangemeld te hebben als lid van Nieuw Rechts.

De Eerste Wereld

Deze muur is voor de buren
Dat hek hier is voor de straat
Deze wal is voor de boeren
dat niemand nog de stad ingaat

Deze haag is voor onze cultuur
Deze grens is voor de staat
Dit prikkeldraad is voor de vreemden
dat niemand meer het land in gaat

Deze muur is voor onze munt
waar iedereen over praat
De welvaart voor ons volk alleen
dat verder niemand leven laat

Deze grens is voor ons continent
Deze hier, waar stroom op staat
met horden hongerige monden eromheen
maar voor hen is het toch te laat

Het is om ons te beschermen
Ons vredig rechtvaardig wetsapparaat
Gevoed door armoe, geolied door oorlog
zodat het met onze gemeenschap goed gaat

Joke Kaviaar
Verder verhaalt Mooren over een Marokkaan die hem ooit bedreigde en hem een pistool tegen het hoofd zette. Daarop zou Mooren hem doodgeschoten hebben en op een bouwplaats in een blok beton gegoten hebben. Grootspraak of niet, mogelijk zal Mooren vanwege dat gesprek binnenkort een verklaring af moeten leggen op het politiebureau. De Jong verwerkt zijn bevindingen in een artikel dat geplaatst wordt op de nieuwssite politiek-digitaal.nl.(4) Dat is voor Nieuw Rechts-voorzitter Michiel Smit reden om bij de redactie zijn beklag te doen. Hij beticht De Jong van "haatzaaien ten opzichte van andersdenkenden" en het spelen van "een politiek extreem-links spelletje". Smit stelt zo grappig genoeg het feitelijk registreren van bedreigingen uit Nieuw Rechtse hoek gelijk aan het demoniseren van zijn partij.

Op 4 oktober roept Van Gool op het Nieuw Rechts-forum op voor een darttoernooi. "Daar ik vind dat er respect voor onze vlag moet worden opgebracht zullen wij binnenkort symbolisch darten op het hoofd van mevrouw Kaviaar. Op foto's wel te verstaan", aldus het bestuurslid. Hij voelt aan dat zijn strapatsen de partij kunnen schaden en meldt dan ook dat dit "geen Nieuw Rechts-activiteit wordt". Maar tegelijkertijd roept hij de deelnemers aan het toernooi wel op om ter plekke "donaties in de partijkas te doen". Ook de Opheusdenaar Mark van de Peppel, skinhead en voorzitter van de jongerentak Jong Rechts, ziet het wel zitten: "Een darttoernooi lijkt me perfect".

Haatmail

Gevoed door Van Gools hetze ontvangt Kaviaar regelmatig hatelijke berichten op haar mail-adres. Iemand schrijft over "zuiver landverraad" en belooft haar "niet te vergeten als de pleuris uitbreekt". BjŲrn Dinse zegt Kaviaar toegevoegd te hebben aan zijn "lijst van landverraders" en dat haar de doodstraf wacht. Tom Gerssen, die eerder een brief plaatste op de site van de Nationale Alliantie, laat weten dat Kaviaar "een zilveren kogel" verdient. De Hagenees Ricardo van Moppes stelt dat niet de Nederlandse vlag, maar Kaviaar zelf verbrand moet worden. Ene Renť van de Berg, die onder de naam Rene68 actief is op een fortuynistisch forum, laat haar weten dat in het geval minister Verdonk iets overkomt, Kaviaar "de eerste is die er aan gaat". Ook ontvangt ze onder de naam "dood_aan_links" een 50-tal identieke spammails, waarin staat dat Kaviaar "is uitgeroepen tot het uitwerpsel van onze samenleving! See you in hell". Verder wordt Kaviaars website in oktober kortstondig platgelegd door middel van een softwarescript dat telkens een groot bestand opvraagt. Ook de provider van Kaviaars website krijgt met de rechts-extremisten te maken. Zijn woonadres in Assen wordt namelijk gepubliceerd op Holland Hardcore als zijnde het adres van Kaviaar. Daarop verzamelt zich een groepje rechtse skinheads rond de woning dat intimiderende kreten slaakt. Ook vindt de provider regelmatig hakenkruizen op zijn voordeur en teksten als "Landverraad = doodstraf". Verder proberen twee rechts-extremisten op een scooter hem van de weg af te drukken.

Hetze

Op de website van politiek centrum Eurodusnie schrijft medewerker Dirk Janssen op 9 oktober 2005 een blog over de dreigementen aan het adres van Joke Kaviaar. Hoewel de feiten in een andere richting wijzen, komen volgens Janssen de dreigementen uitsluitend uit de hoek "van een stelletje verveelde pubers". Op fortuynistische wijze beweert hij dat Kaviaar zich bezig houdt "met het proclameren van links politiek correcte preken die ze bij gebrek aan coherentie als poŽzie probeert te verkopen. Een beetje vanuit vrije associatie iedereen voor fascist uitmaken." Verder omschrijft Janssen Kaviaar als een aandachtstrekker die enkel en alleen politiek actief is ter bevrediging van haar "eigen ego". Op zijn tenenkrommende bijdrage volgen veel afkeurende reacties. Zo stelt de anarchistische website De Vrije dat de blog "denigrerend en badinerend is voor de persoon Joke Kaviaar".(1) Men vindt dat het "geen pas geeft om Kaviaars motieven ter discussie te stellen op het moment dat er letterlijk een hetze vanuit extreem-rechtse hoek tegen haar aan de gang is". Ook enkele medewerkers van Eurodusnie generen zich voor de blog, die echter niet verwijderd wordt.

Noot
Van Gool heeft Kaviaar al langer in het vizier. Al in juni noemt hij haar op zijn weblog "kraakratje", "gedrocht" en "domoor". Ook lanceert hij de poll "de grootste harpij van progressief Nederland". Kaviaar is een van de genomineerden en wint uiteindelijk. Van Gool feliciteert op zijn log "de harpij Kaviaar" met de overwinning en belooft dat hij haar "binnenkort bij een van haar optredens een bloemstuk zal overhandigen". Aangezien het bloemstuk "vrij zwaar is", zal hij "wat potige dragers meenemen", voegt Van Gool daar dreigend aan toe. Ook stuurt hij Kaviaar persoonlijk een e-mail waarin hij haar "een vieze vuile kraaksnol" noemt. Van Gools tirades wekken geen verbazing. Hij staat al langer bekend als een onbehouwen rechts-extremist die voortdurend scheldkanonnades en dreigementen tegen politieke tegenstanders produceert. Het nette gezicht dat partijleider Smit voor Nieuw Rechts probeert te creŽren, wordt door zijn eigen achterban keer op keer aan barrels geschoten. Dat partijsecretaris Van Gool daar prominent aan mee doet, is even opvallend als veelzeggend.

Noten
Een reactie van Farshad Bashir

Blijf dichten, Joke!

Eind september 2005 heeft Joke Kaviaar uit protest tegen het asielbeleid van minister Verdonk een vlaggetje verbrand (De Fabel van de illegaal, nummer 74). Dit veroorzaakte een golf van bedreigingen richting haar.

De kring van mensen waaruit de bedreigingen voortkomen is niet opmerkelijk. Het zijn vooral leden van de extreem-rechtse politieke partijen Nieuw Rechts en Nationale Alliantie. Ook Fortuynistische clubjes hebben hun aandeel. Dit bleek uit diverse oproepen op fora en websites van deze groeperingen.

De gedichten van Kaviaar en haar acties tegen het asielbeleid van minister Verdonk zijn voor de rechts-extremisten niet te verteren. Vooral haar directe manier van actievoeren is voor rechts-radicalen onaanvaardbaar. Onder andere Renť van Gool, landelijke secretaris van Nieuw Rechts, probeerde al eerder Joke Kaviaar het zwijgen op te leggen. Hiermee gaat de partij van Michiel Smit, Nieuw Rechts, de strijd aan tegen een van de belangrijkste verwezenlijkingen van jarenlange strijd, namelijk de vrijheid van meningsuiting. Het vlaggetje was dan ook een smoesje om Kaviaar aan te pakken.

Debatteren, de geciviliseerde manier om meningsverschillen uit te vechten in de huidige samenleving, wordt dus door rechts-extremisten niet gesmaakt. Maar democratie en tolerantie kunnen het enige antwoord zijn op de botsing van uiteenlopende ideeŽn en belangen. Het recht op tegenspraak, wederzijdse correctie en respect is meer dan belangrijk. Ook Nieuw Rechts moet dit inzien.

Maar blijkbaar hebben rechts-extremisten van de Nationale Alliantie en Nieuw Rechts dit niet begrepen. Ze accepteren geen enkele kritiek op de minister en zijn bereid tot het bedreigen van mensen om minister Verdonk te behoeden voor externe kritiek. De dreigingen richting Kaviaar is voor deze extremisten het vanzelfsprekende gevolg van hun beperkt denkwereldje.

Maar links zou ook naar zichzelf moeten kijken. Deze bedreigingen zijn ook het resultaat van de houding van ongeorganiseerde anti-racisten. Op deze manier sluiten tal van mensen, waaronder heel wat anti-fascisten en anti-racisten, al jarenlang hun ogen voor de georganiseerde groei van extreem-rechtse ideeŽn. Want meestal worden de heersende ideeŽn binnen extreem-rechtse groeperingen overgenomen door de gevestigde politieke partijen.

Kaviaar heeft aangegeven dat ze haar strijd door zal zetten, gelukkig maar! De strijd die Joke Kaviaar voert is een moedige strijd! We mogen ons dan ook niet laten intimideren door de bedreigingen. Integendeel, meer dan ooit moeten we kritiek leveren op praktijken die haaks staan op universele waarden. Joke, blijf dichten!

Terug