21 maart, Amsterdam: demonstratie tegen racisme – AFGELAST

Spandoek tegen anti-zwart racisme op de demonstratie van vorig jaar.

Op 21 maart organiseert het Comité 21 maart in Amsterdam de jaarlijkse demonstratie in het kader van de internationale dag tegen racisme. De actie begint op de Dam en voert naar het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Doorbraak roept iedereen op om aan de demonstratie deel te nemen. Er doen diverse blokken mee, zoals een blok tegen klimaatracisme en een Geen mens is illegaal-blok. In aanloop naar de demonstratie vinden allerlei andere anti-racistische activiteiten plaats, zoals een drietal Sharpeville-herdenkingsbijeenkomsten in Leiden (18 maart), Rotterdam (19 maart) en Eindhoven (20 maart).

In 1966 heeft de VN 21 maart uitgeroepen tot internationale dag tegen racisme. Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville in Zuid-Afrika een menigte zwarte mensen om vreedzaam te demonstreren tegen de racistische pasjeswetten van het toenmalige apartheidsregime. De demonstratie was georganiseerd door het Pan Africanist Congress (PAC). Zonder waarschuwing vooraf openden politie-agenten het vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen werden doodgeschoten. Het verschrikkelijke apartheidssysteem was een kenmerkende uiting van afrofobie (racisme tegen zwarte mensen). Dat soort racisme leeft in Nederland nog steeds voort, onder meer via de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het is noodzakelijk om alle vormen van racisme te blijven bestrijden, niet alleen afrofobie, maar bijvoorbeeld ook islamofobie, antisemitisme en anti-ziganisme, zowel racisme van de straat als racisme van de staat.

Zaterdag 21 maart
Vanaf 14:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook

In 2019 heeft Doorbraak de oproeptekst van het Comité 21 maart voor de 21 maart-demonstratie van dat jaar om inhoudelijke redenen niet ondertekend. Ook in de oproeptekst bij de demonstratie van dit jaar kunnen wij ons onvoldoende vinden. Zo ontbreekt ook in deze tekst een verwijzing naar afrofobie (racisme tegen zwarte mensen) en wordt het protest tegen Zwarte Piet niet benoemd als inspiratiebron voor dekoloniale strijd. Maar het spreekt voor zich dat het uiterst belangrijk is om met zoveel mogelijk mensen aan de actie deel te nemen. Laten we ervoor zorgen dat deze demonstratie weer net zo strijdbaar en succesvol wordt als die in 2019, toen er ruim tienduizend mensen aan meededen!

Harry Westerink