10 oktober, Amsterdam: actie tegen dwangarbeid tijdens bijeenkomst van wethouders

Logo van het Amsterdamse comité.
Logo van het Amsterdamse comité.
This text in English

Op 10 oktober voert het comité Dwangarbeid Nee actie tijdens een regionale bijeenkomst van Sociale Zaken-wethouders uit West-Nederland. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft de wethouders uitgenodigd om te komen praten over het arbeidsmarktbeleid. Dwangarbeid Nee grijpt de gelegenheid aan om van de wethouders te eisen dat dwangarbeid in hun gemeenten onmiddellijk moet worden afgeschaft. Het protest sluit aan bij de actieweek die is uitgeroepen door de Britse organisatie Boycott Workfare.

Protestactie
Vrijdag 10 oktober, vanaf 16:00 uur
Boerderij Langerlust
Provincialeweg 24, Amsterdam
(Om 14:30 uur vertrekt er een Dwangarbeid Nee-bus, instappen bij brug in Kinkerstraat hoek Da Costakade, vlakbij Bijstandsbond-kantoor. Opgeven via: info@dwangarbeidnee.nl)
Facebook-evenement

De locatie van de bijeenkomst, de aan de rand van de hoofdstad gelegen boerderij Langerlust, maakt deel uit van Pantar Amsterdam en biedt “leerwerkplekken” voor mensen “met afstand tot de arbeidsmarkt”. De wethouders laten zich daar op 10 oktober in de watten leggen met een “diner pensant”, zo blijkt uit de uitnodiging van de staatssecretaris. Het zou best kunnen dat hun hapjes en drankjes worden verzorgd door onbetaald werkenden.

Er worden nog twee van dit soort wethoudersbijeenkomsten gehouden, op woendag 8 oktober in Zwolle en op woensdag 15 oktober in Tilburg. Op 10 oktober zullen naar verwachting zo’n honderd Sociale Zaken-wethouders bij elkaar komen, onder aanvoering van Klijnsma, die al langere tijd een oorlog tegen de armen aan het voeren is. Een mooi moment voor dwangarbeiders, andere uitkeringsgerechtigden en betaald werkenden om hun stem te laten horen!

Harry Westerink