20 september, Den Haag: demonstratie tegen racisme

Logo.
Logo.

Op 20 september organiseert het comité Samen Tegen Racisme een demonstratie in Den Haag tegen racisme en voor een solidaire samenleving. Met de actie wil het pas opgerichte comité een vuist maken tegen de extreem-rechtse groep Pro Patria, tegen de eveneens extreem-rechtse PVV en meer in het algemeen tegen alle vormen van sociale uitsluiting en institutioneel racisme.

Demonstratie
Zaterdag 20 september
Vanaf 13:00 uur
Plein 1813, Den Haag
Facebook

Naast Doorbraak nemen ook Anti-Fascistische Actie (AFA), de Internationale Socialisten en andere organisaties aan het comité deel. Wij streven naar een brede coalitie van anti-racistische groepen. Wie de demonstratie wil ondersteunen, kan dat via de website van het comité laten weten.

Wilders en de neo-nazi’s

Doorbraak publiceert al heel lang over marginale extreem-rechtse clubjes en individuen die veelal niet vies zijn van geweld tegen “allochtonen”, linksen en anderen die niet in hun straatje passen. De laatste jaren hebben we onze strijd echter meer en meer verlegd richting Geert Wilders en andere rechts-populisten in het parlement. Die hebben immers meer aanhang, en het risico bestaat dat de PVV ooit echt de staatsmacht krijgt (en niet alleen als gedoogpartij). Dan zou Wilders veel meer ellende kunnen aanrichten dan al die extreem-rechtse groepjes samen ooit voor elkaar zouden kunnen krijgen. Sinds de val van het kabinet Bruin I lijkt dat risico echter wat geweken. Maar in de media en op internet blijft Wilders’ digitale lynchmob mensen bedreigen en van rel naar rel rennen, aangestuurd door onder meer Geen Stijl.

Nu lijkt de blonde baas meer te gaan inzetten op het veroveren van de macht op straat. Net als eerdere Nederlandse rechts-populisten, hield hij altijd officieel afstand van nazi’s en andere openlijk extreem-rechtsen. Maar sinds zijn verbond met Europese extreem-rechtse partijen, zoals Front National, Vlaams Belang en Lega Nord, lijkt hij daarvan afgestapt. Eerst op internationaal niveau, maar nu ook in Nederland. Want inmiddels heeft hij opgeroepen om samen te gaan demonstreren met de extreem-rechtse activisten die in augustus de Haagse Schilderswijk onveilig maakten. Zulke neo-nazi’s waren vorig jaar september al nadrukkelijk aanwezig op een PVV-manifestatie, waarna ze zonder succes probeerden om linkse activisten aan te vallen. Met de nieuwe zet van Wilders lijkt het hek van de dam, en is het gevecht om de straat begonnen. Wanneer we het gespuis laten lopen, dan zal elke linkse en progressieve demonstratie en elke zwarte of gemengde wijk in de toekomst een doelwit kunnen worden. Dat mag niet gebeuren!

(de tekst gaat hieronder verder)

Banner van de demonstratie.
Banner van de demonstratie.

Oproeptekst

Uit de oproeptekst voor de demonstratie: “Enkele weken geleden demonstreerde de rechts-extremistische organisatie Pro Patria in de Haagse Schilderswijk. Het thema was zogenaamd tegen moslimfundamentalisme, maar bleek uiteindelijk gericht tegen alle islamitische buurtbewoners van de Schilderswijk. Nadat deze demonstratie werd geblokkeerd door buurtbewoners, roepen dezelfde extreem-rechtse figuren op om 20 september weer te demonstreren in de Schilderswijk. Ditmaal gooit de PVV nog eens olie op het vuur door ook voor deze demonstratie op te roepen.

Maar racisme is niet alleen iets van extreem-rechtse groepen of politieke partijen als de PVV. Racisme zit veel dieper in de samenleving, en het is veel wijder verspreid. Nog steeds is Zwarte Piet onderdeel van het ieder jaar terugkerende Sinterklaasfeest. Op de groeiende protesten tegen deze racistische karikatuur van een slaaf wordt afwijzend gereageerd. Dit gaat van het wegwuiven ervan tot reageren met meer racisme, en in sommige gevallen ook nog met bedreigingen en geweld. Ook is er nauwelijks aandacht voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

Islamofobie is ook een vorm van racisme die steeds meer opduikt. Hierbij gaat het niet om kritiek op religie, maar om het wegzetten en discrimineren van mensen op basis van hun afkomst. Dit moet net zo serieus worden genomen als andere vormen van racisme. Vluchtelingen die een beter bestaan zoeken worden tot wel achttien maanden opgesloten in grensgevangenissen en daarna rechteloos op straat gegooid. En bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte worden afgeschoven op armen, waarna vervolgens weer een zondebok voor de crisis wordt aangewezen, namelijk de “migrant” en de zogenaamde “buitenlander”. Voor allerlei problemen in de samenleving en actuele ontwikkelingen in de wereld wordt “de ander” aangewezen als zondebok. Alle moslims krijgen de schuld van de daden van religieuze extremisten; op de misdaden van Israël wordt soms gereageerd met antisemitische uitspraken waarbij alle joden daarvan de schuld krijgen; critici van racistisch beleid worden weggezet als “zeurpieten” of extremisten.

We moeten ons daarom duidelijk uitspreken tegen alle vormen van racisme, waaronder antisemitisme en moslimhaat. Tegen religieus fundamentalisme en de extreem-rechtse hetze. Tegen racistisch politiegeweld en etnisch profileren in alle vormen. Tegen racistische en stigmatiserende tradities en tegen de bezuinigingspolitiek van de overheid. Want het ene racisme mag nooit worden bestreden met het andere. Het is belangrijk dat we ons laten horen voor een solidaire samenleving, een samenleving waar we staan voor verdraagzaamheid. Een krachtig geluid tegen een samenleving die is gebaseerd op angst en uitsluiting. Het kan anders, het moet anders!”

Eric Krebbers