“Bring back CARE”, een krachtig, emotioneel geladen en energiek protest op de Universiteit Leiden

Waarschuwing: dit artikel gaat over aanranding en verkrachting

Op 4 november namen zo’n 150 Leidse universiteitsstudenten deel aan een protest op de Wijnhavencampus tegen het ontbreken van een universitair steunsysteem voor overlevenden van seksueel geweld. De studente achter het Instagram-account @a.survivor.at.leiden vroeg aandacht voor het opheffen en niet langer subsidiëren van de enige ondersteuningsgroep voor seksueel geweld van de Leidse Universiteit (LU) in juli 2021. Ze schreef een brief aan de universiteit, haar petitie is door meer dan 5.000 mensen ondertekend, er werd een overlevenden expositie georganiseerd en de LU heeft nog steeds geen actie ondernomen. Naar aanleiding van deze passiviteit vond een sit-in demonstratie plaats op de Spaanse Trappen aan de Wijnhaven.

Het protest begon zonder veel kabaal, maar al snel begonnen de demonstranten leuzen te scanderen als “Bring back CARE” en “Stop the violence, no more silence”. Dit leidde tot een reactie van medewerkers van de Universiteit Leiden, die ons kwamen waarschuwen/bedreigen dat het protest stil moest zijn – zoals in de protestvoorwaarden van de LU staat – of dat er anders consequenties zouden kunnen zijn. Een van de consequenties, zo legde een van de organisatoren uit, is mogelijke uitsluiting van je opleiding. Niet gehinderd door deze ironische en enigszins schokkende eis, weigerden de studenten hun stem het zwijgen op te laten leggen en gingen ze door met leuzen roepen.

The original English text.

Gedurende de hele demonstratie mochten sprekers het woord nemen om de energieke menigte toe te spreken. De organisatoren van de manifestatie legden uit wat het probleem was waartegen zij protesteerden, waarom een steungroep zo belangrijk is en stelden hun eisen:

  • 1. Breng CARE terug (seksueel geweld en verkrachting steungroep)
  • 2. Financier CARE
  • 3. Preventieve maatregelen op de LU-campussen
  • 4. 0 tolerantie voor seksueel geweld

(Ter vergelijking: de Universiteit van Amsterdam heeft meerdere steungroepen voor seksueel geweld).

Ook anderen meldden zich tijdens de twee uur dat het protest duurde. Een spreker van de Anarcha-Feministische Groep Amsterdam hield deze krachtige toespraak over ruimte innemen en jezelf uitspreken, zelfs als instituties en systemen tegen je werken.

“Hallo iedereen. Ik ben een lid van AFGA. Ik ben hier omdat dit de eerste feministische demonstratie is die ik in mijn studentenleven in Nederland heb gezien. Bedankt dat jullie hier zijn.

Ik was gisteren ook bij de demonstratie tegen politiegeweld in Rotterdam. De betekenis van geweld in onze patriarchale samenleving gaat nog verder. Een van die instrumenten van systemisch geweld is de staat die slachtoffers en overlevenden van seksueel geweld en vrouwenhaat consequent het zwijgen oplegt. Dat de Universiteit Leiden CARE afpakt, bewijst dat het er niet beter op wordt.

Alle verhalen die ik heb gehoord over aanranding en verkrachting moesten in de privésfeer worden gehouden, onder een tapijt worden geschoven of door de overlevenden op een logische manier worden afgehandeld opdat het systeem ze zou aanvaarden.

Geen van de ervaringen waarover ik heb gehoord of die ik heb meegemaakt, zijn gemeld. Het is te moeilijk om over onze verhalen te praten. Het is emotioneel en we herbeleven ons trauma. Er is geen oplossing waar we ons veilig in het openbaar kunnen uiten en de patriarchale staat maakt het steeds moeilijker voor ons om te genezen.

Die weigert onze emoties, onze woede en verwacht van ons dat we ons trauma logisch en in stilte verwerken, zonder hulp.

Dat kunnen we niet en dat zullen we nooit!

Vecht tegen elke instelling die je je trauma niet laat uiten en je oplossingen om te genezen ontneemt. Stop nooit met vechten tegen het patriarchaat.

BRING BACK CARE!”

De Haagse Studentenvakbond bekritiseerde de depolitisering van universitaire ruimtes en de Leidse xCC benadrukte in hun toespraak het belang van zelfbeschikking en van eensgezindheid tegen onverschilligheid en tegenwerking van de LU:

“Wij zijn van de xCC Leiden, de x crisis coalitie.

Deze opkomst is fantastisch. Het laat zien dat WIJ erom geven, en dat WIJ macht hebben.

Ze probeerden ons het zwijgen op te leggen, alweer, direct aan het begin van deze demo. Maar omdat we allemaal kwamen opdagen, en omdat we verenigd waren, konden ze er niets aan doen. Onze stemmen prikten door hun onverschilligheid, hun nep-steun, hun ‘val me alsjeblieft niet lastig met je problemen’ bullshit heen.

Dit toont aan dat WIJ de oplossing zijn, WIJ zijn de enigen die kunnen en moeten bepalen hoe we het probleem van seksueel geweld op de LU moeten aanpakken. Solidariteit is de sleutel, tussen ieder van ons, tussen al onze groepen.

Dus, geef ons verdomme ons geld, en laat CARE doen waar het tot nu toe zo goed in is geweest: gemeenschap opbouwen, ons veilig houden, zorgen voor gerechtigheid.

Luister naar ons

Luister naar CARE

We zullen niet tot zwijgen worden gebracht.

Want we zijn verenigd.”

Het protest was een krachtig, emotioneel geladen en energiek statement. Het is duidelijk dat er nog meer zullen volgen als de LU de door de organisatoren geformuleerde eisen niet inwilligt. De demonstratie trok de aandacht van de media, waarbij universiteitskrant Mare de demonstranten interviewde, en van de lokale politiek. Fatima Faïd, van de lokale partij Haagse Stadspartij, bezocht het protest en zal vragen stellen in de Haagse gemeenteraad – een belangrijke geldbron voor de Universiteit Leiden. De LU kan verwachten dat de beweging voor goede zorg voor seksueel geweld sterker zal worden met zowel steun van binnenuit als van buitenaf, hoe langer zij ervoor kiest om de noden van haar studenten community te negeren en te verzwijgen.

Toros Dagman