De Fabel van de illegaal 82/83, voorjaar 2007

Auteur: Harry Westerink


Razzia's tegen krantenbezorgers

De Arbeidsinspectie en de vreemdelingenpolitie hebben de laatste jaren de jacht op illegale arbeiders in onder meer de tuinbouw (1) en de horeca (2) sterk geïntensiveerd. In oktober 2006 is de Arbeidsinspectie ook een uitrookoffensief begonnen tegen krantenbezorgers zonder papieren. Daardoor dreigen een heleboel illegalen met dit flexwerk geen geld meer te kunnen verdienen.


Krantendepot aan de J.C. de Rijpstraat in Leiden (foto: Ellen de Waard)
Men begon met een golf van razzia's - "een kleine steekproef", aldus de Arbeidsinspectie - bij 14 distributiepunten van kranten in Zuid-Holland. Daar bleken 71 van de 200 "gecontroleerde" bezorgers niet over de vereiste papieren te beschikken en 55 van hen tevens illegaal te zijn. De uitgevers van de kranten kregen daarom 2,1 miljoen euro boete opgelegd. De Arbeidsinspectie wil scoren en heeft het jachtterrein inmiddels uitgebreid naar krantendepots in het hele land.

Koude rillingen

De verheviging van de jacht is ook in Leiden merkbaar. In de vroege ochtend van 30 november 2006 onderschepte de politie op de toevoerwegen naar de hal van het krantendepot aan de J.C. de Rijpstraat bromfietsers met een krantentas, die werden gevraagd om hun papieren. "De groep die met de politie mee moest, werd links gezet, de groep die mocht blijven rechts. Ik kreeg er koude rillingen van. En het ging natuurlijk alleen maar om de donkere mannen, hè. Van de witte mensen namen ze genoegen met een kopie van hun identiteitsbewijs. De zwarte jongens moesten hun origineel overleggen", aldus de depothouder, die woedend was over de intimiderende oppakactie. "Ga boeven vangen, niet deze bezorgers", zo beet hij de politie toe.(3)

De razzia leidde ook tot verontwaardiging bij veel abonnees, die niet alleen tijdelijk hun krant moesten missen, maar ook blijvend hun door de politie afgevoerde "krantenjongen". Die "belichaamde voor ons het ideaal van al die goedwillende mensen die hun heil in Europa zoeken door hard te werken om zodoende hun familie in leven te houden", zoals een Leiderdorpse familie het in een lezersreactie verwoordde.(4) Ze vonden hun vertrouwde krant ineens niet meer op de deurmat en moesten onthutst vaststellen dat de bezorger als een crimineel was opgesloten, in afwachting van uitzetting.

Krantenbezorgers werken niet in dienst van de krantenuitgevers, maar van de depothouders. Toch worden de uitgevers beboet voor de aanwezigheid van illegale arbeiders, omdat ze volgens de Arbeidsinspectie verantwoordelijk zijn voor het hele krantenproces. De uitgevers gaan in beroep tegen de boetes en eisen nu strengere controles door de depothouders. Het net rond illegale arbeiders is weer een stuk strakker aangetrokken.

Jaarcijfers

In 2006 heeft de Arbeidsinspectie in totaal 3.197 boetes uitgedeeld voor illegale arbeid, 50 procent meer dan in 2005. Er werden maar liefst 10 duizend razzia's uitgevoerd. De 175 inspecteurs beboetten vooral bazen in de vis- en vleesverwerkende industrie, de bouw en de kleinmetaal. Die kregen 8 duizend euro boete per illegale arbeider. Ook enkele honderden particulieren kregen boetes, in hun geval 4 duizend euro, voor het illegaal in dienst nemen van Oost-Europese klussers. In 2007 wil de Arbeidsinspectie weer 10 duizend razzia's uitvoeren. De dienst krijgt veel tips van bedrijven, de UWV en de Belastingdienst.

Noten

Terug