De Fabel van de illegaal 99, maart/april 2009

Auteur: Gerrit de Wit


Rockband De Ruyter Korps eert SS-ers

De laatste jaren zijn er in Nederland meer extreem-rechtse bands dan ooit actief. Die luisteren naar namen als Brigade M, Standrecht, Westland Rebels, Strijdgeest en Jupiter. Met de muziek en optredens worden jongeren warm gemaakt voor een nationalistische en nazistische politiek. De muzikale activiteiten genereren ook geld voor de uitbouw van de rechtse beweging. Vooral de band De Ruyter Korps (DRK) uit de Leidse regio timmert momenteel aan de weg.


Bernard Baardscheer (links) en Pieter van Rhijn demonstreren in Leiden tegen McDonald’s.
DRK wordt eind 2005 opgericht. De naam verwijst volgens de band naar Michiel de Ruyter, de bekende Nederlandse koloniaal en zeerover. Maar DRK gebruikt tegelijk ook een bandlogo dat rechtstreeks is ontleend aan de insignes van SS-divisies. Een daarvan was het voornamelijk uit Nederlanders bestaande “SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Regiment 49 De Ruyter”, een elite-korps van Adolf Hitler. DRK is “een autonome verzetsgroep die door middel van muziek propaganda wil verspreiden” en op wil roepen tot “een revolutie”, een blanke revolutie wel te verstaan. Haat tegen migranten, Joden en links voert de boventoon, ook al verzet DRK zich soms tegen al te openlijke uitingen van nazisme. Dat is echter meer voor de bühne, en in een hopeloze poging om een breder publiek aan zich te binden.

In 2007 brengt de band een eerste cd uit, “Vaderlandse rechtsrock” geheten. Daarop staat het nummer “Ode aan het verleden” waarmee de SS-ers die “vochten voor onze dageraad” gehuldigd worden. En in het nummer “Democratuur” spreekt DRK zich, naar goed fascistisch gebruik, uit tegen de democratie. Dat zou immers slechts “een speeltje der roden” zijn. In een ander nummer roept de band op tot verzet tegen “de zionist”, want die zou “ons ideaal” bedreigen. Eind 2008 brengt de band samen met Brigade M (1) een tweede cd uit. De opbrengsten daarvan gaan naar de juridische ondersteuning van een groep neo-nazistische krakers. Die worden door Justitie vervolgd, omdat ze zich bij de ontruiming van hun pand schuldig zouden hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, poging tot zware mishandeling en verboden wapenbezit.(2)

Bandleden

De bezetting van DRK is continu aan veranderingen onderhevig. Momenteel is Bernard Baardscheer uit Leiden de zanger. Hij is veelvuldig aanwezig bij demonstraties en activiteiten van uitgesproken nazistische en fascistische organisaties als de Nederlandse Volks Unie (NVU), Nationalistische Volks Beweging, Nationaal-Socialistische Aktie (NSA), Voorpost en de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Ook doet Baardscheer mee aan acties van Met de Dieren Tegen de Beesten (MDTB), een nationalistische dierenrechtengroep. En in maart 2007 is hij van de partij bij een SS-herdenking op een Duits militair kerkhof in de Belgische gemeente Lommel. Die is georganiseerd door een tak van de nazistische internationale organisatie Blood & Honour (B&H).(3) Het zal dan ook niet verbazen dat Baardscheers favoriete schrijver Adolf Hitler is, althans dat laat hij in 2003 op zijn internetprofiel weten. Drummer van DRK is Pieter van Rhijn uit Katwijk. Die speelt tevens regelmatig gitaar in Brigade M. Van Rhijn is niet zo actief als Baardscheer, maar niettemin is ook hij te bewonderen bij activiteiten van MDTB, Voorpost, NSA en NPD. De huidige bassist van DRK is Tim Mudde uit Sassenheim. Hij is de bindende kracht van extreem-rechts in de Leidse regio, actief voor Voorpost, leidsman van Brigade M en beheerder van een extreem-rechts postorderbedrijf.

Tot medio 2008 speelt de Leidenaar Martijn de Zeeuw basgitaar in DRK. Hij laat zich jarenlang kennen als een overtuigd neo-nazi en is actief op het forum van Combat 18, een van de meest gewelddadige takken van B&H. Op internet noemt hij Turken “onze vijand”, homoseksualiteit “een ernstige hersenafwijking”, en hij stelt dat “een jood een jood blijft”. Naar eigen zeggen is De Zeeuw in 2002 betrokken bij een vechtpartij met “twee Marokkanen en een neger”. Een van de Marokkanen gooit hij neer, waarna hij “die Ausländer” een harde trap op de borstkas geeft. Daardoor zou die een rib breken. De Zeeuw wordt gearresteerd en krijgt een schikkingsvoorstel aangeboden. Hij is verder actief bezoeker van extreem-rechtse en nazistische muziekfestivals, en helpt een enkele keer mee om die te organiseren. Hij is, sporadisch, te vinden op demonstraties en bijeenkomsten van de NVU, Voorpost en MDTB. In maart 2006 is ook hij van de partij bij de SS-herdenking in Lommel. Verder zijn nationalistische borrels bij hem zeer geliefd.

Optredens

DRK treedt voor het eerst op in december 2005 in de gemeente Alphen aan den Rijn, bij een van de vele afscheidsconcerten van Brigade M. Daarna volgen nog vele optredens in onder andere Haarlem, Aarlanderveen, Eindhoven, Nuth, Hof van Twente en Voorschoten. Die optredens trekken tussen de 50 en 150 bezoekers, grotendeels bestaande uit aanhangers van extreem-rechtse organisaties. Bij de concerten is het schering en inslag dat er extreem-rechtse propaganda en muziek verhandeld wordt. Ook worden onderlinge banden aangehaald.

Een aantal optredens van DRK is noemenswaardig. In juni 2006 speelt de band samen met Brigade M en de band Westland Rebels op een “Rock voor Dietsland”-festival in Haarlem. Westland Rebels is een afsplitsing van Brigade M en heeft onder andere Robert Koetsier uit Heerhugowaard in de gelederen. Koetsier is lid geweest van de CP’86 en wordt in februari 2007 gearresteerd, omdat hij in Uitgeest deelneemt aan een gewelddadige aanval op anti-racisten.(4) Om ongeregeldheden bij het festival in Haarlem te voorkomen, posteert de organisatie voor de zaalingang een ordedienst, bestaande uit aanhangers van B&H.

DRK verkoopt ook "T-hemden".
“Sieg Heil”

In april 2007 treedt DRK op in Voorschoten, samen met Westland Rebels en de Hongaarse nazistische band Fehér Törvény. Die laatste speelt op de verzamel-cd “More hate 88” het antisemitische nummer “You're a fucking jew”. Tijdens de Voorschotense optredens worden luid en duidelijk, ook voor buurtbewoners, leuzen geroepen als “Sieg Heil” en “Hier marschiert die Nationale Widerstand”. Op het eind van de avond ontstaat bij enkele concertbezoekers onderling ruzie. Dat is niet ongebruikelijk tussen de vaak rivaliserende nazistische fracties, en zeker niet nadat het bier rijkelijk gevloeid heeft. Enkele aanwezigen die met de bus terug naar huis reizen, proberen nog een bushok aan diggelen te trappen. Maar dat lukt ze niet meer. Ze zijn te dronken.

In oktober 2008 speelt DRK op het festival “Rock voor Dietsland 2”. Dat wordt mede georganiseerd door Baardscheer en vindt plaats in de gemeente Hof van Twente. Ook de twee Belgische bands Kill Baby, Kill en Les Vilains moeten optreden. De skinheadband Kill Baby, Kill heeft onder andere een split-cd uitgebracht met de Engelse B&H-band English Rose. In een nummer op die cd roept Kill Baby, Kill op tot geweld tegen homoseksuelen: “Aids geneest flikkers, maar ook een honkbalknuppel doet wonderen, voor deze mafkezen van de natuur. Een enkele reis hel. Het wordt tijd dat het in elkaar slaan van homoseksuelen een Olympische sport gaat worden”. De band Les Vilains behoort ook tot het extreem-rechtse spectrum. In het nummer “Mohammed” noemt men de islamitische profeet “een strontvlieg”. “Les Vilains” treedt regelmatig op bij extreem-rechtse festivals, waaronder die van B&H.

Het concert in Hof van Twente verloopt niet geheel vlekkeloos. Er zijn wat onderlinge opstootjes tussen de bezoekers, mede over bruinhemden die de Hitlergroet brengen. En als klap op de vuurpijl wordt aan het einde van de avond het festival stilgelegd door de lokale autoriteiten. Daardoor kan de laatste band, Kill Baby, Kill, niet optreden. DRK verzorgt in 2008 ook optredens in Vlaanderen, Frankrijk, Italië en Spanje. Daar speelt men eveneens samen met allerlei bands uit het B&H-circuit, waaronder het Franse Panzerjäger, vernoemd naar Duitse anti-tank eenheden uit de Tweede Wereldoorlog. Bij een optreden in Spanje in september 2008 hangt er prominent een hakenkruisvlag over het drumstel van DRK. En dat is veelzeggend.

Noten

Terug