Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

Afriyie werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

Helaas hebben de aanhoudende pogingen van het Openbaar Ministerie om anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie te stigmatiseren en te criminaliseren, alsnog tot succes geleid. In hoger beroep is Afriyie veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro en een voorwaardelijke geldboete van 500 euro, nadat hij eerder door de rechtbank was ontslagen van rechtsvervolging. Toenemende repressie blijkt het enige antwoord van de Nederlandse staat te zijn op de maatschappelijk steeds breder gedragen eis om racistische karikaturen van mensen van Afrikaanse herkomst af te schaffen. Afriyie heeft laten weten dat hij de strijd voor een Sinterklaasfeest zonder de Zwarte Piet-figuur onverminderd voortzet. En zoveel andere anti-racisten met hem. Steun hem met een donatie!

Maar liefst negen keer riep Afriyie in paniek: “Ik kan niet meer ademen!”, toen hij door vijf agenten met grof geweld werd opgepakt tijdens de nationale Sinterklaasintocht op 15 november 2014 in Gouda. De agenten pasten de nekklem op hem toe, leken hem te wurgen, werkten hem tegen de grond, gingen op hem zitten, sleepten hem met zijn t-shirt over zijn hoofd weg, en behandelden hem alsof hij een van de gevaarlijkste misdadigers van Nederland was. Een paar dagen eerder had de burgemeester van Gouda hem tijdens een overleg over het aanstaande protest tegen Zwarte Piet nog huichelachtig toevertrouwd dat hij ervan was overtuigd dat Afriyie en zijn mededemonstranten vreedzame bedoelingen hadden. Maar op de dag van de intocht bleken de bedoelingen van de burgemeester en daarmee ook van de politie heel wat minder vreedzaam. De massaal aanwezige agenten pakten via racistische profilering meer dan zestig mensen op en bleken het vooral te hebben voorzien op Afriyie, die door de politie doelbewust apart werd genomen en daarmee werd geïsoleerd van de rest van de arrestanten. Als kartrekker en woordvoerder van de beweging tegen Zwarte Piet kreeg hij de volle laag van politiegeweld over zich heen. Zo probeerde de staat de beweging tegen Zwarte Piet een kopje kleiner te maken.

Institutioneel racisme

Maar dat zal de staat niet lukken, zoals blijkt uit de verklaring die Afriyie inmiddels heeft verspreid: “Veroordeeld! Waarom? Omdat ik mij niet liet wurgen”, zo laat hij weten. “Vrijgesproken van mishandeling van een agent, maar toch moet ik diezelfde agent 500 euro betalen of 10 dagen hechtenis riskeren. Daarnaast een voor twee jaar voorwaardelijke geldboete van 500 euro, als ik tijdens een intocht met racistische Pieten weer opkom voor de rechten van mijn kinderen en alle Nederlandse kinderen voor wie de Sinterklaasperiode een helse belevenis is. Ik snap het niet. Snappen jullie het? Ik wil zo graag in het rechtssysteem blijven geloven, maar hoe leg ik dit uit aan mijn kids en aan de jongeren die ik begeleid? De gevolgen van dit allemaal? Strafblad, geen baan, geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)! Iemand vroeg mij: hoe voel je je? Mijn antwoord: ik ben moe, maar ik geef niet op. Dit is het punt waarop velen het opgeven, maar dit is juist het punt waarop wij door moeten gaan. Ik heb altijd gezegd: als je een strijd voert, moet je ook kunnen incasseren. En daarna jezelf herpakken en doorgaan! Laat de hoofden niet hangen, zet je rug recht, want we gaan door. Opgeven is geen optie. Misschien voor ons, maar niet voor de volgende generatie, zwart, wit en alles ertussenin, die een racismevrij Nederland verdient. Mijn advocaat gaat in cassatie tegen de uitspraak, en ik? Ik ga weer aan het werk voor een racismevrij Nederland, in plaats van ergens in een hoek staan huilen. Dat wil men, maar dat krijgt men niet. Want er is werk aan de winkel.”

Sinds 2011, het jaar dat de hedendaagse beweging tegen Zwarte Piet ontstond, valt de staat op allerlei manieren en met allerlei middelen vooral zwarte activisten aan die zich uitspreken tegen de racistische karikatuur. De staat mishandelt hen, pakt hen op en probeert hen monddood te maken. Dat is institutioneel racisme. Zo’n zestig jaar geleden verwoordde Malcolm X hoe de staat bij de repressie tegen zwarte mensen het perspectief van dader en slachtoffer probeert om te draaien. “Ze vallen de slachtoffers aan, en dan beschuldigt de misdadiger die het slachtoffer aanviel, het slachtoffer ervan hem juist te hebben aangevallen”, aldus Malcolm X in een toespraak indertijd. Datzelfde is nu ook Afriyie overkomen.

Steun Afriyie door geld te doneren op bankrekening NL09 TRIO 0197 9666 91 t.n.v. Nederland Wordt Beter o.v.v. “donatie”.

Harry Westerink


 1. rinus # 1 
  1 jaar geleden

  Wat hadden jullie dan verwacht? Dat de politie vrolijk liedjes zou zingen? Dat de rechter onpartijdig van de staat zou vonnissen? Dat de overheid het goed met de mensen voor heeft? Het eerste wat de overheid deed toen het in werd gevoerd was geweld verheerlijken en goed praten. Het is de overheid zelf die de democratische rechtsstaat verwerpt en daarmee ruimte biedt aan onverlaten met wespennesten. In het anarchisme kun je tenminste wat doen met andere mensen, zonder dat er fascistische agenten mensen in de nek springen. Het geweld druipt van de pagina’s waar het toch wel het eerste en laatste gebod van de ambtenaar vormt. Kijk ze eens werken, ze hebben bijna de zweetdruppels nog op het voorhoofd. Als een ambtenaar gaat werken, mept hij eerst wild om zich heen. Duidelijke zaak, de agressor kan immers niets zelf bedenken en heeft geen creatief talent dus gaan ze anderen maar het leven zuur maken. Rechter Uitvreten heeft er weer een mooi baantje aan gehad.

 2. Raymond # 2 
  1 jaar geleden

  Met die 500,- is Afriyie alleen geholpen omdat hij dan niet 10 dagen zo ’n afschuwelijke gevangenis in moet.
  Voor de lange termijn zijn activisten als Afriyie geholpen met betaald werk dat hij kan doen waar geen sprake is van een Beroepsverbod dus waar geen negatieve discriminatie is op politieke voorkeur en het hebben van een activistisch verleden. Cooperaties voor en door ons zelf kortom. Coops door Bijstanders komen maar niet van de grond .
  Bijv. https://www.zoetekruimels.nl/onze-ondernemers/ Twitter en Facebook accounts van dergelijke initiatieven worden niet ge update een teken aan de wand. ” Scharrel ondernemen ” is een antwoord van een klein deel van de gevestigde orde op armoede en uitsluiting met name door Cordaid. Maar het grote vraagstuk van eigendom word door dergelijke ” clubs ” vermeden. Er word gebedeld om een ” eigen ruimte ” voor zo ’n coop en dergelijke terwijl er zo veel leeg staat. Eigendom kortom . Mogelijk missen enkele lezers de link maar uitsluiting is hier een issue of dat nou op grond van activisme is of op grond van andere negatieve discriminatie en daar bij het antwoord van de gevestigde orde. Uit alleen al het moeten starten van een donatie actie om 500,- bij elkaar te krijgen blijkt ook een signaal namelijk armoede in de activistische scenes geen middelen. Want wat is 500,- nou helemaal peanuts voor velen in NL . Ik ben zelf Bijstand afhankelijk voor de duidelijkheid . Het gaat dus niet alleen om wat geld maar met name over gebrek aan mogelijkheden . Mogelijkheden die ons worden onthouden door de machthebbers . Met name zelfbeschikking en herverdeling van eigendom. Ik zit zelf ook maar thuis te denken wat moet ik doen wat kan ik doen ? Ideeen genoeg maar geen middelen geen steun. Zo zijn er veel en wat blijft er dan . Apathie.

 3. Eric # 3 
  12 maanden geleden

  Beste Raymond, jammer van je opgefokte reactie op Twitter dat we je bovenstaande reactie niet snel genoeg door lieten. We zitten nu eenmaal (zeker in de vakantieperiode) niet 24/7 achter ons beeldscherm om reacties door te laten. Je schrijft daar: “Reageren op de Doorbraak site doe ik niet meer ik wil niet langs de meetlat worden gelegd en niet voldoende worden bevonden”. Ga toch fietsen met je meetlat, jôh. Sowieso gaat bovenstaande reactie nauwelijks in op de racistische repressie jegens Afriyie, maar gebruik je zijn nare situatie om weer het oprichten van eigen bedrijven te promoten op onze site.

 4. nexus m. # 4 
  12 maanden geleden

  Primo, had de rechter in hoge beroep Affryie kunnen schuldig vinden zonder straf op te leggen. Het is een bekend verschijnsel binnen de Nederlandse rechtspraak, voorbeelden voldoende. Tevens zou dergelijke aanpak kunnen getuigen voor bepaald respect voor de mensenrechten activisten. Bijvoorbeeld de traditie bij Buitenlandse zaken is dat deze soort activisten in andere landen altijd op onze begrip kunnen rekenen. Het is dus een misser in deze rechterlijke uitspraak.

  Secundo, zou de verdediging, mogelijk ook in een latere stadium een expert kunnen oproepen die voor de rechter zou moeten vertellen dat een burger waarop de nekklem met poging tot wurgen wordt toegepast, want dit is in wezen de oorspronkelijke bedoeling van een nekklem, komt metertijd in ademnood waardoor minder toevoer aan zuurstof voor de hersenen in de fase van verstikking zit wat als gevolg heeft dat lichamelijke uiteinden – handen, voeten gaan de zogenaamde convulsies vertonen waarbij ze gaan verkrampen, de vingers trekken vanzelf naar elkaar toe wat op zijn beurt het gevolg heeft dat er willekeurig voorwerpen worden onbewust gepakt met mogelijk gevolg dan – in dit geval blauwe plekjes. Doch gebeurt dit niet bewust, het is in de onbewuste lichamelijke reacties ingebouwd.

  Daar kun je simpelweg nooit iemand voor schuldig bestraffen. Zo werkt het lichaam gewoon.

 5. Condor # 5 
  12 maanden geleden

  Op het moment dat je een maatschappij kan overtuigen dat een bal vierkant is, dan is ieder verzet zinloos.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*