11 augustus, Amsterdam: protest tegen uitbuiting van schoonmakers door Bastion Hotels

Bastion-managers dwingen hun personeel om een hotelkamer in 18 minuten schoon te maken.

Afgelopen zaterdag en gisteren hebben activisten van de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) en anderen gedemonstreerd tegen de Bastion-hotelketen, in het bijzijn van een schoonmaakster die achterstallig loon opeist van het bedrijf. Met megafoons, spandoeken en flyers hebben ze de uitbuitingspraktijken aangeklaagd van Bastion-bazen die schoonmakers maar de helft van hun loon uitbetalen. De politie diende het belang van de bazen door vier demonstranten op te pakken. Maar de strijd voor respect en tegen intimidatie gaat door, om te beginnen aanstaande zaterdag.

Protestactie tegen Bastion Hotels
Zaterdag 11 augustus, 11:00 uur
Voorverzamelen bij Bollox, Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam

“Schoonmakers in dit hotel worden erg slecht behandeld door het management”, zo valt te lezen in de flyer die tijdens de protestacties werd uitgedeeld aan voorbijgangers en hotelgasten en -personeel. “Bastion komt zijn contracten niet na en betaalt zijn werknemers slechts een deel van hun salaris uit.” Hoewel de hotelmanagers volgens het contract een uurloon zouden moeten betalen, “worden de schoonmakers in de praktijk betaald per schoongemaakte kamer”. Een soort stukloon dus, bedoeld om de werkdruk zoveel mogelijk te verhogen en de schoonmakers op te jagen. Het voortdurend opschroeven van de werkdruk door bazen en opdrachtgevers is al jaren een doorn in het oog van allen die in de schoonmaaksector werken. “Bastion rekent vervolgens een veel te korte tijd per kamer, waardoor schoonmakers aan het eind van een dienst van bijvoorbeeld drie uur krijgen te horen dat er slechts anderhalf uur is gewerkt.” De flyer wijst ook op de bredere context van de strijd: “Schoonmakers hebben de afgelopen twee jaar tweemaal erg lang gestaakt in Nederland voor betere werkomstandigheden en meer respect. Beide stakingen zijn gewonnen en iedere oprechte werkende man of vrouw zou de schoonmakers moeten ondersteunen. Nu verzoeken wij u om ons te helpen aan Bastion onze doodnormale eisen duidelijk te maken.” De activisten roepen op om over de respectloze behandeling van schoonmakers te klagen bij de balies van de hotelketen en met name bij de managers Christa Eekhof en Suzanne van der Veer. Ook roepen ze op om actie te voeren bij zoveel mogelijk locaties van Bastion Hotels.

Het protest van gisteren liep door toedoen van de politie flink uit de hand. Nadat de actie feitelijk al was beëindigd, vonden de irritante dienstkloppers het toch nog nodig om vier activisten om onduidelijke redenen aan te houden. Eerst kwam de politie met het smoesje aanzetten dat de demonstranten zich niet aan de identificatieplicht hadden gehouden, terwijl men eerder niet eens naar legitimatiebewijzen had gevraagd. Daarna loog men dat er een demonstratieverbod gold. En nog later kregen de activisten te horen dat de aanklacht was veranderd in “smaad”. “Typisch geval van de smeris die iets uit zijn duim zuigt om een arrestatie te rechtvaardigen. Van smaad kan geen sprake zijn, want wat we zeggen is gewoon waar”, aldus de activisten. In de nacht van dinsdag op woensdag werd het Bastion Hotel overigens bekogeld met “een mooie lading verfbommen”, onder het motto “Bastion bastards! Betalen zullen jullie”, aldus een bericht hierover.

Zoals ook Peter Storm op zijn weblog aangeeft, is het uiterst belangrijk en tegelijk ook moeilijk om in verzet te komen tegen dit soort uitbuiting en respectloze behandeling. Want intimidatie door de bazen ligt altijd op de loer, tot ontslag aan toe. Het is in deze tijd van neo-liberaal afbraakbeleid broodnodig dat arbeiders elkaar concreet ondersteunen en zich van onderop in groepsverband organiseren. “Het houden van dit soort acties, en het uitbreiden van netwerken die dit soort acties voeren, helpt daadwerkelijk mensen”, aldus Storm. “En het helpt de klassenstrijd meer en praktischer vooruit dan welke grootse politieke oproep of verklaring in verkiezingstijd dan ook. Het verdient voortzetting en uitbreiding!”

Harry Westerink