Koerdistan: voor het eerst openlijk homo’s bij Newroz-demonstratie

Regenboogvlag voor het eerst op de Newroz-demonstratie in Diyarbakir.
Tijdens Newroz in Koerdistan hebben dit jaar voor het eerst ook homo’s deelgenomen aan de demonstraties.

Koerden hebben dit jaar weer een grote Newroz gevierd in de stad Diyarbakir. Newroz heeft heel veel betekenissen: het begin van de lente, een nieuwe dag. Newroz wordt in alle Mesopotamische gebieden gevierd, maar voor Koerden is Newroz vooral een dag van de strijd tegen onderdrukking.

Newroz is dit jaar, net als andere jaren, in heel Koerdistan gevierd. Maar deze keer waren ook Koerdische homo’s aanwezig. Heel veel Koerden dachten dat zij uit andere landen kwamen om de strijd te steunen, en veel mensen wisten niet dat het homo’s waren. Het was de eerste keer dat Koerdische homo’s aan Newroz hebben meegedaan met hun regenboogvlag.

Koerdische homo’s, lesbiennes en transseksuelen zijn bang. Ze zijn Koerden, maar kunnen niet in Koerdistan leven als homo’s, lesbiennes en transseksuelen. Veel Koerden zeggen namelijk dat er in de Koerdische maatschappij geen homo’s, lesbiennes en transseksuelen voorkomen. Ook linkse Koerdische en Turkse groepen vinden het maar een moeilijke kwestie. Ze praten er weliswaar makkelijk over, maar de praktijk is anders. Het zal een lange strijd zijn voordat Koerdische activisten homoseksualiteit zullen accepteren. Als het eenmaal zo ver is, dan zal de rest van de Koerdische samenleving waarschijnlijk wel volgen.

Als ze hun eigen identiteit openbaar willen maken, dan krijgen homo’s, lesbiennes en transseksuelen problemen. Ze krijgen te maken met geweld. Daarom verhuizen ze meestal naar Istanbul en andere grote steden. Daar krijgen ze er nog een extra probleem bij, namelijk discriminatie omdat ze Koerd zijn.

Lesbiennes, homo’s, en transseksuelen hebben in Turkije en Koerdistan eigen verenigingen. Ze vechten voor hun rechten. In Diyarbakir hebben ze een tijdschrift getiteld “Hevijn”. Dat betekent “Samen leven”.

De Koerdische homo’s hebben zich voor deze Newroz goed georganiseerd. Uit de Turkse steden kwamen kameraden om hen te steunen. Deze Newroz was daarmee anders. Het was de eerste stap voor de Koerdische lesbiennes, homo’s en transseksuelen om te zeggen: wij zijn ook Koerden, en we willen ook Newroz vieren!

Ali Ekrem