Links komt eraan!

Op zondagmiddag 1 november 2009 organiseerde "Wilders sluit ook jou uit" in het Arnhemse jongerencentrum De Madser een discussie over wat te doen tegen Geert Wilders. Er kwamen zo'n 35 mensen op af. Voor de pauze werd de Tegenfilm vertoond, die werd gemaakt ten tijde van het rumoer rond Wilders' mislukte filmpje "Fitna". Er werd af en toe flink gegniffeld.

De meeste aanwezigen vonden dat er snel iets moest gebeuren tegen Wilders, zo bleek tijdens de discussie. Mocht hij ooit aan de macht komen, dan ziet het er niet erg goed uit voor alles dat "allochtoon" of links is. Wilders mag zijn eenmansclub dan wel Partij van de Vrijheid genoemd hebben, veel vrijheid gunt hij zijn tegenstanders nu al niet. Moslims moeten van hem min of meer hun geloof afzweren, en wie kritiek durft te leveren, wordt er door de PVV-leider van beschuldigd bij te dragen aan een sfeer waarin er een aanslag op hem gepleegd zal worden. We moeten ons daar niet door laten tegenhouden, en dit soort goedkope verdedigingsmechanismen juist genadeloos doorprikken.

Er werd ook over gefilosofeerd of Wilders wel zou kunnen meeregeren als de PVV bij de verkiezingen de grootste partij zou worden. Hij zou eigenlijk alleen kunnen schreeuwen en shockeren. Het sluiten van compromissen met andere partijen zou voor hem politieke zelfmoord betekenen. Anderen zeiden dat hij nu al steeds van mening verandert en dat prima aan zijn achterban kan uitleggen. Hij zou compromissen dus ook best kunnen verkopen. De aanwezigen leken het erover eens dat het beter is om het er niet op aan te laten komen.

Ook als Wilders niet wint, dan zullen de politieke partijen waarschijnlijk met z'n allen toch weer een stapje verder naar rechts gedaan hebben, zoals dat al 20 jaar steevast gebeurt. De parlementaire wereld radicaliseert momenteel in snel tempo. Om die verrechtsing tegen te gaan, zullen we ons moeten organiseren en de politieke partijen ook weer vanuit buitenparlementair links onder druk moeten zetten. Wel moeten we goed blijven luisteren naar de problemen die PVV-stemmers zeggen te hebben, en de legitieme daarvan meenemen in onze oplossingen.

Tot vanavond 2 november op de grote demonstratie tegen het bezoek van Wilders aan Arnhem.

Eric KrebbersHet kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*