Geen liquiditeitssteun Nederland voor Sint Maarten na klacht schending mensenrechten

Demonstranten met een geel spandoek met de tekst "hoop - strijd - solidariteit en anti-racisme" en verwijzigingen naar Voor 14. Op de achtergrond meer demonstranten met verschillende borden, tegen een achtergrond van oude, typisch Nederlandse huisjes.
Bij #Leidenvoor14 staan solidariteit en anti-racisme hoog in het vaandel.

Sinds 2010 is Sint Maarten een zelfstandig land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Vanwege de economisch penibele situatie op het eiland door de coronapandemie en de verwoestingen door het orkaanseizoen in 2017 is het aangewezen op financiële lening vanuit Nederland. Hiervoor dwingt Nederland tot hervormingen die buitenproportioneel en ondemocratisch zijn. Het parlement van Sint Maarten heeft daarom een klacht ingediend bij de VN wegens mensenrechtenschending en racisme. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft als reactie hierop meteen de coronasteun opgeschort.

De hervormingen zouden bedoeld zijn om de economie en de samenleving van het eiland duurzaam en weerbaarder te maken. Niet tegen alle voorgestelde hervormingen is bezwaar. “We verwelkomen de hervormingen, met het grootste deel zijn we het eens. Maar er is een netelig ding: drie afgevaardigden gaan Sint Maarten runnen, en wij hebben niks te zeggen”, zegt een van de initiatiefnemers van de klacht en parlementslid Grisha Heyliger-Marten in het Antilliaans Dagblad: “Het voelt weer als slavernij.” Deze afgevaardigden zouden alleen door Nederland worden benoemd. Zij controleren in hoeverre de hervormingen worden gerealiseerd. Gebeurt dat onvoldoende, dan kan de financiering worden stopgezet. Niet alleen Sint Maarten, maar ook Aruba en Curaçao worden zo gedwongen opnieuw aan de koloniale leiband te lopen. Maar de eilanden staan met de rug tegen de muur.

Sint Maarten weigerde echter zich bij deze gang van zaken neer te leggen, en diende dus een klacht in. De indieners van de petitie beschuldigen de Nederlandse overheid van een neo-koloniale en racistische opstelling bij het verstrekken van dertig miljoen euro aan coronanoodsteun. “In plaats van Covid-noodhulp verlenen aan de voornamelijk zwarte Nederlandse bewoners van Sint Maarten in dezelfde mate en op dezelfde manier als Nederland haar voornamelijk witte bevolking helpt (…) heeft Nederland [het eiland] meer maatregelen en schulden opgelegd”, staat in de klacht die is ingediend bij de VN. Het parlement van Sint Maarten vraagt de VN-rapporteur voor racisme, discriminatie en xenofobie, Tendayi Achiume, een onderzoek in te stellen naar deze beschuldigingen. Doel is een nieuwe discussie op gang brengen over de banden met Nederland. In plaats van overleg als gelijkwaardige partners binnen het koninkrijk, heeft Nederland na de klacht de hulp per direct opgeschort!

Zonder geldsteun is de schatkist na twee maanden leeg, waardoor salarissen van onder andere ambtenaren niet meer betaald kunnen worden. En krijgt de rest van de inwoners niet de aanvulling op het loon zoals in Nederland. Dit heeft natuurlijk rampzalige gevolgen, zoals massale honger en huisuitzettingen. Maar ook komt bijvoorbeeld de medische sector midden in een pandemie compleet plat te liggen.

#Leidenvoor14 vindt het schandalig dat de Nederlandse overheid op deze manier over de mensenrechten van haar eigen inwoners heen walst. En ook nog op een infantiele manier reageert op serieuze beschuldigingen van racisme! Een reactie die zelfs mensenlevens zal kosten, indien Nederland zich zo kinderachtig en koppig blijft opstellen. Nederland moet ophouden de eilanden met het mes op de keel te dwingen om protest op te geven. De bevolking van Sint Maarten heeft het recht om de eenzijdig opgelegde voorwaarden te bekritiseren, en ze heeft er recht op dat de opstelling van Nederland wordt onderzocht. #Leidenvoor14 roept de neo-liberale Knops dringend op om de hulp aan Sint Maarten weer te hervatten. Maar ook om als gelijkwaardige partners weer aan tafel te gaan zitten voor eerlijke, duurzame, democratische en menswaardige oplossingen voor Sint Maarten en zijn inwoners.

Chica Roja