Ook in Utrecht protest tegen coronazi’s en hun meelopers (beeldverslag)

Gisteravond deden een kleine 200 mensen in Utrecht mee aan een protest tegen fascisme dat op de Neude werd georganiseerd door “ongeruste Utrechters”. Aanleiding was de demonstratie van coronazi’s en hun meelopers vorige week woensdag. Anti-fascisten hadden tevergeefs geprobeerd die nazi-mars te blokkeren.

“We maken ons zorgen over hoe extreem-rechts coronaprotesten overneemt en zo fascisme versterkt”, schreven de organisatoren in hun oproep. Meteen nadat ze begonnen met hun mobilisatie kwamen er bedreigingen binnen uit extreem-rechtse hoek. Men zou het anti-fascistische protest willen aanvallen. Daar kwam het niet van, maar wel was er ook gisteravond weer een saaie demonstratie tegen de coronamaatregelen met enkele tientallen deelnemers, waaronder bekende nazi’s, zoals Etienne van Basten en Tinus Koops. Onder hun meelopers waren ook weer mannetjes die speciaal langs de dump waren gegaan om daar militaire kledingstukken te halen.

Spandoek dat er zondag ook bij was.

Breed protest

Aan het anti-fascistische protest deden linksen van alle gezindten mee, zoals het hoort. Van radicaal-linkse activisten tot raadsleden van linkse partijen. Er waren vlaggen, actieborden en spandoeken, waarvan sommige afgelopen zondag ook te zien waren bij de demonstratie in Amsterdam tegen fascisme en antisemitisme. Verder was er natuurlijk muziek en er waren toespraken. Het meeste indruk maakte de column die Jerry Goossens voorlas, en die eerder die dag in het Algemeen Dagblad was verschenen. Die kan je hieronder nalezen.

De nazi’s van Voorpost en FvD misbruiken de huidige onvrede om een beweging op straat op te bouwen. Dat moeten we overal tegengaan. Het zijn onze straten! De straten moeten voor iedereen veilig zijn! Na het officiële gedeelte wilden anti-fascisten daarom nog richting de coronazi-demonstratie trekken. De politie zette echter alle wegen af. De activisten probeerden de politie al rennend te omzeilen, maar uiteindelijk is het niet gelukt om de nazi’s daadwerkelijk de stad uit te jagen.

Nijmegen

In Nijmegen was er tegelijkertijd ook een anti-fascistisch protest tegen zo’n lokale extreem-rechtse anti-corona mobilisatie. Ongeveer tien anti-fascisten hielden enige tijd een spandoek in de lucht. Ook daar is nu dus het eerste begin van het groeiende linkse en anti-racistische tegengeluid!

Eric Krebbers

Hier ons Twitter-draadje dat we gisteren tijdens de actie maakten.


De speech van Jerry Goossens

Hondsbrutale provocatie: voor het eerst sinds de bevrijding paradeerden fascisten over de Maliebaan

Het was een kort berichtje dat vorige week de krant ternauwernood gehaald heeft. De aanleiding was een fakkeloptocht, zogenaamd uit protest tegen de coronamaatregelen.

Dat die demonstratie een zwak signaal gaf op de radar van de redactie was dan ook begrijpelijk. Er staat elke dag wel een halvegare onder een gele paraplu met het zelfvoldane mombakkes van de ware gelovige tegen de coronamaatregelen te demonstreren. Die hoef je niet allemaal een plekje in de krant te geven. Zelfs niet als de demonstranten de prinsenvlag met zich meezeulen.

Maar het clubje dat vorige week achter het oranje-blanje-bleu door onze stad marcheerde, zogenaamd om “liefde en vrijheid” te propageren, had een historisch beladen route gekozen. Vanaf de Neude gingen ze in ganzenpas naar de Maliebaan.

Flyer die werd uitgedeeld

Daar, op huisnummer 35, nam Anton Mussert van de NSB een statig pand in gebruik als hoofdkwartier der Beweging. In mei 1942 kwam de Reichsführer SS, Heinrich Himmler, er op de thee. En even verderop, bij het station dat nu het Spoorwegmuseum is, werden 1.400 Utrechtse Joden naar de vernietigingskampen getransporteerd.

En vorige week woensdag werd er voor het eerst sinds de bevrijding door fascisten op de Maliebaan geparadeerd. Weliswaar in het donker, maar toch: openlijk. Met fakkels en de prinsenvlag, de driekleur die vóór de oorlog al door de NSB werd geadopteerd.

Het was een hondsbrutale provocatie, georkestreerd door de Utrechtse neo-nazi Etienne van Basten, een veertiger die voorzitter is van de Germaanse Jeugd Nederland, de jeugdstorm van de Nederlandse Volksunie. Van Basten ondertekent zijn brieven met “Voor volk en vaderland”. De NSB-krant met dezelfde naam was eveneens aan de Maliebaan gevestigd.

Of alle demonstranten net als Van Basten overtuigde fascisten zijn, weet ik niet. Vermoedelijk is het erger: het kan ze domweg niet schelen. Zo reageerde de eigenaresse van Waku Waku schouderophalend toen ze met openlijk fascistische sympathisanten voor haar deur werd geconfronteerd: zij zag ze niet. Kleurenblind. Maar alleen voor de kleur bruin.

Vanavond wordt er om 19:00 uur op de Neude tegen fascisme gedemonstreerd. Het is godgeklaagd dat het nodig is. Maar vanwege de geschiedenis van de Maliebaan heeft Utrecht, meer nog dan andere steden, de historische plicht om zich tegen het bruine gajes te keren.