13 mei: flyeractie voor behoud van openbaar vervoer in Amsterdam

Uit de flyer...

Deze week wordt er actie gevoerd in het openbaar vervoer in de grote steden. Gisteren in Rotterdam, vandaag in Den Haag en morgen in Amsterdam. Het Steuncomité Sociale Strijd (SSS), waarin ook Doorbraak participeert, heeft in Amsterdam het platform Red het OV Amsterdam opgericht om de acties te steunen. Vandaag is er vanaf 7:30 uur geflyerd voor het Centraal Station. Morgen doen we dat opnieuw. Kom ook, en doe mee!

Flyeractie solidariteit OV
Centraal Station Amsterdam
Verzamelen bij VVV-gebouw
Vrijdag 13 mei, vanaf 7:30 uur

Het SSS organiseerde al eerder solidariteitsacties in Amsterdam voor behoud van het openbaar vervoer. In het nieuwe platform zijn zo’n 30 organisaties vertegenwoordigd, waaronder FNV Bondgenoten Amsterdam. De bedoeling is om net als bij eerdere acties de steun te organiseren, en het belang van de reizigers naar voren te brengen. We richten ons dan ook zowel op het GVB-personeel (ondersteuning) als op de reizigers (informatie) als op de media. In juni volgen er meer actiedagen, en daarbij zullen de acties steeds vergaander worden.

Hieronder de inhoud van de flyer, of bekijk hem in pdf.

Stop de afbraak van het stadsvervoer

Op vrijdag de 13e mei 2011 rijden er in Amsterdam tijdens de ochtendspits geen trams, bussen en metro’s. Wij reizigers kunnen daarvan last hebben, maar de GVB-ers staken omdat er kaalslag dreigt in ons openbaar vervoer en om massa-ontslag te voorkomen. Laat het niet elke dag vrijdag de 13e worden! Geen Verdere Bezuinigingen!

De regering en haar gedoogpartner willen alleen al in Amsterdam tientallen miljoenen bezuinigen op het OV. Het begint al in 2012. En het komt in 2013 neer op 40 procent minder stadsvervoer. Naar verwachting zal vooral bij de bussen het grootste deel van de lijnen verdwijnen. Daarnaast worden er routes ingekort en gaat de frequentie omlaag. Hiervan worden vooral scholieren en ouderen het slachtoffer, maar ook forensen, bezoekers van de stad en ouders met kleine kinderen. Mensen nemen hierdoor eerder de auto of scooter, wat slecht is voor het milieu en de stad tot één grote file maakt. Dat moeten we tegenhouden.

Voor een vitale stad is OV van levensbelang. Wij zijn solidair met de stakers bij het GVB en roepen alle medereizigers op: Steun de strijd tegen afbraak van het OV in Amsterdam! Vertel het GVB-personeel dat u de acties steunt. Discussieer met uw collega’s en medereizigers over het belang van goed OV en roep hen op de acties te steunen. Overtuig uw bedrijf of organisatie om ook in actie te komen.

Het Platform Red het OV Amsterdam wil goed en betaalbaar openbaar vervoer in Amsterdam behouden. E-mail: redhetov@gmail.com. Web: www.redhetov.nl. Tot zover de flyer.

Eric Krebbers