De Partij Van Verraad snoert critici graag de mond

Door de Haagse politie verboden spandoek.
De PVV zou echt keihard gaan vechten om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden. Sterker nog, de oudedagsvoorziening zou Wilders’ enige breekpunt zijn. Het resultaat is bekend: een dag na de verkiezingen liet de PVV het punt simpelweg vallen. Natuurlijk zorgde dat voor veel verontwaardiging, ook onder de PVV-kiezers zelf, maar al snel leek alles vergeven en vergeten. De PVV maakt nu immers deel uit van Bruin I, en dat was toch het voornaamste doel van de PVV-ers. Dat Wilders hiervoor het breekpunt heeft laten varen, ach ja, dat is vervelend, maar verder komt hij toch juist voor ons op? Voor ons aan de onderkant, voor Henk en Ingrid?

Dat Ingrid dan geen hoofddoek mag dragen en Henk dan Allah niet mag vereren, is inmiddels bekend. Volgens Wilders is de islam fascistisch en ziek, en ook een vergelijking van de koran met Mein Kampf blijft niet achterwege. Zo’n vergelijking is volgens de wet toegestaan, er heerst immers vrijheid van meningsuiting. Je mag zeggen wat je wilt. Ook als politicus, en ook als deze woorden kwetsend zijn voor heel veel mensen.

Maar Wilders vergelijken met Hitler, zoals de Haagse schrijver Karel Kanits deed, dat gaat echt veel te ver, aldus de partij. PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos reageerde woedend en verdedigde zijn “geblondeerde Führer”, zoals Kanits hem omschreven had. En het ging De Mos zeker niet alleen om Wilders, maar ook om het belastinggeld van de PVV-stemmer. Kanits deed zijn uitspraak namelijk op het Haagse bevrijdingsfestival dat deels gesubsidieerd wordt met overheidsgeld. De PVV is immers heel bezorgd om zijn kiezers, en met name om hun belastinggeld.

De PVV pleitte in zijn verkiezingsprogramma voor “een stringent beloningsbeleid voor de (semi) publieke sector, staatsondernemingen en financiële instellingen met staatssteun”. En daar hoorde dan de Balkenende-norm als maximumsalaris en de verdwijning van de bonuscultuur bij. Maar mooie woorden gaan in het geval van Wilders vaak gepaard met laffe daden. Toen het erop aankwam, stemde de PVV heel anders: tegen de invoering van een Balkenende-norm in de cultuursector en de zorgsector, en voor de belastingvoordelen van het koningshuis.

Wilders’ modelburgers Henk en Ingrid werken waarschijnlijk eerder bij het openbaar vervoer dan ergens waar zij in aanmerking komen voor de Balkenende-norm van 188 duizend euro. Dat weten Wilders en co natuurlijk dondersgoed. Maar de partij stemde toch in met de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer, zonder enig medeleven met het personeel. De Mos probeerde dat nog recht te praten. Hij zou als raadslid niet achter deze keuze staan, maar moest er als Kamerlid wel voor zijn. Henk en Ingrid en veel van hun collega’s zullen zich rotgelachen hebben om zijn verklaring, maar dan wel als een boer met kiespijn. Want met de kans op het verliezen van hun baan en met alle bezuinigingen van Bruin I in het vooruitzicht is het bijna onmogelijk om nog optimistisch te blijven. En kritiek leveren op de partij mag ook al niet meer. Een spandoek van ov-medewerkers dat de ware betekenis van de letters PVV onthulde – Partij Van Verraad – werd door de Haagse politie verboden.

Dat zal Wilders allemaal een zorg zijn. Hij is vooral bezig met zijn imago, en hoe hij anderen de mond kan snoeren. Want niet alleen Kanits vergeleek Wilders met Hitler, ook Thomas von der Dunk plaatste hem in uiterst rechtse hoek. Von der Dunk zou dit jaar de Willem Arondéuslezing houden in het Haarlemse provinciehuis. Die werd echter afgelast vanwege Von der Dunks kritiek op de PVV. Volgens PVV-Kamerlid Hero Brinkman, bekend vanwege zijn alcoholisme en gewelddadigheid, is het uiten van kritiek op Wilders hetzelfde als het oproepen tot een politieke moord op zijn leider.

Rob Riemen hield ook een speech met kritiek op de PVV, op bevrijdingsdag. Die werd niet verboden door de partij, maar leidde wel tot bedreigingen. Riemen zei namelijk dat PVV-ers die meedoen aan de dodenherdenking en aan bevrijdingsfestiviteiten, zich feitelijk keren tegen iets waar ze in de tegenwoordige tijd zelf verantwoordelijk voor zijn: uitsluiting.

De PVV poogt steeds meer te bepalen wat we denken, zeggen en mogen horen. Zo mag bijvoorbeeld in het multicultureel dictee niet gezegd worden dat Yasmine uit Somalië heimwee heeft. Want dan zouden de kinderen van Henk en Ingrid gehersenspoeld worden. En dat is natuurlijk een grote misdaad. Een veel grotere misdaad dan het verhogen van hun AOW-leeftijd, ook veel erger dan het in gevaar brengen van hun baan. En erger dan het verpesten van hun toekomst. Het moet niet veel gekker worden.

Shirley de Vet