19 maart, Rotterdam: herdenkingsbijeenkomst “Anti-racisme in de schaduw van Sharpeville” – VOORLOPIG UITGESTELD

Affiche van de 21 maart-manifestatie van 1985. Afkomstig van de website “Tegen het vergeten”.

Op 19 maart organiseren anti-discriminatiebureau RADAR en IDEM in Rotterdam de herdenkingsbijeenkomst “Anti-racisme in de schaduw van Sharpeville”, in samenwerking met Egbert Alejandro Martina en Marjan Boelsma die het programma van de bijeenkomst verzorgen. De bijeenkomst valt in het kader van de internationale dag tegen racisme op 21 maart. Op 18 maart in Leiden en op 20 maart in Eindhoven worden soortgelijke herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Uit de oproeptekst: “21 maart 1960. Meer dan twintigduizend zwarte Zuid-Afrikanen komen voor een vreedzame demonstratie bijeen in het township Sharpeville. Deze wordt bloedig neergeslagen. 69 mensen komen om het leven en 180 raken er gewond. Het brute politieoptreden komt Zuid-Afrika op felle buitenlandse kritiek te staan. Zes jaar later roepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot internationale dag tegen rassendiscriminatie, nadat de Algemene Vergadering van de VN in 1966 apartheid als een misdaad tegen de menselijkheid benoemt.

Donderdag 19 maart
Vanaf 18:30 uur
MONO
Vijverhofstraat 15, Rotterdam
Facebook

Zestig jaar later staan we opnieuw stil bij deze historische gebeurtenis, die het begin van het einde van het apartheidsregime inluidde. Tijdens de bijeenkomst ‘Antiracisme in de schaduw van Sharpeville’ kijken we naar de bekroonde, clandestien opgenomen, documentaire ‘Last grave at Dimbaza’ en gaan we in gesprek met Egbert Alejandro Martina en Marjan Boelsma.”

Harry Westerink