Schoonmakers-ministeries: 1-0

Beeld van Henk Kamp.
Na 50 dagen staken hebben de 50 schoonmakers van de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken succes geboekt. “We hebben een simpele, maar belangrijke afspraak gemaakt. Niemand wordt ontslagen en er komt een onafhankelijke werkdrukmeting. Daaruit zal blijken dat wat ze hier willen, niet kan”, aldus schoonmaker Najib.

Hij is niet onverdeeld blij met de overwinning: “Na 50 dagen roepen is onze stem doorgedrongen. Je moet wel beseffen dat wat we hebben afgesproken, voor veel mensen normaal is. Alleen moesten wij er 50 hele zware dagen voor staken. Maar wij schoonmakers laten niet met ons sollen. Dat lesje hebben we Kamp en de zijnen nu hopelijk wel geleerd.” Zoals wel vaker, hield de minister van Sociale Zaken lange tijd zijn poot stijf en weigerde hij botweg tegemoet te komen aan de zeer redelijke eisen van de stakers. Deze lange staking laat zien hoe strijdbaar mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen zijn. De schoonmakers inspireren met hun actie anderen die protesteren tegen de uitholling van arbeidsrechten en tegen het afbraakbeleid van het kabinet Bruin I.

Om de enorme smerigheid van 50 dagen ongepoetste gangen, kantoren en toiletten op te ruimen, krijgen de schoonmakers de eerste dagen hulp van extra collega’s. Als de werkdrukmeting aantoont dat de werkdruk inderdaad te hoog is, dan zullen de ministeries het schoonmaakwerk moeten aanpassen. In de periode tussen het hervatten van het werk en de werkdrukmeting zullen de schoonmakers niet harder werken dan mogelijk is, laat FNV Bondgenoten weten. Het gevolg kan zijn dat niet altijd alles schoongemaakt kan worden. Die keuze is voor rekening van de ministeries, aldus de vakbond. De schoonmakers bedanken al hun sympathisanten, waaronder honderden ambtenaren op de ministeries, die hen voortdurend een hart onder de riem staken.

Harry Westerink