Vluchthuis-vluchtelingen voeren actie wegens toegenomen onveiligheid in Irak

Bij de actie vanochtend.
Bij de actie vandaag.

De komende weken voeren de Iraakse vluchtelingen van de Haagse “Recht op bestaan”-groep actie om te wijzen op de toenemende onveiligheid in Irak. Al sinds september 2012 eisen ze onderdak en verblijfsrecht, eerst via een tentenkampactie nabij station Den Haag Centraal en vanaf januari 2013 door via een kraakactie de leegstaande Sacramentskerk in gebruik te nemen.

Vandaag hielden de vluchtelingen een protest bij de Tweede Kamer en deelden ze flyers uit. Daarin staat vermeld dat ze “een dringend beroep doen op de politiek om hun uitzichtloze situatie te erkennen”. Irak staat in brand, zo geven ze aan, en ze zijn nu allemaal met hun hoofd bij de onveilige situatie daar. Ze maken zich grote zorgen over wat er in hun land van herkomst aan het gebeuren is. “Al jarenlang is de veiligheidssituatie slecht, slechter en nog slechter”, zo staat in hun verklaring. “Drie oorlogen achter elkaar, te weten: oorlog met Iran, Eerste Golfoorlog en Tweede Golfoorlog. ‘The coalition of the willing’, waaronder Nederland, wilde Irak verlossen van dictator Saddam Hoessein. Er zouden massavernietigingswapens te vinden zijn en Saddam Hoessein zou banden hebben met Al-Qaida. Er zijn geen massavernietigingswapens gevonden en er waren geen banden met Al-Qaida. Wel is er gas en olie, en sloot Shell een mega-deal na de de Tweede Golfoorlog in 2009 en 2011.”

De vluchtelingen schrijven dat Irak een land is geworden “waar iedereen slachtoffer kan worden van terreur. Sinds de oorlog in Syrië is de dreiging door extremisten van ISIS ernstig toegenomen. ISIS is een van Al-Qaida afgesplitst terreurnetwerk dat meerdere Iraakse steden in handen heeft en verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de aanvallen in het land. Niet alleen ISIS zaait dood en verderf, ook milities die aan de regering zijn gelieerd, zijn verantwoordelijk voor chaos en ellende. Door een sektarische agenda te volgen heeft premier Nouri Al-Maliki de soennieten duidelijk gemaakt dat er geen politieke toekomst voor hen is in het land. Zijn beleid heeft ervoor gezorgd dat er een uitermate actief burgerverzet is.”

De vluchtelingen verkeren in grote onzekerheid: “Worden wij teruggestuurd, terug naar de ‘hel’ Irak, mogen wij blijven, moeten wij weer op straat leven, in het Vluchthuis, of in een asielzoekerscentrum wachten tot de situatie verbetert?” Ze blijven strijden voor “een veilige toekomst met uitzicht op een menswaardig bestaan”.

De Vluchthuis-vluchtelingen hebben nog steeds veel steun nodig. Kijk op hun website of op hun Facebook-pagina wanneer ze de komende weken weer actie gaan voeren.

Harry Westerink