23 april, Amsterdam: protest “Stop de oorlog in Soedan!”

Onlangs is er een interne oorlog uitgebroken in Soedan. Het gaat om een conflict tussen twee rivaliserende generaals die elkaar bevechten om de macht over het land te verkrijgen. Soedanese vluchtelingen in Nederland organiseren op 23 april in Amsterdam een demonstratie uit solidariteit met de slachtoffers van deze oorlog en van de militaire dictatuur die het land al zo lang in zijn greep heeft.

Onder meer in de hoofdstad Khartoem woedt de oorlog hevig. Inwoners van de stad worden het slachtoffer van die strijd. Ze hebben te maken met grote branden, rookwolken, rondvliegende kogels en bommen die over en weer worden geworpen. Nadat de militaire dictator Omar al-Bashir in 2019 werd verdreven door een opstand, kwam er een overgangsperiode tot stand waarvan het de bedoeling was dat die zou gaan leiden tot een democratisch gekozen regering. Maar in 2021 pleegden de militairen een staatsgreep waarmee dat streven de grond werd ingeboord. En nu bestrijden twee generaals zelfs elkaar en lijdt de bevolking opnieuw onder de terreur van de militairen.

Zondag 23 april
Vanaf 14:00 uur
Dam, Amsterdam

Onder Soedanese vluchtelingen in Nederland leidt deze ontluikende oorlog opnieuw tot veel angst, woede en ook protest. Het is duidelijk dat Soedanezen zonder papieren niet mogen worden gedeporteerd naar hun land van herkomst, maar onmiddellijk een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Harry Westerink