Zoë Smit: Een baas die vrouwen wild maakt

Bijvullen vrouwentaak?
Bijvullen vrouwentaak?

Seksisme is discriminatie op grond van het geslacht. Dat is althans wat het woordenboek Van Dale als omschrijving geeft. Ik zou die omschrijving nog iets verder willen toelichten. Seksisme houdt in dat iemand anders wordt behandeld op basis van zijn of haar geslacht. Het betekent dat er verschillend wordt geoordeeld over mannen en over vrouwen. En het betekent dat mannen en vrouwen een verschillende positie toegeschreven krijgen, alleen omdat zij mannen of vrouwen zijn. En dat is precies waarmee ik op mijn werk bij de bakkerij vaak geconfronteerd wordt.

Ik doe bij het bakkersbedrijf bepaalde taken die ik alleen toegeschoven heb gekregen omdat ik een vrouw ben. Datzelfde geldt voor mijn vrouwelijke collega. Zo is er het simpele koffiezetten: mijn baas weigert zelf zijn eigen koffie te zetten. Hoewel hij niet hardop zegt dat hij dat een ‘vrouwentaak’ vindt, zal hij nooit aan mijn mannelijke collega’s om koffie vragen. Overigens is ‘vragen om koffie’ nog netjes uitgedrukt. Hij wacht meestal tot ik ergens in zijn omgeving loop, en roert dan vervolgens met zijn lepeltje in zijn lege koffiekop. Hij verwacht dat ik mijn werkzaamheden dan meteen laat vallen om hem koffie te komen brengen. Vroeger deed ik dat ook nog, maar nu doe ik altijd alsof ik hem niet hoor. Overigens betekent koffie zetten in dit geval: het kopje in de machine plaatsen en op één knopje drukken.

Er zijn ook typische andere taken die mijn baas altijd door mij of mijn vrouwelijke collega laat doen, bijvoorbeeld het schoonmaken van de ruimten. Nog nooit heb ik hem met een poetsdoekje of een stofzuiger in zijn handen gezien, en ik verwacht ook niet dat ik dat ooit zal meemaken.

Het seksisme zit hem echter niet alleen in het takenpakket. Het gaat ook om opmerkingen die klanten wél naar mij maken, maar niet naar mijn mannelijke collega’s. Zo wordt mijn mannelijke collega gewoon begroet met: goedendag, mag ik een bestelling plaatsen? Maar bij mij zeggen ze: hé, schattebout, ik wil dit bestellen. Ook zijn er wel eens klanten die weigeren met mij en mijn vrouwelijke collega te communiceren. Zo is er een klant die, wanneer ik de telefoon opneem, eist om een van de mannen te spreken te krijgen. Hij weigert door mij geholpen te worden, tenzij het echt niet anders kan.

Ook krijg ik regelmatig te maken met seksuele opmerkingen. Het vasthouden van een stokbrood zorgt er steevast voor dat ik opmerkingen krijg als: zo, dat doe je goed, je vriend is zeker wel blij met je? Of: stop je dat ook wel eens in je mond? Natuurlijk krijgen de mannen in het bedrijf nooit zulke opmerkingen horen. Als zij een stokbrood vasthouden, is het gewoon een stokbrood. Als ik een stokbrood vasthoud, verandert het in hun ogen opeens in een mannelijk geslachtsdeel.

Het blijft niet alleen bij seksuele opmerkingen. Sommigen klanten komen veel te dicht bij me staan, willen hun armen om mij heen slaan of raken mij zelfs aan. Ook mijn baas deed dat vroeger wel eens. Zo stond hij een keer achter mij, sloeg zijn armen om mij heen en kwam met zijn hoofd dicht bij het mijne. Toen ik hem wegduwde en aangaf daar niet van gediend te zijn, reageerde hij bijna verbaasd: “Vrouwen worden normaal altijd wild van mij”.

Wanneer ik met vriendinnen praat over seksisme, blijkt het iets te zijn dat ontzettend veel voorkomt. Niet alleen op het werk, maar ook in een café of gewoon op straat. Sommige vriendinnen hebben geleerd om het seksisme te zien als iets positiefs. Als een wildvreemde man op straat “Hé schatje, je bent lekker” naar hen roept, dan zou die man alleen maar complimenteus zijn. Onzin, vind ik. Zulke opmerkingen zijn vervelend en ongepast. Ik ben zijn schatje niet, en ik zit al helemaal niet te wachten op een soort vleeskeuring door een wildvreemde vent. Ook niet door bekende mannen overigens. Seksisme is nooit oké en nooit goed te praten.

Zoë Smit