#DenHaagvoor14 krijt uit solidariteit met uitkeringsgerechtigden (beeldverslag)

Bij het PvdA-kantoor.

Afgelopen zaterdag hebben twee teams van #DenHaagvoor14 op straten, pleinen en straten gekrijt in het centrum van Den Haag en in de buurt van de Haagse Hogeschool. Vooral het krijten op het Spui leverde veel belangstelling op van het winkelende publiek, dat flink wat vragen stelde over de campagne voor een hoger minimumloon van minstens 14 euro. De krijtactie stond specifiek in het teken van hogere uitkeringen. Als het minimumloon zou worden verhoogd, dan gaat ook de bijstandsuitkering en de AOW stijgen. De #voor14-beweging vindt het daarom essentieel dat deze koppeling tussen minimumloon en uitkeringen in stand blijft.

Bij het UWV-kantoor aan de Verheeskade.

Naast leuzen als “Ook zonder baan een menswaardig bestaan”, die werd aangebracht op de stoep voor de ingang van het UWV-kantoor aan het Leeghwaterplein, verscheen er ook de levensgrote actieslogan “Laat de rijken de crisis betalen” in het hartje van Den Haag, op het kruispunt tussen de Primark en de openbare bibliotheek. Een beveiliger van Primark kwam naar buiten en begon het smoesje te vertellen dat het bedrijf duurzaam zou produceren en het winkelpersoneel goed zou betalen. Maar een andere beveiliger meldde geen loon te hebben gehad, en later alleen maar een “vergoeding”. De Haagse politie moest toch weer zijn bekende repressieve bijdrage leveren door een van de krijters naar haar ID-bewijs te vragen en dat ook te registreren. Ze kreeg te horen: “De straat is van de gemeente”, en daarom zou zij niet mogen krijten. Maar het krijten kon uiteindelijk wel doorgang vinden. Overigens hebben behalve Den Haag voor 14-activisten ook wat mensen van de Haagse SP deelgenomen aan de krijtactie. Daar had de partij-afdeling van te voren voor opgeroepen.

Ook bij het UWV-kantoor aan de Verheeskade.

Ook de kameraden van #Delftvoor14 waren zaterdag actief. Zij krijtten onder meer bij het Delftse stadhuis en op een druk fietspad bij het station. Een van de krijters werd door een paar BOA’s (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) bedreigd met een boete, omdat ze “geen vergunning” voor het krijten had aangevraagd. Toch kon het krijten worden vervolgd, onder meer in een buurt met veel uitkeringsgerechtigden. Ook daar bleken de reacties van omstanders overwegend positief.

Harry Westerink

Bij het UWV-kantoor aan het Leeghwaterplein.
Bij het Servicepunt Arbeid Laak aan het Johanna Westerdijkplein.
Bij de taalschool aan de Waldorpstraat.
Bij de Haagse Hogeschool.
Op het Spui.
Ook op het Spui.
Ook Spui.
Deze leus op het Spui paste niet helemaal in beeld: “Ook zonder baan eisen wij een menswaardig bestaan”.
Op de markt in Delft.
Bij het stadhuis van Delft, niet afgemaakt wegens BOA-gezeur.
Fietspad bij het station van Delft.
Bij het winkelcentrum aan de Papsouwselaan, met een enthousiaste voorbijganger die solidariteit wilde betuigen door met de leus op de foto te gaan.
Delft.
Het enthousiasme van #Delftvoor14.