17 oktober, Amsterdam: hoorzitting over bezwaren tegen racistische Sinterklaasintocht

Logo van de campagne.
Logo van de campagne.

Nadat hij het debat over de knecht van Sinterklaas op scherp heeft weten te zetten met het T-shirtproject “Zwarte Piet is racisme”, probeert de strijdbare Quinsy Gario nu om de intocht van Sint en Piet op 17 november in Amsterdam verhinderd te krijgen via een bezwaarschriftenprocedure. Zijn bezwaren en die van anderen worden behandeld tijdens een openbare gemeentelijke hoorzitting. Doorbraak roept op om de bezwaarmakers te ondersteunen.

Hoorzitting
Donderdag 17 oktober
Vanaf 11:30 uur
Stadhuis
Amstel 1, Amsterdam
Kamer 0235 (ingang Zwanenburgwal)

Zwarte Piet is een racistische karikatuur. Racisme is geen mening, maar een misdaad, en behoort dus niet te worden toegestaan. Dat doet de gemeente Amsterdam echter wel, wanneer men de oude witte “goedheiligman” met zijn jonge zwarte huisslaven door de stad laat paraderen. Daarom hebben Gario en flink wat anderen bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de Sinterklaasintocht. Ze gaan daarmee een stuk verder dan het van tijd tot tijd ventileren van een kritische mening over de Zwarte Piet-figuur. Ze zetten er namelijk op in om het Zwarte Piet-racisme daadwerkelijk uit het straatbeeld te laten verdwijnen door de knecht van Sinterklaas te verbieden om zich nog langer in de openbare ruimte te vertonen.

“In 2012 ben ik op uitnodiging van burgemeester Eberhard van der Laan in gesprek getreden met de intochtorganisatie”, schrijft Gario in zijn bezwaarschrift. Maar hij kreeg toen te horen dat hij voor dat jaar te laat was met zijn kritiek op de Zwarte Piet-figuur, die “in 2013 weer prijkt op de website van de organisatie en ook deel zal uitmaken van de intocht”. Hij wijst er verder op dat al in 1930 in het blad De Groene Amsterdammer werd opgemerkt dat Zwarte Piet een overblijfsel is van het koloniale verleden. “Vanaf 1968 is de figuur herhaaldelijk weer aangemerkt als beledigend en discriminerend en in 2011 werd verzet tegen Zwarte Piet op het Leidseplein onrechtmatig neergeslagen.” De stad kan er niet langer omheen dat met de Sinterklaasintocht het Wetboek van Strafrecht wordt overtreden, racisme openlijk wordt bevorderd en zwarte Amsterdammers worden beledigd en vernederd, aldus Gario.

Bagger

Onlangs was Gario te gast in het tv-programma Pauw en Witteman. Toen hij daar zijn kritiek op Zwarte Piet probeerde toe te lichten, viel een andere gast, Henk Westbroek, nogal onbeschoft tegen hem uit. Een Surinaams-Nederlandse vrouw, actief tegen Zwarte Piet in het onderwijs, stuurde daarover een klachtbrief naar de Vara. Daarin schreef ze dat Jeroen Pauw en Paul Witteman Westbroek een platform hadden geboden om Gario belachelijk te maken. “De beide journalisten deden namelijk geen enkele poging om het gesprek in goede, fatsoenlijke banen te leiden.” De rechts-populistische Westbroek nam na de dood van Pim Fortuyn in 2002 volop deel aan de grootscheepse hetze die toen tegen links werd gevoerd.

De racistische karikatuur van Zwarte Piet.
De racistische karikatuur van Zwarte Piet.

Hoe de manieren van veel witten zijn als hun koloniale relikwie Zwarte Piet wordt aangevallen, bleek eens te meer na afloop van de uitzending. Op internet werden emmers vol racistische bagger uitgestort over het hoofd van Gario. Dat deed denken aan de massale scheldpartijen die de kunstenaars Petra Bauer en Annette Krauss, het Van Abbemuseum en ook Doorbraak ten deel vielen, toen zij samen in 2008 in Eindhoven een ludieke protestmars tegen Zwarte Piet wilden organiseren. De agressie was zelfs zo groot dat de politie vlak voor de mars aangaf de veiligheid van de deelnemers aan het protest niet langer meer te kunnen garanderen. Het Van Abbemuseum gelastte de mars daarom op het laatste moment af. Hoewel veel Zwarte Piet-fans ook nu weer wild om zich heen slaan, beseffen ze diep in hun hart best wel het nooit meer zal worden als in de koloniale tijd, toen witten de baas waren en zwarten tot slaaf waren gemaakt. Want Zwarte Piet is zooo 1850 en daarmee volkomen uit de tijd.

Harry Westerink