Vanaf 26 november, Amsterdam: “Zwart van roet”-evenement tegen Zwarte Piet-racisme

Zwart van roet.

Van 26 november tot en met 4 december vindt in Amsterdam het evenement “Zwart van roet” plaats. Met een expositie, filmavond, debatten, een leesgroep en een feest wordt het racisme van het Sinterklaasfeest ter discussie gesteld. “Zwart van roet” heeft de kunstenaars van “Zwarte Piet is racisme” uitgenodigd om aan een debat op 27 november deel te nemen. Een aantal activisten van die campagne werd het afgelopen weekeinde geconfronteerd met keiharde politierepressie.

Evenement “Zwart van roet”
Van 26 tot en met 4 december
MC Theater
Polonceaukade 5, Amsterdam

Dertig procent van alle Nederlanders sprak wel eens iemand die “vraagtekens plaatste bij de rol en/of het uiterlijk van Zwarte Piet”, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De peiling is bekendgemaakt ter gelegenheid van “Zwart van roet”. “Het lijkt erop dat kritiek op Zwarte Piet onder diverse lagen van de bevolking voorkomt”, aldus de organisatoren van het evenement. “Waarom is Zwarte Piet een eeuw geleden toegevoegd aan het Sinterklaasfeest, nadat het eeuwen zonder knecht is gevierd? Ben je overgevoelig als je hier een punt van maakt? En (zeer actueel na afgelopen weekend): is Zwarte Piet een racistisch element in het Sinterklaasfeest? Deze en andere vragen komen aan bod in het gevarieerde programma van “Zwart van roet”.”

Dat evenement plaatst het Sinterklaasfeest en de figuur Zwarte Piet in een bredere maatschappelijke en historische context, onder meer door een expositie met werk van diverse kunstenaars, waaronder Charls Landvreugd, Catrien Ariëns en Kaleb de Groot, gecombineerd met een historisch overzicht van de Sinterklaasviering. Verder bevat het programma de vertoning van de documentaire “Read the masks. Tradition is not given”, gemaakt door de kunstenaressen Annette Krauss en Petra Bauer, een leesgroep over stereotypen in culturele uitingen, een debat gepresenteerd door Kirsten van de Hul met onder meer Francio Guadeloupe, Scotty Gravenberg, Quinsy Gario en Kno’ledge van “Zwarte Piet is Racisme”, en een feest met bekende dj’s en live-optredens.

Door onlangs een tiental activisten tegen het Zwarte Piet-racisme de mond te snoeren en op te pakken werpt de politie zich op als verdediger van de koloniale tradities van Nederland. Daarbij veegt men de vloer aan met de vrijheid van meningsuiting die de staat in elk geval op papier aan zijn burgers heeft gegeven. Kritiek geven op de Zwarte Piet-figuur wordt niet getolereerd, dat is de boodschap die de politie de activisten wil inprenten. Zo gaat het racisme op straat hand in hand met het racisme van de staat, beschermd door de sterke arm. Maar de organisatoren van “Zwart van roet” laten zich gelukkig niet afschrikken door de politierepressie, die velen opnieuw duidelijk heeft gemaakt hoe kleinzielig een klein land kan zijn, als het wordt bekritiseerd om zijn racistische Zwarte Piet-karikatuur.

Programma-overzicht van “Zwart van roet”

– zaterdag 26 november: 19:00 t/m 22:00 uur – opening van de expositie
– zondag 27 november: 14:30 t/m 18:00 uur – debat
– woensdag 30 november: 18:30 uur – filmavond
– zaterdag 3 december: 14:00 uur – leesgroep
– zaterdag 3 december: 18:00 uur – artist talk and dinner
– dinsdag 6 december: 22:00 t/m 04:00 uur – feest “We wanna join the party” (locatie: Winston Kingdom)

Harry Westerink