11 oktober, Utrecht: drie acties tegen het extreem-rechtse Pegida

Bij een Duitse tegen-actie.
Bij een Duitse tegenactie.

Op 11 oktober wil de uit Duitsland afkomstige extreem-rechtse organisatie Pegida in Utrecht gaan demonstreren. Dat vormt de aanleiding voor maar liefst drie tegenacties, een blokkade, een demonstratie en nog een andere actie.

Demonstratie
Zondag 11 oktober
Vanaf 13:00 uur
Janskerkhof, Utrecht
(bij Anne Frank-beeld)
Facebook-event

Blokkade
Zondag 11 oktober
Vanaf 14:00 uur
Vredenburg, Utrecht
Facebook-event

Actie
Zondag 11 oktober
Vanaf 14:00 uur
Neude, Utrecht
Facebook-event

De eerste actie wordt georganiseerd door de groep Blokkeer Pegida, die ervoor waarschuwt dat er op 11 oktober mogelijk “gewelddadige extreem-rechtse figuren komen opdagen. Daarom is het verstandig om een of meerdere buddy’s uit te kiezen met wie je naar de blokkade gaat. Zorg dat je samen erheen gaat en samen weer terug. Voorkom dat je onderweg alleen komt te staan!”

Uit hun oproep: “Pegida is de nieuwe variant van ‘eigen volk eerst’. De groep is in 2014 in Duitsland opgericht en staat sindsdien bekend als populaire hotspot voor neo-nazi’s en fascistische actievoerders. Al vanaf het begin werden Pegida-demonstraties bezocht door beruchte neo-nazi’s, waaronder veroordeelde terroristen. Niet alleen dat: in december hebben Pegida-demonstranten dertig migranten in elkaar geslagen na afloop van een demonstratie. De organisatie van Pegida vindt dat allemaal prima.

Zondag 11 oktober is de eerste keer dat Pegida in Nederland gaat proberen te demonstreren. Meteen wordt duidelijk uit welke hoek de wind komt waaien: Tommy Robinson, oprichter van de English Defense League (EDL), komt een toespraak houden (als hem dat lukt). Ook demonstraties van de EDL mondden vaker wel dan niet uit in geweld. Robinson zelf is al meerdere malen gearresteerd geweest en wordt sinds begin september ervan verdacht een moslim te hebben aangevallen. Ook de Duitse Pegida-oprichter en voorzitter Lutz Bachmann denkt zijn racistische ideeën op het Neude te kunnen komen verkondigen. Hij is altijd omstreden geweest door zijn criminele achtergrond en omdat hij het blijkbaar gepast vindt om te poseren als fascistische massamoordenaar. Om nog maar te zwijgen van Edwin Wagensveld, die Pegida in Nederland op poten probeert te zetten. De omstreden handelaar in illegale wapens staat bekend als nazi-vriend en is degene die de demonstratie in Utrecht organiseert.”

Ook eerder in Duitsland.
Ook eerder in Duitsland.

Uit de oproep voor de tweede actie, die wordt ondersteund door AFA Eindhoven, Emcemo, Internationale Socialisten, Platform stop racisme en uitsluiting, en ReINFORM: “De afgelopen maand zijn er door heel Nederland inzamelingen geweest om geld, voedsel en kleding op te halen voor vluchtelingen. Duizenden mensen gingen de straat op in Amsterdam, Den Haag en Groningen onder de leus ‘vluchtelingen welkom’. Dit is hartverwarmend. Tegelijkertijd proberen politici zoals Wilders de woede die mensen voelen over het neo-liberale bezuinigingsbeleid te kanaliseren richting moslims en vluchtelingen. Waar Wilders oproept tot verzet tegen opvangcentra, zijn het nazi’s die de daad bij het woord voegen. Onder de paraplu van Pegida willen zij op 11 oktober in Utrecht de straat op gaan. Pegida is de naam van de straatbeweging uit Duitsland die begin dit jaar duizenden mensen mobiliseerde tegen de ‘islamisering van het avondland’. Voor het protest op 11 oktober hebben Nederlandse nazi’s ook Lutz Bachmann uitgenodigd. Hij is bekend van de foto die hij van zichzelf maakte als Hitler.

Honderdduizenden gingen in reactie op Pegida de straat op door heel Duitsland. Dit verzet werd gevormd door activisten, linkse partijen en organisaties en vakbonden. Door deze druk van onderaf viel dit front uit elkaar, maar is het extreem-rechtse gedachtegoed wel genormaliseerd. Dit jaar alleen al zijn er bijvoorbeeld meer dan tweehonderd aanslagen gepleegd op opvangcentra. Zover mag het in Nederland niet komen. Dit is waarom we op 11 oktober de straat op willen om een ander geluid te laten horen. Vluchtelingen en moslims zijn welkom hier en we leggen de schuld van de bezuinigingen neer bij waar die hoort: de multinationals, banken en hun medeplichtigen in de politiek. Stop de zondebokpolitiek! Er is genoeg voor iedereen!”

Uit de oproep voor de derde actie, die wordt georganiseerd door de groep Laat Ze Niet Lopen: “Bij eerdere extreem-rechtse demonstraties van onder andere Pro-Patria en de NVU kwamen honderden mensen op de been om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms worden deze extremisten als marginaal weggezet. Extreem-rechts blijft alleen marginaal door massaal tegengeluid te bieden en hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een tegengeluid te laten horen. Negeren is geen optie.”

Harry Westerink