Waarom Doorbraak de demonstratie van 12 mei niet aankondigt bij de gemeente Utrecht

Aleid W. stuurde een geuniformeerde knokploeg af op de 1 mei-demonstranten, met als gevolg een reeks gewonden.
Op donderdag 5 mei kreeg Doorbraak een merkwaardig mailtje van de gemeente Utrecht. Of wij de demonstratie van 12 mei tegen repressie even wilden aanmelden via bijgaand formulier. Alsof er op 1 mei in Utrecht helemaal niets gebeurd was! Alsof het weer business as usual is. En alsof degenen die de oproep rondstuurden om op 12 mei in actie te komen tegen het repressieve beleid van burgemeester Aleid Wolfsen niet duidelijk genoeg waren. “Een vergunning hebben we voor deze bijeenkomst niet meer nodig en zal niet worden aangevraagd!”

Nee, dat weten ze wel bij de gemeente Utrecht. Een vergunning is niet nodig, dat schreef ook Judith Pijnacker, adviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Utrecht in haar e mail. Maar het moet natuurlijk wel aangemeld worden. Want tja, “voor het houden van een manifestatie heeft u – uiteraard – geen vergunning nodig. De burgemeester heeft zover ik kan nagaan nog geen kennisgeving ontvangen. Een dergelijke kennisgeving is verplicht op grond van artikel 2:6 van de APV.”

Al sinds 1982 is er in Nederland geen vergunning meer nodig voor een demonstratie. Wel werd in dat jaar de meldingsplicht ingevoerd. Maar de laatste jaren is die aanmeldingsplicht in de praktijk steeds meer verworden tot een verkapte vergunningsplicht. De aanmelding wordt door de politie én de demonstranten niet voor niets vaak verward met een vergunning.

Wij vinden het niet nodig om een demonstratie aan te melden. Wij willen de straat op kunnen gaan wanneer we dat nodig vinden, onder onze eigen voorwaarden. Het aanmelden van een demonstratie houdt feitelijk in dat je toestemming vraagt aan de overheid. Maar toestemming hebben we helemaal niet nodig. In de praktijk krijgen demonstranten die hun actie aanmelden, te maken met allerlei belachelijke voorwaarden en regeltjes. De politie noemt dat “afspraken maken”. Maar die “afspraken” zijn uiteindelijk niets anders dan opgelegde regeltjes, bepaald door types zoals Judith P. en Aleid W. van de gemeente Utrecht.

Toch kiest Doorbraak er vaak uit praktisch oogpunt voor om demonstraties aan te melden. Dat heeft met krachtsverhoudingen te maken. Zeker bij kleinere demonstraties kan het ontbreken van een aanmelding voor de politie aanleiding zijn om de demonstratie simpelweg te beëindigen. Om dat te voorkomen kunnen organisaties kiezen voor het aanmelden. Het is vaak belangrijker om rond een thema op straat aanwezig te zijn, dan om principieel de strijd aan te gaan met de politie. Maar hoe groter demonstraties, hoe groter de kracht, hoe minder men rekening hoeft te houden met het gezeur vanuit de overheid.

Doorbraak organiseert de demonstratie van 12 mei niet. Wel roepen we iedereen op om mee te doen. We hebben de oproep overgenomen van Indymedia en Facebook, net zoals andere groepen en individuen dat deden: de ASB, de Vrije Bond, de IS, Peter Storm en Yvonne GF. De organisatoren zijn onbekend, en het is absurd dat de gemeente van Doorbraak eist dat we een vergunning aanvragen … eh pardon … een aanmelding doen.

Doorbraak vindt dat er sowieso geen aanmelding nodig is, zeker in het licht van de gebeurtenissen van 1 mei. Het is volkomen arrogant om na die geweldsuitspatting van de politie met een droog mailtje op de proppen te komen, en te verwachten dat er per omgaande een brave aanmelding komt. Rekent men daar werkelijk nog op nadat de demonstranten van 1 mei urenlang in een wandelende gevangenis zijn opgesloten en klap na klap hebben moeten incasseren?

Zeker na deze 1 mei is het belangrijk dat wij vechten voor de ruimte om de straat op te gaan en te demonstreren zoals wij dat willen. Zeker na deze 1 mei gaan wij geen aanmeldingsformulier invullen voor een demonstratie tegen repressie. Het formulier is rechtstreeks de prullenbak ingegaan.

André Robben