12 en 13 maart, Den Haag: vluchtelingen in actie voor verblijfsrecht

Vluchtelingen van Haags tentenkamp in actie.
Vluchtelingen van Haags tentenkamp in actie.

Vluchtelingen uit het Haagse Vluchthuis, de Amsterdamse Vluchtkerk en diverse asielzoekercentra voeren op 12 en 13 maart actie in verband met een Algemeen Overleg Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer, dat gaat over opvang, opsluiting en uitzetting van afgewezen vluchtelingen. Met een demonstratie, een nachtelijk verblijf op het Plein en hun aanwezigheid bij het Kamerdebat willen de vluchtelingen om wie het gaat, zelf hun stem laten horen en opnieuw verblijfsrecht eisen. Doorbraak roept iedereen op om aan het protest deel te nemen.

Demonstratie
Dinsdag 12 maart, vanaf 19:00 uur
Julianaplein, voor station Den Haag Centraal
Aansluitend nachtelijk verblijf
Plein, Den Haag

Aanwezig bij Kamerdebat en actie op Plein
Woensdag 13 maart, vanaf 10:00 uur

Een deel van de vluchtelingen die in 2011 en 2012 met tentenkampen protesteerden tegen het keiharde migratiebeheersingsbeleid, heeft onderdak gekregen in opvangcentra met een uiterst sober en welhaast gevangenisachtig regime dat erop is gericht om hen het land uit te werken. Omdat deze vluchtelingen niet kunnen worden uitgezet, verblijven ze daar vaak al maandenlang. Nu staatssecretaris Fred Teeven Somalië met veel smoesjes en gesjoemel veilig heeft verklaard, wil hij Somalische vluchtelingen weer gaan deporteren. De Somaliërs die dat weigeren, dreigen op straat te worden gezet of meteen in een uitzetgevangenis te worden opgesloten. Ook vluchtelingen van andere nationaliteiten lopen dat risico. Als tijdens het parlementair overleg op 13 maart de schandalige plannen van Teeven aan de orde komen, gaan de vluchtelingen in en buiten de Kamer laten zien dat ze hier zijn en hier willen blijven. Die onverzettelijke houding dient volop te worden ondersteund. We moeten immers samen strijden en de eisen van de vluchtelingen centraal zetten.

De komende weken zetten de vluchtelingen hun protestacties voort. Op zondag 17 maart houden de Vluchthuis-vluchtelingen weer een open dag in de kerk die ze half januari in gebruik hebben genomen. En op zaterdag 23 maart vindt in Amsterdam een landelijke demonstratie en manifestatie plaats, onder het motto “Geen vluchteling op straat of in de cel!”.

Harry Westerink