President Erdogan en de aanvallen op Koerden en linksen in Turkije en Nederland

Aan wie doet Gollum denken?
Aan wie doet Gollum denken?
Na het verlies van de afgelopen verkiezingen door de moslimfundamentalistische AK-partij leek er ook een abrupt einde te zijn gekomen aan de dictatoriale ambities van partijleider Tayyip Erdogan. Hij liet het er echter niet bij zitten. De Koerden, die grotendeels op de linkse HDP gestemd hebben, moesten de prijs betalen voor zijn verlies.

Echter, al voor de verkiezingen waren er tekenen dat Koerden het doelwit zouden worden van grootscheepse aanvallen. Toen de populariteit van de HDP steeg en uit opiniepeilingen steeds duidelijker naar voren kwam dat de HDP de kiesdrempel ging halen, namen ook de aanslagen op Koerdische en linkse doelwitten toe. Er werden tot aan de verkiezingen wel tachtig aanslagen gepleegd, waaronder een bomaanslag in Diyarbakir op de dag voor de verkiezingen, op een plek waar HDP-voorzitter Selahattin Demirtas ook aanwezig was. De HDP maande haar aanhang tijdens de aanslagen voortdurend tot kalmte. Want het was duidelijk dat de AKP probeerde om de boel te laten escaleren in een poging het onontkoombare verlies toch om te buigen in een overwinning.

Rojava

Ook de grote terreinwinst door de Syrisch-Koerdische bevrijdingsbeweging PYD op de terroristische IS in Rojava, waardoor een groot en bijna aaneengesloten gebied langs de Turkse grens in Noord-Syrië bevrijd werd en onder Koerdisch bestuur kwam, zorgde bij Erdogan en andere Turkse autoriteiten voor heftige reacties. Ze verklaarden dat ze dat onder geen beding zouden accepteren en er alles aan zouden doen om de groei van de Koerdische onafhankelijke zones tegen te houden. Terwijl eerder de door de IS gecontroleerde grensgebieden wel stilzwijgend door Erdogan werden getolereerd en zelfs werden ondersteund en gefaciliteerd met wapens, was een autonoom en democratisch zelfbestuur in Syrisch Koerdistan voor hem volkomen onacceptabel.

Na de verkiezingen greep Erdogan de bomaanslag in Suruc, waarbij meer dan 30 jongeren vermoord werden die naar Rojava wilden reizen om daar mensen te helpen, aan om de Turks-Koerdische bevrijdingsbeweging PKK en de linkse oppositie aan te pakken. Hij liet stapsgewijs de rust die heerste sinds de wapenstilstand met de PKK verstoren en stuurde bewust aan op een burgeroorlog zodat hij kon zeggen dat het land zonder zijn sterke hand onregeerbaar zou worden. Zijn eerste acties waren weliswaar gericht tegen de IS, die hoogstwaarschijnlijk achter de bomaanslag zat. Er werd een kleine groep IS-ers opgepakt, puur voor de bühne. Want die werden korte tijd later allemaal weer vrijgelaten. Daarna begon hij eenzijdig de linkse en Koerdische oppositie aan te vallen. Hij probeerde zelfs door het uitroepen van de staat van beleg in Koerdische steden het verzet daar op de knieën te krijgen.

Ankara

Terwijl acties en demonstraties voor vrede, zoals afgelopen zondag in Istanboel en in de rest van het land, hardhandig worden neergeslagen door de politie, wordt er niets gedaan tegen de aanvallen en demonstraties van de nationalistische en fascistische aanhang van de AKP en de Grijze Wolven. Sterker nog, de politie geeft hen steeds vrije doorgang. Zo vonden afgelopen week pogroms plaats tegen alles dat Koerdisch was of leek. De liberale krant Hurriyet, die zich kritisch uitliet over Erdogan, werd tot twee keer toe aangevallen door de AKP-aanhang. Parlementsleden die ter plekke aanwezig waren, stuurden de meute aan en zeiden door te zullen gaan met acties tot Erdogan “Baskan” wordt, dat wil zeggen een president met absolute macht.

De AKP-kolonnes proberen ook wijken binnen te komen waar het linkse verzet tijdens de Gezi-opstand sterk was. Een aanval op de linkse wijk Tuzlucayir in Ankara werd echter afgeslagen. Er werden meteen barricades opgeworpen en bewoners werden opgeroepen om alert te zijn op nieuwe aanvallen. Erdogan probeert met de aanvallen ook af te rekenen met de erfenis van de Gezi-opstand die twee jaar geleden zijn positie aan het wankelen bracht.

Er komen officieel over enkele maanden in Turkije opnieuw verkiezingen, maar eigenlijk gelooft niemand dat die ook echt nog gaan plaatsvinden. Erdogan staat zo slecht in de peilingen dat hij er mogelijk op zal aansturen om na een verdere escalatie de totale staat van beleg af te kondigen. Zo kan hij alle macht naar zich toetrekken en verkiezingen voor langere tijd uitstellen.

Dersim

Ook in Europa en Nederland vonden er de afgelopen week diverse Turkse nationalistische demonstraties plaats. Die lijken misschien wel spontaan van de grond te komen en georganiseerd te worden door willekeurige Turkse Nederlanders die boos zijn op de PKK. Niets is minder waar. Ook achter de demonstraties in Nederland zitten Turkse nationalisten en moslimfundamentalisten van de AKP. Zo staat op de aan de AKP gelieerde website “Avrupa Turk Gazetesi” (“Turkse Europa Krant”) gewoon dat de demonstratie van zondag in Rotterdam georganiseerd is door de Turkse regeringspartij AKP. Ali Osman Ok, de vice-voorzitter en tevens pr-man van de Nederlandse AKP, kreeg van de Turkse moederorganisatie de opdracht om demonstraties tegen de PKK te coördineren. Hij heeft daarop een comité opgericht waar meerdere organisaties in zitten. Maar hij maant wel tot voorzichtigheid: de deelnemers mogen van hem geen partijvlaggen meenemen en geen AKP-emblemen dragen. Alleen Turkse vlaggen zijn toegestaan. Allemaal om te verhullen dat de AKP zelf achter de demonstraties zit, in een poging de indruk te wekken dat de acties breed gedragen worden door Turken en dus niet alleen door de AKP-aanhang.

In hetzelfde medium worden trouwens ook aankondigingen geplaatst van andere nationalistische en fascistische Turkse organisaties, zoals bijvoorbeeld de HTGF. Onder de vlag van het fascisme kunnen de religieuze fundamentalisten van de AKP en de seculiere nationalisten het prima samen vinden, zo blijkt maar weer. De HTGF roept samen met een paar andere extreem-rechtse organisaties op tot een vergadering om een veel bredere actie te plannen. Onderdeel van dat plan is om HDP-voorzitter Demirtas aan te klagen bij het internationale gerechtshof. Vice-voorzitter Murat Uresin van de HTGF, de rechterhand van voorzitter Oguzhan Kilic, vat zijn ideeën over de oplossing van de Koerdische kwestie op zijn Facebook-pagina als volgt samen: “Hond Apo ophangen, PKK-kampen met de grond gelijk maken, oneervolle, onwaardige hond Demirtas oppakken, hoerenzonen van PKK en YDG-H die voor ongeregeldheden zorgen doodschieten. Dit is de oplossing. Om kort te zijn: het Turkse volk wil zo’n oplossing en wij zijn klaar voor een totale vernietiging, voor ons vaderland, vlag en eer. Laten we het half afgemaakte werk in Dersim afmaken. Dan pas zal het bloed dat vloeit uit de aderen van het Turkse volk stoppen, dat is het waard. Dat is wat er moet gebeuren.”

In 1937-38 heeft de Turkse staat genocide gepleegd op alevitische Koerden in Dersim, en Uresin wil nu dat karwei nu afmaken. Totale vernietiging van bevolkingsgroepen, dat is waar fascisten altijd op uit zijn, en pas als die massamoorden afgerond zijn, zullen ze rusten.

Ingegooide ruiten bij Amsterdamse vereniging.
Ingegooide ruiten bij Amsterdamse vereniging.

Ruiten ingegooid

En het blijft niet bij woorden. Hun agressie uit zich ook op straat. In Amsterdam werden ’s nachts na een nationalistische demonstratie de ruiten ingegooid bij een Koerdisch centrum. En RTV Rijnmond meldde zondagmiddag dat een onbekend aantal Turkse Nederlanders, die mogelijk hadden deel genomen aan de demonstratie tegen de PKK in het centrum van Rotterdam, optrokken richting de Koerdische Volks Stichting in het noorden van de stad. De Koerdische federatie in Nederland (Fed Kom) schreef erover: “Gedurende de gehele dag werden de Koerden in de stichting van Rotterdam omsingeld door Turkse fascisten, die provoceerden en dreigden. Er zijn zelfs Turkse fascisten tot aan de deur gekomen, waarna een kleine opstoot is ontstaan. Tegen de betreffende fascist is inmiddels aangifte gedaan, de man in kwestie is inmiddels gearresteerd.” De fascist was op mensen ingereden met z’n auto. Ook in Bern reed een fascist in op demonstrerende Koerden, en daar vielen enkele gewonden bij.

Zondagmiddag bij het Koerdisch centrum in Rotterdam.
Zondagmiddag bij het Koerdisch centrum in Rotterdam.
Aanstaande donderdag organiseren AGN en Doorbraak een demonstratie tegen het geweld van Erdogan in Nijmegen, vanaf 18:00 uur voor het Centraal Station. Kom ook!

Erdogans AKP probeert dus ook in Europa en Nederland haar aanhang klaar te stomen voor een grote confrontatie met Koerden en progressieve krachten. Wij, radicaal-linksen, socialisten, anarchisten, progressieven, Koerden en alevieten, moeten onze krachten bundelen, want de fundamentalistische fascisten die zich gegroepeerd hebben rondom Erdogan laten zien dat de strijd nog niet is gestreden. Wij zijn er klaar voor. Lang leve de solidariteit met de Koerdische kameraden die zich verzetten tegen het fascisme van Erdogan.

Bülent Yilmaz