Open brief aan de media en participerende organisaties World Congress of Families

Congres-logo
Van 10 tot en met 12 augustus 2009 wordt in de Rai te Amsterdam de vijfde internationale bijeenkomst van de World Congress of Families (WCF) georganiseerd. De WCF is een bekend netwerk van machtige christelijke groeperingen die bekend staan om hun anti-feministische, homofobe en transfobe kijk op de wereld en hun houding tegen abortus. Fundamentalistische groepen die deel uitmaken van dit netwerk zijn onder andere Human Life International, Family Research Council, United Families International, Priests for Life, Concerned Women of America en Americans United for Life. Deze groepen zijn vooral in Noord-Amerika bekend om hun conservatieve en anti-mensenrechten georiënteerde gedachtegoed.

Een selectie van uitspraken die voortkomen uit deze groeperingen: “Homosexual behaviour/lifestyle is an unhealthy and harmful practice that leads to injury, disease and early death for its participants” en “Research confirms that homosexuals molest children at rates vastly higher than heterosexuals”. (Marcia Barlow, United Families International Guide to family issues. Sexual orientation: UFI; 2004).

Hiernaast voeren deze organisaties actief campagne tegen de rechten van de vrouw door onder meer vrouwen te bedreigen die abortusklinieken bezoeken en de medewerkers die daar werken.

Tijdens de eerste week van augustus zal er een van de grootste bijeenkomsten van homoseksuelen ter wereld in Amsterdam plaatsvinden: de Canal Pride. De stad Amsterdam heeft samen met bedrijven campagne gevoerd om te laten zien hoe homovriendelijk de stad is, hoe tolerant zij staat tegenover de seksuele keuzes van mensen en hoe welkom mensen van verschillende seksuele voorkeuren zijn in Amsterdam. Het is ironisch dat de week na deze festiviteiten van tolerantie, als het geld van de Canal Pride binnen is en de tolerantie verkocht is, de WCF met haar intolerantie als commerciële mogelijkheid door Amsterdam en haar bedrijven aangegrepen wordt.

Naast de eerder genoemde Amerikaanse organisaties van de WCF participeren er ook verschillende Nederlandse organisaties in het congres. Dit zijn Prisma, Woord en Daad, Vereniging Groot Gezin, Netwerk Landelijke Ouder Organisaties, European Large Families Confederation, en Chris (De Hoop). Verschillende leden van de SGP en ChristenUnie zullen als sprekers aanwezig zijn en minister Rouvoet zal het openingswoord voeren. Wij vragen deze groeperingen om hun positie publiekelijk kenbaar te maken en of zij inderdaad hun Amerikaanse partnerorganisaties steunen in hun homofobe en anti-feministische denkbeelden. Als zij dit in Nederland niet doen, waarom participeren zij dan in de WCF en nemen zij geen afstand van deze Amerikaanse organisaties?

Wij geloven in tegenstelling tot de organisatoren van de WCF in de vrijheid van het individu en de mogelijkheden die een ieder moet hebben om zich binnen de maatschappij te kunnen ontwikkelen. Wij spreken ons daarom uit tegen de WCF die openlijke haatcampagnes organiseert tegen specifieke groepen die de fundamentalistische regels van de WCF overtreed. We spreken ons ook uit tegen de manier waarop de WCF mensen mobiliseert om de rechten van individuen onderuit te halen. Wij vragen iedereen en met nadruk de media om vraagtekens te plaatsen bij de organisatie van de WCF in Amsterdam. Daarbij vragen wij de gemeente van Amsterdam en de RAI of zij de ideeën van dit congres ondersteunen en expliciet te maken waarom zij dit congres faciliteren.

Wij zullen in ieder geval een tegengeluid laten horen en roepen anderen die ook staan voor de vrijheid van de mens met ons mee te doen.

Ondertekend door:
QueerNL, (queernl@gmail.com),
Noodles,
Noticias,
Latijns Amerika Centrum,
SGPnee,
Doorbraak,
Transgender Netwerk Nederland.

Lees hier meer over de WCF.