21 september, Amsterdam: bijeenkomst over afrofobie

Gilly Emanuels
Gilly Emanuels.

DE EERDER AANGEKONDIGDE SOLIDARITEITSMARS VOOR GILLY EMANUELS IN UTRECHT (ZIE ONDERAAN DEZE AANKONDIGING) GAAT NIET DOOR.

“Vorige week ontving mevrouw Emanuels het bericht dat haar strafzaak wordt aangehouden en wordt verwezen naar de meervoudige strafkamer. Dit betekent dat wij de keuze hebben gemaakt om de mars voor nu niet door te laten gaan, totdat de datum van een eventuele volgende zitting bekend is. In plaats daarvan houden we aanstaande vrijdag een alternatieve bijeenkomst”, aldus de organisatoren Comité Boni en Comité 21 maart. “Hiervoor bent u van harte uitgenodigd. We zullen in informele sfeer met elkaar spreken hoe we Gilly Emanuels verder kunnen ondersteunen en hoe we gezamenlijk een sterkere vuist tegen afrofobie kunnen maken.”

Bijeenkomst
Vrijdag 21 september
Aanvang 18:00 uur (inloop 17:30 uur)
Huis van de wijk
Karel Doormanstraat 125
Amsterdam
Facebook
Graag tevoren aanmelden i.v.m. catering


“Gilly Emanuels, een zwarte onderneemster uit Hilversum die door racistisch geweld werd belaagd, wordt door Justitie vervolgd en zal op vrijdag 21 september in Utrecht voor de rechter moeten verschijnen. Om solidariteit met Gilly te betonen en een duidelijk geluid tegen afrofobie, racisme en discriminatie te laten klinken, doet activistisch platform Stop Afrofobie Nu! de oproep om 21 september met ons de straat op te gaan en Gilly bij te staan”, aldus de oproep.

Solidariteitsmars (AFGELAST)
Vrijdag 21 september
Vanaf 14:45 uur
Stationsplein 97
Utrecht
Facebook-event

De oproep gaat verder: “In 2017 werd een filmopname opgepikt door de media waarop te zien is hoe een groepje racistische jongeren Gilly Emanuels, uitbaatster van ijssalon ’t Perronnetje, op gewelddadige wijze terroriseerde en racistisch bejegende. Gilly probeerde zich te verdedigen tegen de agressieve racisten die haar teksten toeriepen als ‘k*nkern*g*r’, ‘k*nkerzwarte’ en ‘k*nkeraap, ga lekker je boom in’. Eerder werd door de jongens al een ruit ingegooid bij haar ijssalon en werd de Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar zaak neergelegd. Ondanks dat deze jongeren al tijden bekend waren bij de gemeente en de Hilversumse politie, heeft men verzuimd om keihard op te treden. Zelfs burgemeester Broertjes heeft toegegeven: ‘We zijn iets te weinig zichtbaar geweest’. Afgelopen maart liet de onderneemster weten dat zij besloten had om haar zaak te sluiten. Ze voelde zich niet meer veilig en heeft niet de bescherming gekregen die ze had moeten krijgen van politie en gemeente. Gilly zei hierover: ‘Mijn energie is er niet meer, je voelt je gewoon in de steek gelaten’. Dat er nu ook nog een rechtszaak tegen haar gevoerd wordt, maakt de situatie extra cru. Het is de omgekeerde wereld dat nu het slachtoffer wordt vervolgd. Van de drie daders wordt er daarbij slechts één jongen vervolgd, voor belediging. Het vormt een gevaarlijk precedent wanneer structureel racistisch gedrag slecht of zelfs onbestraft blijft.

Alles aan de situatie waarin Gilly zich bevindt en heeft bevonden is schrijnend. Daarom zullen we ons op vrijdag 21 september om 14:45 uur verenigen op het plein voor de ingang van Hoog Catharijne The Mall in Utrecht om in een gezamenlijke mars een boodschap uit te zenden van solidariteit met Gilly. Een boodschap die tevens pleit tegen afrofobie, racisme en discriminatie. En een boodschap die pleit voor genoegdoening voor de materiële en immateriële schade die door Gilly geleden is. De mars zal zich door het centrum naar het Griffiepark (vlakbij de rechtbank) begeven, waar verschillende sprekers ons zullen toespreken. Daarna zullen we de openbare zitting bijwonen in de rechtbank; deze begint om 16:30 uur. We hopen dat de rechter in alle wijsheid zal beslissen. En zal kiezen voor de kant van het recht. Kom allen en steun de zaak!”

De solidariteitsmars wordt op het moment van schrijven ondersteund door Comité Boni, Comité 21 maart, Internationale Socialisten, Meldpunt islamofobie en discriminatie, Collectief Tegen Islamofobie En Discriminatie, Movement of Colour en Doorbraak. Andere organisaties en individuen zijn van harte welkom om zich aan te sluiten en te ondersteunen. Contact met de organisatie kan via de Facebook-event. De organisatie houdt rekening met de toegankelijkheid van de mars.

Eric Krebbers